Terme Olimia nadaljujejo rast

Ob 50-letnici že pri skoraj tretjini milijona nočitev na leto, zadnja leta vse več tujcev.

Objavljeno
10. september 2016 14.44
Terme Olimia
Brane Piano
Brane Piano
Podčetrtek - Predsednik vlade Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta se udeležila slovesnosti ob prazniku Občine Podčetrtek in 50-letnici tukajšnjih toplic, zdaj imenovanih Terme Olimia. Te tudi po Počivalškovem odhodu z direktorskega mesta na ministrsko nadaljujejo z uspešnim poslovanjem, za kar se je sedanji direktor Term Olimia Florjan Vasle posebej zahvalil Počivalšku.

Cerar je med obiskom poudaril, da je turizem pomembna gospodarska panoga, pozitivna zgodba Term Olimia pa odmeva izven meja Slovenije, župan Podčetrtka Peter Misja pa je termam ob jubileju izročil najvišje občinsko priznanje.

Terme Olimia in njihove Terme Tuhelj na hrvaški strani so v prvih osmih mesecih meje letošnjega leta sprejele 61.300 gostov in ustvarile 12,322 milijona evrov prihodkov iz poslovanja. S tem so imeli 3,7 odstotka več gostov in 6,4 odstotka več prihodkov. V osmih mesecih leta 2016 so našteli 226.700 nočitev. Od tega so Terme Tuhelj sprejele 29.500 gostov ali 17,8 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, imele 73.400 nočitev in ustvarile 4,55 milijona evrov prihodkov, kar je 0,4 odstotka več kot lani. Terme Olimia je obenem v osmih mesecih obiskalo 119 tisoč dnevnih kopalcev, kar je malce več kakor lani, Terme Tuhelj pa 116 tisoč dnevnih kopalcev, kar je nekoliko manj kot lani.

Vodni vrelci v Podčetrtku in okolici so že pred štirimi stoletji privabljali zdravja željne obiskovalce. Sprva so imeli v Podčetrtku le lesen bazen, leta 1966 pa so tudi uradno odprli Atomske toplice. Današnje Terme Olimia ustvarijo na leto že 310.000 nočitev. Vse manj jih naštejejo v objektih, ki niso v njihovi lasti in so jih podjetja, sindikati in posamezniki v preteklosti kupovali v toplicah, zato pa se povečuje število nočitev v njihovih hotelih. Tako je domačih nočitev le še okoli 45 odstotkov, v njihovih hotelih s štirimi zvezdicami pa je vse več gostov iz tujine. Letos jih je bilo doslej največ Belgije, Nizozemske, Avstrije, Srbije, Hrvaške, Črne gore, Nemčije, Italije, BiH, Danske, Luksemburga, Kanade, Francije, Izraela in Litve.