Tomo Križnar v južnosudanskem zaporu

Nemški diplomat, ki je v stiku z njim, ocenjuje, da se slovenski borec za človekove pravice počuti dobro.

Objavljeno
26. maj 2016 23.54
jer_Tomo Kriznar - Sobotna
N. Č., M. Č.
N. Č., M. Č.

Ljubljana - Slovenskega aktivista in borca za človekove pravice Toma Križnarja so po poročanju 24ur aretirali v Južnem Sudanu.

Da je priprt, so za spletno Delo potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer so jih seznanili s to informacijo. Kje natanko se Križnar nahaja, za javnost ni znano, kot tudi ne, kdaj so ga pridržali.

Ker Slovenija v Južnem Sudanu nima svojega konzularnega predstavništva, so se za pomoč obrnili na nemškega diplomata, ki se je s Križnarjem že pogovarjal. Ocenil je, da se počuti dobro, nam je dejala predstavnica na MZZ.

Nemški diplomat je južnosudanske oblasti zaprosil za še en pogovor s Križnarjem.

Prihod Toma Križnarja na letališče, ko so ga septembra leta 2006 izpustili iz sudanskega zapora. Foto: Matej Družnik/Delo

Tretjič v zaporu

Leta 2006 je Križnar 45 dni preživel v sudanskem zaporu, tri leta pred tem pa so ga zaprli tudi v Etiopiji. Približno pol ure po tem, ko so ga na podlagi pomilostitve sudanskega predsednika izpustili iz zapora v El Fašerju, z njim pa sta bila takrat pooblaščenec predsednika Janeza Drnovška Hamdija Blekić in odvetnik Mohamed Mahdžub, smo se z njim pogovarjali po telefonu.

Takrat je o zaporu dejal: »Tukaj je bila ves čas veliko hujša paranoja. Tisto v Etiopiji je bil bolj hec, Etiopija ni pričakovala napada Združenih narodov. Manj »učinkovito« so se vedli do mene, manj so bili sistematični in metodični. Tukaj je bilo zasliševanje obupno, vse so poskušali obrniti proti meni. Normalno je, da vsaka kultura drugače vidi fotografije, ampak tukaj so tudi v nedolžnih podobah videli vse mogoče. Za fotografijo, na kateri gol sedim sredi vročega vrelca v Džebel Mari, so trdili, da je pohujšljiva. Nikakor jim nisem mogel dopovedati, da ni bilo nikogar zraven, ki je fotografiral, ampak je to opravil samosprožilec. Trdili so, da me je nekdo videl golega in da je zdaj pohujšan. To je bila že sabotaža za narod. Vsekakor pa bi se posebej zahvalil vsem, ki so skrbeli zame in se trudili za mojo izpustitev.«