Tonin napovedal javno objavo Janševega govora na seji Knovsa 

Objavo magnetograma je zahteval Janez Janša, da bi dokazal lažnivost navedb poslanke LMŠ Jerce Korče. 

Objavljeno
18. oktober 2019 06.47
Posodobljeno
18. oktober 2019 08.41
Po torkovem zasedanju Knovsa se je  vnel besedni dvoboj med poslanko Korčetovo in poslancem SDS Žanom Mahničem. FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA
STA
Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je včeraj napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS Janez Janša. Ta je namreč objavo magnetograma zahteval po navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče na twitterju, da je na seji grozil. To je označil za laž.
 
V enem delu bo po Toninovih navedbah Janšev govor na Knovsu anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi v luči vprašanja, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je Tonin pojasnil v izjavi za medije, sklicani sicer po srečanju NSi s predsednikom republike Borutom Pahorjem na temo digitalizacije.Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč vnel besedni dvoboj med poslanko Korčetovo in poslancem SDS Žanom Mahničem na družabnem omrežju twitter, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS. »Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore,« je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ. Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.


Napeti odnosi med Sovo in Knovsom


V zadnjih tednih odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premiera Marjana Šarca na Sovi. Ta namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem ne želi predati. Prepričani so, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor.

Tonin pa z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da je Knovs pristojen za celovit nadzor nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. Ocenjuje tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta. Pri tem zagotavlja, da se Knovs ne bo poslužil pritlehnih iger, »tako kot kabinet predsednika vlade, ampak bo ta spor reševal po pravni poti«. »Če tudi vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo celoten DZ in da ta o tem tudi razpravlja,« je pojasnil in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali.

»Če bi bilo več vsebinskih zadev, če bi se danes ukvarjali z zdravstveno, pokojninsko in resno davčno reformo, bi bilo morda tudi stanje v državi precej drugačno,« pri tem še ugotavlja Tonin. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je »kabinet predsednika vlade pripravljen držati Sovo kot talca zaradi zgolj ene zaposlitve, s katero je domnevno vse v redu«. »To je z vidika odgovornosti in državotvornosti nenavadno,« je še dodal.

image
Matej Tonin z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da je Knovs pristojen za celovit nadzor nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tonin je sicer zvečer na twitterju napovedal, da bodo v prihodnjem tednu ponovili nadzor na Sovi in preverili tako zakonitost zaposlitve Šarčeve znanke kot tudi zakonitost zaposlitve sorodnice nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, o kateri je v sredo poročal Planet TV.

Še pred tem se je odzval tudi Šarčev zapis v sredo na facebooku, usmerjen zlasti proti njemu. »Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da je tedaj, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, najbolj varno, da molči. Vse izrečene besede so lahko zelo težke in lahko pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje,« je dejal Tonin. Ker imamo politični sistem, v katerem so odvisni drug od drugega, je tako pisanje po Toninovem mnenju lahko škodljivo.

»Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec,« je še dejal Tonin in ugotavljal, da se to očitno pozna tudi po tem, da Šarčevo pisanje postaja vse bolj podobno Janševemu.