Termalna riviera pomembnejša od parkirišč

Kmalu razgrnitev prostorskega načrta za Termalno riviero Marine Portorož.

Objavljeno
27. januar 2015 23.27
Lucija z Marino Portorož
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija – Medtem ko se prebivalci Lucije vse bolj prepirajo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja parkirišč, imajo občinski urbanisti z Lucijo vsaj na videz pomembnejše skrbi. Konec prihodnjega tedna bodo javno razgrnili novi občinski podrobni prostorski načrt Termalna riviera, ki ga že nekaj let oblikuje Marina Portorož na območju velikega makadamskega parkirišča pred marino.

Prostorski načrt, ki čaka le še na objavo datuma v uradnem listu za 40-dnevno razgrnitev, bo obsegal približno pet hektarov veliko površino, v glavnem na območju sedanjega velikega parkirišča pred marino, ki poleti in ob vseh večjih prireditvah rešuje Portorož in piransko občino pred pločevino. »Res je, v prihodnjih dneh bo občina razgrnila OPPN, ki smo ga naročili, ker mislimo v kraj pripeljati novo turistično ponudbo – hotel s približno 200 sobami, bazene in parkirišča. Predvidevamo, da bi naložba zagotovila približno 200 novih delovnih mest,« je za Delo povedal Miran Kraševec, direktor Marine Portorož.

Do 17 metrov visoko

Načrt bo po besedah arhitektov PIA Studia zelo podoben tistemu izpred dobrih dveh let, ko so pripravljali načrt za poseg v Lucijo center. Poleg hotela z 200 sobami, ki bodo imele razgled na portoroško marino oziroma polotok Sečo, bo med hotelom in kanalom Fazan več pokritih bazenov, nekakšen akvapark z več tisoč kvadratnimi metri vodnih površin, najvišji objekt bo visok 17 metrov, najnižji šest.

Toplo vodo za bazene bi črpali iz 800 metrov globokih vrtin, kjer je temperatura od 26 do 28 stopinj Celzija in bi omogočila razvoj kopališke dejavnost tudi zunaj poletja. V bližini dveh hangarjev za spravilo jaht načrtujejo še tretjega podobne velikosti za parkiranje 485 vozil, na zunanjih površinah bo še 210 parkirnih mest.

V primerjavi s prvotnimi projekti je odpadel večji objekt pri kampu, kjer je bilo načrtovanih 28 apartmajev, prav tako v tem OPPN ni predvidenih od tisoč do 1800 novih dreves. Na območju bližnje karting steze jih je veliko posadila že piranska občina. Kaj bo z ograjo, ki moti prebivalce Lucije, ker jim zapira neposreden dostop do morja, v OPPN ni opredeljeno.

OPPN za prodajo marine?

Uresničitev prvotnih, nekoliko obsežnejših načrtov bi po oceni investitorjev stala od 30 do 40 milijonov evrov. Denar bi sami težko zagotovili, saj so lastniki Marine Portorož (Terme Čatež in DZS Bojana Petana) v nezavidljivem finančnem položaju in imajo z bankami sklenjen načrt o finančnem prestrukturiranju, po katerem morajo Marino Portorož čim prej prodati.

Mediji so doslej večkrat ponovili stališča lastnikov, da naj bi bila Marina najlažje unovčljivo premoženje imperija Bojana Petana. Zato se zdi povsem logično, da je OPPN sestavni del prodajnega načrta za marino, saj bi jo lastniki lahko lažje prodali.

Senca nad lepo poslovno priložnostjo

Predsednik sveta KS Lucija Franko Fičur je župana Petra Bossmana opozoril, da Lucijčani niso več tako naklonjeni novim načrtom v središču mesta z 8000 prebivalci. Če je svet KS pred dvema letoma še vroče zagovarjal prvi OPPN Marine Portorož o vlaganjih v Lucijo center, so tokrat zadržani.

»Županu sem povedal, da želimo poleg OPPN odločati tudi o tem, kako se bodo razvijali drugi deli središča. Spontano odločanje po koščkih prinaša temu kraju same nevšečnosti. Hočemo videti celovito rešitev za središče,« je dejal Fičur.

Sredi leta 2013 so občinski svetniki v prvem branju obravnavali OPPN Lucija center, ko pa so nekateri Lucijčani napovedali referendum o prostorskem urejanju, je sprejetje ponesrečenega načrta padlo v vodo. Za nekaj časa so ga zamrznili in lani pred volitvami je z drugačno ureditvijo parka mandljevcev že kazalo, da so se mu povsem odpovedali.

Parkirišča kažejo nered

OPPN Termalne riviere bo razgrnjen v nerodnem času, ker je v Luciji zadnje dni izbruhnila prava majhna parkiriščna vojna. Stanovalci treh blokov so na sodišču dosegli, da so parkirišča pod njimi last stanovalcev, zato je več sto občanom v drugih šestih blokih ostalo še manj parkirišč.

Včeraj so eni že začeli postavljati zapornico, drugi pa pozvali županstvo, naj reši zagato. Ob gradnji Termalne riviere bi izgubili še veliko brezplačno makadamsko parkirišče, 2000 evrov za nakup parkirišča v ne polno zasedeni bližnji garažni hiši TPC pa je za marsikoga prevelik zalogaj. V takšnih razmerah se bo morala občinska uprava močno potruditi, da bo prepričala Lucijčane v koristnost naložbe v Termalno riviero.