Terme v Slovenskih goricah zanimajo Ruse, Kitajce in Indijce

Občini Benedikt in Destrnik nimata denarja za 85 milijonov evrov vredni naložbi.

Objavljeno
08. december 2014 17.15
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj − V Slovenskih goricah imajo pripravljeno vso dokumentacijo za gradnjo dvojih term: Term Gaja v Janežovcih pri Destrniku ter termalnega in zdraviliškega centra v Benediktu. Vendar zanje nimajo investitorjev.

Nedaleč od občinskega središča Benedikta bo čez nekaj tednov za 1,4 milijona evrov na drugi dražbi naprodaj 8,4 hektara stavbnega zemljišča z vso dokumentacijo in gradbenim dovoljenjem za prvo in drugo fazo gradnje, kupec pa bi postal še polovični lastnik termalne vrtine. Lastnik druge polovice in manjše parcele, na kateri je vrtina, je občina Benedikt.

Možni tudi investitorji iz Indije

Projekt in parcela sta naprodaj v stečajnem postopku celjskega podjetja CMI Inženiring, ki je bilo ustanovljeno leta 2006 za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb. Njegova glavna upnica je Probanka. Stečajna upraviteljica CMC Milena Sisinger je za Delo povedala, da je predlog za prodajo pripravljen že od konca oktobra, a dražba še ni razpisana. V prvem poskusu je bila izklicna cena 1,7 milijona evrov, vendar kupca ni bilo.

Dejala je, da bi gradbeno dovoljenje med stečajnim postopkom že poteklo, a ga je podaljšala za dve leti. Po prvi dražbi so si investicijsko priložnost ogledali možni investitorji iz Indije, ob obisku kitajske delegacije pa je slovenska vlada projekt menda predstavila tudi Kitajcem.

CMC Inženiring Celje je občini Benedikt ostal dolžan 600.000 evrov prispevka za komunalno opremo, kar je občina prijavila v stečajno maso. Če iz nje ne bi bili poplačani, župan Milan Gumzar napoveduje, da bodo znesek zahtevali od bodočega kupca.

Ruski podjetji nova partnerja občine

Precej bolj zapletena pa je zgodba z načrtovanimi Termami Gaja pri Destrniku. Tamkajšnja občina je 68-odstotna lastnica podjetja Terme Gaja z ustanovnim kapitalom pet milijonov evrov in brez dejavnosti od ustanovitve leta 2006.

Pred kratkim je drugi lastnik, podjetje Emer-ing s Spodnje Hajdine pri Ptuju, prodal svoj 32-odstotni delež ruskima podjetjema Oanda in Šola profesorja Varlamova s sedežem v Ljubljani, ne da bi z nameravano prodajo seznanil večinsko lastnico občino. Ruski lastniki so menda zainteresirani za gradnjo term, direktor Term Gaja Miran Čeh pa pravi, da zdaj ni še nič konkretno dorečeno.

Podjetji Oanda in Šola profesorja Varlamova sta registrirani za trgovino, posredovanje pri prodaji, usposabljanje in storitve, v letih 2012 in 2011 ju je ustanovilo podjetje Regent-Knez iz Črnuč, lani sta imeli dobrih 39.000 oziroma 50.000 prometa in 900 oziroma 3000 evrov dobička. V uradnih registrih nimata objavljenih telefonskih številk ali elektronskega naslova, zato nismo mogli preveriti, kakšne načrte imata s termami Gaja.

Sporna cena dokumentacije

Kupnina 520.000, ki sta jo plačali podjetji, naj bi bil vložek za urbanistično zasnovo, investicijski program, strategijo trženja in druge dokumente. Toda terme vse to že imajo, saj je podjetje Hosting izdelalo dokumentacijo za postopek pridobitve gradbenega dovoljenja in postalo 23-odstotni lastnik Term Gaja, nam je povedal direktor Hostinga Peter Vesenjak.

Po nesporazumih s takratnim destrniškim županom Francem Pukšičem, ki je hotel v zgodbo term pripeljati Vegrad − Terme Gaja so bile eden od velikih razvojnih projektov Janševe vlade v letih od 2004 do 2008 −, je Hosting svoj delež prodal občini za malo manj kot 50.000 evrov, na kolikor je bila ocenjena vrednost izdelave dokumentacije. Vesenjak pravi, da bi za več kot pol milijona evrov, kolikor sta zdaj vložili ruski podjetji, lahko izdelal najmanj deset takšnih dokumentacij.