TNP tudi letošnje poletje brez poslovodje

Vlada danes o predlogu o imenovanju direktorja sploh ni odločala, čeprav se je danes iztekel mandat dr. Bogomilu Brezniku.

Objavljeno
21. julij 2017 00.13
Blaž Račič
Blaž Račič

Ljubljana – Z ministrstva za okolje in prostor so v torek na vlado poslali predlog o imenovanju direktorja Triglavskega narodnega parka (TNP), vendar vlada danes o predlogu sploh ni odločala, čeprav se je danes iztekel mandat v. d. direktorja TNP dr. Bogomila Breznika.

Očitno se ponavlja zgodba izpred enega leta, saj je bil TNP od konca junija lani tri tedne brez poslovodje, saj je vlada Bogomilu Brezniku mandat v. d. direktorja TNP podaljšala šele v drugi polovici julija lani. Poročali smo, da se vladna SMC in Desus pri imenovanju poslovodje TNP nista mogla dogovoriti o kandidatu za direktorja TNP, nato pa so Brezniku z zamudo le podaljšali mandat za še eno leto. Breznik je bil pred dvema letoma predviden za imenovanje za direktorja, vendar mu je svet zavoda nasprotoval, vlada pa ga je pozneje imenovala le za v. d. direktorja.

Politika se v enem letu kljub lanski izkušnji spet ni zmogla dogovoriti o kandidatu, ki bi vodil naš edini narodni park. Tega že vse od leta 2013, ko je mandat potekel Martinu Šolarju kot zadnjemu direktorju TNP s polnimi pooblastili vodijo v. d. direktorji. Letos se je zgodba ponovila. Bogomil Breznik je danes, kot je dejal za Delo, pospravil mizo v TNP, kdaj in komu bo predal posle poslovodje TNP, pa danes še ni vedel.

Nadaljevanje prihodnji teden

Na ministrstvu za okolje in prostor niso povedali, koga so vladi predlagali v imenovanje, danes so sporočili le, da je bila »točka imenovanja direktorja« na dnevnem redu, vendar je bila prekinjena in »se bo nadaljevala predvidoma prihodnji teden«. Dodali so še, da je v TNP imenovan predsednik sveta zavoda, ki je organ, nadrejen direktorju.

Za položaj direktorja je pred časom podporo sveta zavoda TNP dobila Nataša Šalaja, ki je do zdaj delala v društvu za opazovanje in proučevanje ptic. Janez Rakar, ki je zaposlen na kranjski občini, sicer pa je član Desusa, članica katerega je tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, sveta zavoda ni prepričal. Kljub mnenju sveta zavoda ministrica lahko vladi za direktorja predlaga kandidata po lastni presoji, saj mnenje sveta zavoda zanjo ni zavezujoče. Zato se pojavljajo ugibanja, ali bo ministrica ravnala enako kot v primeru imenovanja v. d. direktorja Krajinskega parka Strunjan, ko je bil na funkcijo imenovan član Desusa Robert Smrekar, a so njegovemu imenovanju nasprotovale lokalne skupnosti, strokovni svet in več kot dve tretjini članov sveta zavoda.