Močno neurje poplavilo Šmarje pri Jelšah (FOTO)

Na Dolenjskem in v Posavju nevihta na srečo ni povzročila večjih nevšečnosti, huje pa je bilo na Koroškem in Štajerskem.
Fotografija: Pod vodo je okoli 80 odstotkov Šmarja pri Jelšah. FOTO: PGD Šmarje pri Jelšah
Odpri galerijo
Pod vodo je okoli 80 odstotkov Šmarja pri Jelšah. FOTO: PGD Šmarje pri Jelšah

Ljubljana – Popoldanska nevihta je v Šmarju pri Jelšah zalila glavno cesto skozi naselje. Kot je povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, se je nad šmarsko policijsko postajo sprožil manjši plaz, ki pa samega objekta ne ogroža. Nekaj stanovanjskih objektov pa je poplavljenih tudi v Kristan vrhu.



Poveljnik PGD Šmarje pri Jelšah Martin Koprivc je dejal, da je bilo pod vodo okoli 80 odstotkov Šmarja: »Med drugim je zalilo dom upokojencev, cerkev je bila cela v vodi, tudi kulturni dom. Zdravstvenega doma ni zalilo, malo od njega pa do bencinske črpalke pa je bilo vse pod vodo. Še zdaj čistimo kleti. In to je bilo zdaj v zadnjih dneh že drugič. Dom upokojencev smo recimo čistili že iz petka na soboto. Okoli 80 odstotkov Šmarja moramo očistiti.«

Knjižnica Šmarje pri Jelšah, ki domuje v kulturnem domu, pod njenim okriljem pa deluje tudi bližnji Muzej baroka, je bila v celoti zalita. Vršilec dolžnosti direktorja Jože Čakš je dejal, da so knjižnico že očistili in bodo nocoj tam že odprli razstavo: »K sreči je spodaj marmor, klavir je na nogah, tako da večje škode ni bilo. Huje pa je v Muzeju baroka. Voda je namreč v kaskadah tekla s sv. Roka. Škoda je v depojih, kurilnici, strojnici, dvigalih, kjer je zahtevna elektronika. Kolikšna bo škoda, še ne moremo povedati, ker še čistijo. K sreči pa neurje oziroma voda ni prizadela naših dragocenih baročnih zbirk.«


Popoldanska nevihta na Dolenjskem in v Posavju zalila nekaj stavb in podrla nekaj dreves 


Nevihta, ki se je po opoldnevu premikala preko Dolenjske in Posavja ni povzročila večjih posledic. Na Trebanjskem in v Posavju je padavinska voda zalila nekaj pritličnih stavb in kleti, močan veter je na cesti od Trebnjega proti Mirni podrl nekaj dreves. Ponekod so nalivi na ceste nanosili blato in pesek, kar so odstranili komunalni delavci.

Na novomeškem centru za obveščanje so povedali, da je padavinska voda zalila objekt v Gorenjem Medvedjem selu, trebanjsko kmetijsko zadrugo in hišo v njeni soseščini. Na pomoč so priskočili gasilci iz lokalnih društev Trebnje in Ponikve.
V Dolenjskih Toplicah je voda zalila prostore podjetja Črtalič, iz katerih so lokalni gasilci že izčrpali 25 kubičnih metrov vode, so dodali.



Na brežiškem centru so za območje Posavja navedli, da je padavinska voda na območju od Kostanjevice na Krki do Sevnice v manjšem obsegu zalila nekaj kleti. Kot so naknadno sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, je meteorna voda na Prešernovi cesti v Sevnici zalila kletne prostore policijske postaje. Gasilci so izčrpali okoli 400 litrov vode.

Gasilci pa so posredovali tudi v naselju Gorenje Skopice, kjer je močan naliv zalival delovne stroje v poslovnem objektu. Prekrili so poškodovani del strehe ter zavarovali delovne stroje v objektu.

V Črni se je popoldne na cesti proti Slemenu zaradi močnega dežja na cestišče sprožil manjši plaz. Posredovali so delavci cestnega podjetja VOC Celje, ki so cesto že očistili. Nekaj težav je bilo zaradi naraslih vodotokov, na enem mestu je pretok zaprla večja skala, a se je zadeva rešila, je povedala črnjanska županja Romana Lesjak. Tudi sicer je opozorila, da so problem veje, ki se nalagajo ob vodotokih in ovirajo pretoke.

Vodotoki so narasli in poplavljali tudi na nekaterih območjih Mestne občine Slovenj Gradec.

Poplavljeno je praktično celo naselje. FOTO: PGD Šmarje pri Jelšah
Poplavljeno je praktično celo naselje. FOTO: PGD Šmarje pri Jelšah


Zaradi močnih nalivov velika možnost plazov


V naslednjih dneh je zaradi lokalno močnih nalivov v preteklih dneh in napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.


Za celotno državo velja oranžno opozorilo


Danes zvečer in v noči na četrtek bodo ob močnejših nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod bodo lahko razlivanja. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti v osrednji in vzhodni Sloveniji, pravijo na Arsu, kjer so za celotno državo razglasili oranžno opozorilo, drugo po stopnji ogroženosti. 

Jutri bo pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo ponekod v vzhodni polovici Slovenije še deževalo. Popoldne bo suho vreme, pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 19 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bodo krajevne padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V soboto bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Veter bo oslabel.

Več iz te teme:

Komentarji: