Škoda zgolj v Domžalah presega dva milijona evrov

Gasilci so morali posredovati na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot. Zaradi udara strele na območju Šentjurja zagorela stanovanjska hiša.
Fotografija: Toča v Domžalah. FOTO: Bralka Maruša
Odpri galerijo
Toča v Domžalah. FOTO: Bralka Maruša

Hudo neurje, ki je včeraj popoldne in zvečer zajelo nekatere dele Slovenije, je povzročilo precej škode. Posredovati so morali na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot. Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) poročajo, da so imeli gasilci največ dela predvsem z meteornimi vodami, ki so zalivale kleti in druge prostore, s podrtim drevjem, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Močne nevihte so ponekod prinesle s seboj tudi točo, ki je povzročila škodo na objektih in avtomobilih.

Med neurjem je okoli polnoči zagorela stanovanjska hiša v Slatini pri Ponikvi v šentjurski občini. Požar je povzročil udar strele. Kljub hitremu posredovanju in gašenju okoliških gasilcev je zgorelo ostrešje hiše. Škoda je ocenjena na okoli 30.000 evrov, so danes sporočili s Policijske uprave Celje. Kot poroča Uprava RS za obveščanje, je požar uničil približno 150 kvadratnih metrov ostrešja in opleska. Na požarni straži so ostali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ponikva.

Toča v Domžalah. FOTO: Timjan Ješelnik
Toča v Domžalah. FOTO: Timjan Ješelnik




Okrog 22. ure zvečer se je na območju Celja razvila huda nevihta, ki je prek Koroške in Šaleške doline pripotovala nad zahodni del Celjske kotline, pestro je bilo tudi na Koroškem in v osrednji Sloveniji. Toča v velikosti oreha je klestila predvsem v okolici Brezovice, Domžal, Ljubljane in Litije. Tam je meteorna voda zalivala hiše in gospodarske objekte, tudi v Hrastniku, Lukovici, Mengšu, Kamniku, Komendi in Laškem je ogrožala več stanovanjskih objektov. V naselju Lom v občini Mežica so posredovali gasilci PGD Mežica zaradi odkrite strehe stanovanjskega objekta. Zaradi neurja je bila na območju občine prekinjena preskrba z električno energijo.


V domžalski občini v dveh urah sprejeli 851 klicev na pomoč


V občini Domžale je bilo ponoči na terenu 250 gasilcev in pripadnikov zaščite in reševanja, domžalskim so pomagali tudi gasilci bližnjih prostovoljnih gasilskih društev, in sicer iz Mengša, Loke, Trojan, Lukovice in Krašnje. Regijski center za obveščanje je za območje domžalske občine med 21. in 23. uro »sprejel neverjetnih 851 klicev na pomoč«, reševalne enote pa so napotili na 321 naslovov, so objavili na svojem facebook profilu.

Neurje je najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir in Rodica, toča je začela padati okoli 20.30 in padala več kot pol ure. Sprva so padala manjša zrna toče, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča.

Domžalska podžupanja Renata Kosec je za STA povedala, da so se nočne intervencije po občini zaključile v zgodnjih jutranjih urah. Trenutno poleg nujnih del in intervencij potekajo tudi ogledi po celotni občini. Na terenu so še vedno vse gasilske ekipe, ki sproti odpravljajo največje težave. »Pregledujejo najbolj ogrožene objekte, pripravljamo načrt za najnujnejše sanacije objektov ter javne infrastrukture,« je povedala Koščeva, ki je tudi pripadnica Štaba Civilne zaščite občine Domžale.

Po njenih besedah je škodo še težko oceniti, kar se tiče javnih objektov, je za zdaj jasno, da so poškodovane strehe treh šol. »V nekaj urah bomo imeli že točno pripravljen načrt za sanacije, torej katere najbolj nujne objekte je treba čim prej zaščititi,« je še povedala. V imenu občine se je zahvalila vsem gasilcem in občanom za strpnost in razumevanje.

Popoldne je še povedala, da so koncesionarji pregledali vse ceste in poti in jih do 13. ure uredili, da so vse prevozne. Za to so  namenili 60.000 evrov. Za škodo na stavbah pa je njena prva groba ocena med dva in 2,5 milijona evrov.

Na številnih objektih so že krovci, ki sanirajo nastalo škodo. Telefoni pregorevajo tudi na avtomobilskih servisih, kjer pravijo, da je število prijav poškodovanih vetrobranskih stekel že preseglo zaloge. Tudi na zavarovalnicah imajo veliko dela, na obisk cenilca morajo stranke čakati.

