Tonin od Šarca pričakuje nižje davke

Marjan Šarec: »S sestavo koalicije se ne mudi«; danes o Toninovi usodi, v petek o Erjavčevi.
Objavljeno
12. junij 2018 06.00
Posodobljeno
12. junij 2018 12.29
Matej Tonin se bo s Šarcem pogovarjal o možnostih vstopa v koalicijo. FOTO: Jure Eržen/delo
Katarina Bulatović, Sandra Hanžič
Katarina Bulatović, Sandra Hanžič
Ljubljana – Bo Marjanu Šarcu uspelo sestaviti levosredinsko koalicijo? To bo bolj jasno po ustanovni seji državnega zbora, ki bo predvidoma prihodnji teden. Šarec za zdaj zatrjuje, da bistvenih premikov ni, medtem pa s preostalimi novoizvoljenimi parlamentarnimi strankami, z izjemo SDS, nadaljuje neformalne pogovore.

»O čemerkoli je še prezgodaj govoriti,« je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Potem ko so se v stranki kot drugi na volitvah prejšnji teden neformalno dobili s predsedniki strank Alenko Bratušek (Stranka AB), Mirom Cerarjem (SMC), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (Desus), jih danes pred sejo stranke NSi čaka pogovor o možnostih vstopa v koalicijo s predsednikom Matejem Toninom, je potrdil Šarec.

Za sestavo koalicije LMŠ potrebuje 46 poslancev, kar poleg SD, SMC, Stranke AB in Desusa pomeni še eno stranko – NSi ali Levico. Medtem ko so iz Levice, s katero bi si Šarčevi zagotovili 52 glasov v državnem zboru, sporočili, da pripravljajo programska izhodišča za pogovor s Šarcem v tem ali prihodnjem tednu, so v NSi poudarili, da so eno glavnih izhodišč pred današnjim pogovorom nižji davki.

»Pogovarjati smo se pripravljeni z vsemi strankami, ker je to del politike,« je še enkrat poudaril ponovno izvoljeni poslanec NSi Jernej Vrtovec. Ugibanj, ali bi vstop stranke v takšno koalicijo zaostril njihove odnose z desnico, ni hotel komentirati, so se pa v Zboru za republiko medtem odzvali, naj Šarec preneha polarizirati politični prostor in zmagovalcu volitev Janezu Janši omogoči pogovor z vsemi strankami.
 

S Šarcem tudi SNS


Predsednik SD Dejan Židan je med sejo predsedstva stranke jasno poudaril, da so kot tretjeuvrščena stranka Šarčevo vabilo k pogovorom o sestavi levosredinske koalicije sprejeli. V njej si želijo časovno natančno opredeljenih prednostnih nalog, pa tudi Levico, saj so nekatere njene napovedi po Židanovem mnenju podobne ali enake temu, za kar se zavzemajo sami. »Nočemo več vlade, v kateri smo edini predstavniki leve politične misli,« je dejal Židan.

Tudi v SNS so po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča vabilo na pogovore z LMŠ prejeli. Kakšne bodo njihove zahteve za vstop v morebitno koalicijo, ni jasno, saj se nameravajo najprej sestati iz oči v oči. V Stranki Alenke Bratušek in SMC so bili s pojasnili včeraj skopi; kdaj bo novi krog pogovorov po »tipanjih« s Šarcem, ki so se začela prejšnji teden, še ni znano, verjetno pa ne prav kmalu, so pojasnili v Desusu.

Glasovi iz tujine
Državna volilna komisija (DVK) je včeraj zbrala še glasove, oddane na 32 slovenskih veleposlaništvih in generalnih konzulatih, ki so rezultate ugotavljali sami. Tako je preštetih 99,9 odstotka vseh glasovnic, vendar izidi vse do objave v uradnem listu ostajajo neuradni. Med 2561 oddanimi glasovnicami je bilo 2473 veljavnih. Največ, 720 glasov, je šlo k SDS, ki ji sledijo NSi s 438, Levica z 260 in SD z 244 glasovi. Manj kot 200 glasov podpore so prejele stranke SMC (192), LMŠ (134) in Stranka Alenke Bratušek (77), druge stranke pa so zbrale manj kot 50 glasov. Največ volivcev je zunaj naših meja glas oddalo v Buenos Airesu (751), Trstu (334), Beogradu (276), Bruslju (206), na Dunaju (118), v Zagrebu (105), Londonu (102) in Clevelandu (101). Ker je kar 88 odstotkov neveljavnih glasovnic prišlo prav iz Argentine, je SDS vložila ugovor zaradi domnevnih nepravilnosti pri delu tamkajšnjega volišča, o čemer bo danes razpravljala DVK. Hkrati bo objavila še izide, ki so po pošti prišli iz tujine in s predstavništev, ki so štetje glasov prepustila njej.

 

Erjavec ponudil odstop


Prihodnji dnevi bodo tudi na vrhu stranke Desus pestri. V petek bodo razpravljali o usodi njenega predsednika Karla Erjavca, ki je v četrtek zaradi razočaranja nad rezultatom volitev ponudil odstop. Po današnjih pogovorih s Šarcem bodo o ponujenem odstopu svojega predsednika Mateja Tonina glasovali tudi v NSi. Za to se je odločil po volitvah, saj je namesto napovedanih desetih odstotkov stranka prejela le sedem odstotkov podpore. Da bi njegov odstop sprejeli, je malo verjetno, saj je bilo v prvih povolilnih odzivih vendarle slišati tudi zadovoljstvo, da je stranka povečala doslej petčlansko poslansko ekipo.

Kako uspešen je bil Šarec pri privabljanju strank na levi sredini, bo bolj jasno na ustanovni seji državnega zbora, ki bo predvidoma 22. junija. Na njej bodo volili predsednika državnega zbora in potrjevali mandate poslancev, po njej pa bo predsednik republike Borut Pahor podelil mandat za sestavo vlade. Do takrat je pričakovati, da se bodo koalicijska preigravanja še krepila.

Z osnutkom koalicijske pogodbe ne hitijo, zatrjuje Šarec, prav tako se s predsednikom stranke SDS ne pogovarjajo. Tudi v SDS, relativni zmagovalki volitev, uradno špekulirajo, da bo o povolilnem povezovanju več znanega po seji. Svojih načrtov ne razkrivajo, je pa njen predsednik Janez Janša napovedal, da bo, če mu bo formalno podeljen mandat, na pogovore povabil prav vse stranke.

Šarec danes na pogovoru z NSi, v prihodnjih dneh še z Levico in SNS.
NSi naj ne bi popuščala pri gospodarskem delu programa.
Prvi obrisi koalicije znani na ustanovni seji državnega zbora.
Dejan Židan si v vladi želi Levico.