Tolmin: do parkirišča čez nevarno križišče

Na parkirišču bo prostora za 105 avtomobilov, dva avtobusa in tri avtodome.

Objavljeno
09. december 2014 20.37
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Montažne barake, še pred kratkim glavne upravne stavbe zgornjega Posočja ob Brajdi v Tolminu, bodo kmalu zgodovina. Na njihovem mestu bodo uredili parkirišče, ki pa je le začasna rešitev.

Barake so postavili po potresu leta 1976, dolgo časa pa so v njih domovali upravna enota, občina, Posoški razvojni center, državna tehnična pisarna in nekateri zasebniki. Po začetku rušenja pred dnevi bodo izginile v mesecu dni. Prihodnje leto bo tolminska občina predvidoma zagotovila denar za gradnjo večjega parkirišča, ki da ga kraj že dolgo potrebuje. Glede na načrte bo na njem prostora za 105 avtomobilov, dve parkirni mesti bosta namenjeni izletniškim avtobusom, ki so se morali doslej umikati povsem na obrobje, in tri avtodomom, za katere v mestu ni bilo prostora. Parkiranje bo brezplačno, bodo pa zato belo cono na doslej osrednjem parkirišču pred občino in upravno enoto prebarvali v modro.

»Parkirišče je za Tolmin prioriteta,« je prepričan župan Uroš Brežan. Kljub temu je rešitev zgolj začasna. Občinski svet je sklenil, da območja ne bi zapirali pred morebitnimi novimi zamislimi za urejanje. »Parkirišče verjetno ni dolgoročna rešitev. Območje bomo urejali s podrobnim prostorskim načrtom najverjetneje v sklopu celotnega območja Brajde. Toda za zdaj nismo še niti razmišljali, kaj bi tam lahko bilo,« je priznal Miran Drole, na občini pristojen za okolje in prostor.

Bi pa s projektom gradnje parkirišča lahko prisilili državo, da se končno loti obnove križišča pred občinsko stavbo na državni cesti. Potem ko je pripravila načrte in z idrijskim Zidgradom že podpisala pogodbo za izvedbo, je gradbenike zaradi varčevanja ustavila. »Velik del prometa bomo z novim parkiriščem preusmerili prav skozi obstoječe križišče, ki pa je nevarno,« je opozoril Brežan.