Gasilci bodo danes sanirali škodo do približno 21. ure, vrnili pa se bodo jutri zgodaj zjutraj. Doslej so porabili 1500 kvadratnih metrov folije za pokrivanje streh. Toliko je še ima civilna zaščita v skladišču.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po obisku v Domžala in okolici dejal, da je neurje, ki se je razdivjalo nad večjim delom Slovenije, veliko škode povzročilo v Žalcu, Hrastniku, Braslovčah in Prevaljah, najbolj pa se je zneslo nad Domžalami in okolico. »Štab civilne zaščite je evidetiral 390 poškodovanih objektov in 30 kilometrov poškodovanih cest in poti. S tem bom seznanil vlado, da bodo posledice neurja čim prej odpravljene,« je napovedal Počivalšek.

Tudi minister se je zahvalil vsem, ki so odpravljali posledice neurja že ponoči do 4. ure zjutraj, in potem spet začeli z delom ob 7. uri zjutraj. Na delu je bilo 350 gasilcev. Počivalšek je tudi zadovoljen, da ni težjih poškodb ljudi.

Toča je povzročila obilo škode. FOTO: Petra Juvančič
Toča je povzročila obilo škode. FOTO: Petra Juvančič


Na Prevaljah sredino neurje povzročilo za več kot 300.000 evrov škode


Na Koroškem je neurje največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem. Tudi na Koroškem je padala večja toča in ponekod povsem uničila pridelek, poročajo Koroške novice. Ponekod je bila prekinjena preskrba z električno energijo, več objektov je zalilo, promet pa so poleg močnega naliva ovirala tudi podrta drevesa. Na cesto Črna na Koroškem–Šentvid pa se je usul zemeljski plaz.

Na Prevaljah je materialne škode za več kot 300.000 evrov. Meteorne vode so zalile kotlovnico podružnične osnovne šole v kraju Leše, več kilometrov občinskih cest pa je trenutno neprevoznih, je povedal prevaljski župan Matic Tasič. Po Tasičevi oceni bodo za odpravo posledic sredinega neurja, ki je že tretje zapored v zadnjih 14 dneh, potrebovali od milijon do dva milijona evrov.


V savinjski regiji neurje najbolj prizadelo Laško


V savinjski regiji je sredino neurje najbolj prizadelo Laško. Kot je danes povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Laško Matjaž Pikl, je močno deževje s točo laško območje zajelo po 22. uri. Najhuje je v krajevni skupnosti Rečica, ki je pod vodo, veliko stranskih cest je neprevoznih, zalite so tudi številne trgovine. Strokovne službe so po Piklovih besedah že na terenu in popisujejo škodo, ki bo po njegovi oceni kar velika. Štab civilne zaščite pa je že začel izvajati sanacijska dela, ki bodo zlasti na cestni infrastrukturi potekala kar nekaj dni, saj so posamezne ceste popolnoma uničene.

Laški gasilci so vso noč pomagali občanom črpati vodo iz zalitih objektov, odstranjevali so tudi podrta drevesa in sanirali številne plazove, ki so se sprožili. Neurje je v žalski občini povzročilo povišano motnost pitne vode, zato je treba vodo do preklica prekuhavati.

Nekaj po polnoči se je nevihtno ozračje umirilo, a gasilci na terenu še vedno odstranjujejo posledice neurja. Kolikšna je škoda, za zdaj še ni znano, bo pa najbrž velika. Toča, ki je ponekod v premeru merila tudi okrog pet centimetrov, je poškodovala več avtomobilov. 



Toča v Domžalah. FOTO: Timjan Ješelnik
Toča v Domžalah. FOTO: Timjan Ješelnik


Neurje s točo povzročilo težave tudi v Zasavju


Sredino neurje s točo je povzročilo precej težav tudi v Zasavju, najhujše pa je bilo v hrastniški občini, in sicer v krajih Čeče, Boben in Turje. Tam je bilo ogroženih več hiš zaradi hudournikov, potok Boben pa je ubral novo pot namesto po strugi kar po cesti, je povedal predstavnik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik Slavko Draksler.

V kraju Marno so gasilci čistili propuste, saj so bile na cestiščih večje količine vode. Aktivirali so štiri gasilske enote oz. 30 gasilcev, je še dejal Draksler. Medtem pa so trboveljski gasilci odmašili kar nekaj odtočnih jaškov, s protipoplavnimi vrečami so zavarovali en objekt, občanom pa so nudili pomoč pri čiščenju. Na terenu je bilo 13 trboveljskih gasilcev.


V nedeljo spet možne nevihte


Danes je vreme, kot poročajo z Agencije RS za okolje, večinoma sončno, v gorskem svetu popoldne lahko nastane kakšna 
ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature se gibljejo od 28 do 32, na Goriškem do 34 stopinj Celzija.

Jutri bo sončno, popoldne bo v notranjosti nastalo nekaj vročinskih neviht. Jutranje temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 29 do 35 stopinj Celzija. Verjetnost vročinskih neviht bo majhna. V nedeljo popoldne bodo nevihte spet pogostejše.

Več iz te teme:

Komentarji: