Od polnoči prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih

V članku na kratko predstavljamo vse nove informacije o pandemiji bolezni covid-19.
Fotografija: Državljanke in državljani bodo od polnoči dalje v trgovino, službo in po opravkih morali hoditi posamezno.  FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Državljanke in državljani bodo od polnoči dalje v trgovino, službo in po opravkih morali hoditi posamezno.  FOTO: Voranc Vogel/Delo



22.44 V DZ pomisleki ob pooblastilih vladi pri posegih v proračun

DZ se je seznanil s predlogom zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki administrativno razbremenjuje podjetja, hkrati pa z namenom zagotavljanja sredstev za spopad z epidemijo daje široka pooblastila vladi pri upravljanju z državnim proračunom. 

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčne obračune davka od dohodkov pravnih oseb za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

21.43 Zdravstvenemu osebju za delo v rizičnih razmerah pripada dodatek k plači

Zdravstvenemu osebju, ki je v času epidemije najbolj izpostavljeno rizičnim razmeram, po kolektivni pogodbi za javni sektor pripada dodatek v višini 65-odstotne urne postavke osnovne plače. Na ministrstvu za javno upravo pa ob tem preučujejo tudi možnosti, da bi dodatek določili tudi za druge izpostavljene javne uslužbence.

20.28 Janša je nagovoril državljane in državljanke

Predsednik Vlade RS Janez Janša je nagovoril državljanke in državljane ob epidemiji koronavirusa.

Več v prispevku: Spoštovani Slovenke in Slovenci, sodržavljani, dragi rojaki​

19.36 Vlada razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice NIJZ

Vlada razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice NIJZ in jo imenovala za v.d. direktorata za zdravstveno varstvo.

19.04 Od polnoči prepoved zbiranja, za kršitve kazen do 400 evrov

Ob polnoči bo začela veljati prepoved zbiranja na javnih površinah, za kršitve je predvidena kazen od 70 do 400 evrov, je poročala Televizija Slovenija. Aleš Hojs je za televizijo povedal, da z vladnim odlokom uvajajo začasno popolno prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih v Sloveniji.



18.45  Slovenci se vračajo iz Maroka in s Kanarskih otokov

Več Slovencev se danes vrača iz Maroka in s Kanarskih otokov, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi pandemije novega koronavirusa, so sporočili z zunanjega ministrstva.

18.20 V Italiji več smrtnih primerov zaradi covida-19 kot na Kitajskem​

V Italiji so po zadnjih podatkih zabeležili 3405 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Italija je po številu smrtnih primerov zaradi covida-19 tako prehitela Kitajsko in ima sedaj največ smrtnih primerov te bolezni na svetu. V zadnjih 24 urah je v Italiji umrlo 427 ljudi, le nekaj manj kot v torek. ​

Infografika: Delo 
Infografika: Delo 


17.46 WHO umaknil svoje opozorilo glede ibuprofena

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes umaknila svoje opozorilo, da ljudje, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ne smejo jemati zdravila ibuprofen. Pojasnili so, da ne poznajo nobenih objavljenih znanstvenih podatkov o tem.

17.35 DZ pritrjuje pomoči države pri čakanju na delo

Poslanci pritrjujejo vladnemu predlogu zakona, s katerim bi ob izpadu proizvodnje v času epidemije novega koronavirusa država podjetjem pomagala ohraniti delovna mesta. Številni sicer menijo, da ukrep zapostavlja najmanjše, ki pa pomoč najbolj potrebujejo.

17.25  Von der Leynova Slovencem: Komisija vam stoji ob strani

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes Slovencem zagotovila, da jim komisija stoji ob strani pri soočanju z novim koronavirusom. Sporočila je, da je za pomoč pri vrnitvi iz tujine zaprosilo več kot 100.000 Evropejcev. Večji del stroškov bo krila EU.

17.13 Poziv k ustrezni zaščiti izvajalcev zdravstvene in babiške nege ter drugih zdravstvenih delavcev

Iz Zbornice zdravstvene in babiške nege vse odgovorne pozivajo k ustrezni zaščiti izvajalcev zdravstvene in babiške nege ter drugih zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ki so v boju s koronavirusom v prvi bojni vrsti. Vladni krizni štab pozivajo k takojšnji zagotovitvi ustrezne zaščitne opreme za izvajalce, kot tudi k spoštovanju vseh navodil in varnostnih standardov stroke ter k reorganizaciji dela. Če delo v skladu s standardi ni možno, pa naj se vstopne točke zaprejo in naj se paciente preusmeri drugam.

16.51 Šole z optimizacijo in nadgradnjo podpornih sistemov za učenje na daljavo

Arnes učilnice so danes dopoldne v času največje obremenjenosti  delovale brez izpadov in ni prihajalo do zasičenja, so sporočili z ministrstva. Uporabniki naj čim bolj optimizirajo uporabo komunikacijskih storitev na tiste, ki so nujno potrebne. To pomeni, da v času, ko poteka izobraževanje na daljavo, ostali uporabniki v  gospodinjstvu, če je le mogoče, ne uporabljajo komunikacijskih storitev  oz. te zmanjšajo na najbolj nujne. S tem lahko tudi sami veliko pripomorejo k nemotenemu delovanju omrežij.

Priporočamo: Poleg novega virusa še gripa​

16.28 Šefi policij Slovenije in sosednjih držav za nemoten prevoz nujnega blaga

Generalni direktorji policij in vodje mejnih služb Avstrije, Madžarske, Italije, Hrvaške, Srbije in Slovenije so na današnji videokonferenci poudarili pomen zagotavljanja neprekinjenega pretoka blaga v regiji in oskrbe državljanov z osnovnim blagom. Soglašali so, da je treba prevozu medicinske opreme in blaga zagotoviti prednostni prehod čez mejo.

16.26 V Albaniji uvedli policijsko uro

Albanske oblasti so z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedle policijsko uro. Gibanje na prostem bo možno samo šest ur na dan: ljudje bodo lahko zunaj samo med 6. in 10. uro ter med 16. in 18. uro.

16.01 Do 3. aprila proizvodnjo ustavili tudi v Carthagu

Slovenska podružnica nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih zaposluje skoraj 850 ljudi, se je zaradi trenutne epidemije okužb z novim koronavirusom odločila danes ustaviti proizvodnjo. Kot je povedala direktorica podjetja Sandra Županec, bodo do 3. aprila na kolektivnem dopustu.

15.51 Angleška nogometna igrišča bodo samevala do 30. aprila

Angleška nogometna zveza FA je skupaj s predstavniki klubov v premier league in angleške nogometne lige prek videokonference sprejela odločitev, da se prekinitev zaradi pandemije bolezni covid-19 podaljša do 30. aprila, so potrdili pri FA. Za enak korak so se odločili v Belgiji. V Sloveniji za zdaj ostaja prekinitev do 31. marca.

15.45 V razvoj cepiva za novi koronavirus tudi slovenski center odličnosti

Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za novi koronavirus, so sporočili prek družbe Mediade.

15.37 Prvi potrjen primer okužbe tudi v občini Idrija

Idrijski župan Tomaž Vencelj je potrdil prvi primer okužbe s koronavirusom v občini Idrija. Oseba je v samoizolaciji. ​

15.17 Inšpektorat za delo opozarja na pasti sporazumnega prenehanja zaposlitve

Na Inšpektoratu RS za delo delavce opozarjajo, naj ne podpisujejo sporazumov o prenehanju pogodbe o zaposlitvi, če tega ne želijo, saj bodo ostali brez nadomestila za brezposelnost, in z izjemo tistih, ki se upokojujejo, tudi brez odpravnine. Svetujejo še, naj ne podpisujejo praznega lista papirja, ki se pozneje lahko uporabi proti njihovi volji.

15.10 Valicon: Zaradi širjenja novega koronavirusa zaskrbljenih 86 odstotkov vprašanih

Javnomnenjska raziskava, ki jo je izvedla družba Valicon, kaže, da je zaradi širjenja novega koronavirusa zaskrbljenih 86 odstotkov vprašanih. Dobrih 60 odstotkov vprašanih meni, da so vladni ukrepi premalo strogi. Da gredo »stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše«, meni 59 odstotkov vprašanih v anketi. 

15.09 Sindikat delavcev trgovine zahteva skrajšanje delovnega časa trgovin

Sindikat delavcev trgovine Slovenije od pristojnih zahteva spremembo minimalnega časa obratovanja trgovin do največ 18. ure. Spremembo zahteva najkasneje v roku 24 ur, sicer bo svoje člane pozval k stavki, tako da ostanejo doma, so danes sporočili iz sindikata. Predsednica trgovince zbornice Slovenije Marija Lah pa se je kasneje odzvala, da bi bila stavka v tem trenutku družbeno neodgovorna.

Preberite še: Domače šivilje šivajo zaščitne maske

14.41 V Kopru prepoved uporabe športnih površin

Mestna občina Koper poleg že sprejetih ukrepov zaradi koronavirusa uvaja nove. Od danes od 12. ure tako velja popolna prepoved uporabe otroških igral in javnih športnih površin, s sredo pa so izdali prepoved kurjenja v naravnem okolju za celotno območje občine.

14.40 Hrana za učence iz socialno ogroženih družin

Številni otroci so z zaprtjem šol ostali brez edinega toplega obroka. Mestna občina Celje in Osnovna šola Lava bosta zagotovili en topel obrok za vsakega posameznega učenca. Sezname otrok, ki bodo upravičeni do obroka, sestavljajo vse celjske šole, trenutno je na njem okoli 50 otrok. Kot so sporočili iz celjske občine, seznam ni dokončen in ga bodo prilagajali potrebam. Starši bodo lahko hrano za otroke prevzeli na severni strani parkirišča Osnovne šole Lava, obroke bodo zagotavljali od ponedeljka do petka. Po hrano lahko pridejo le tisti, ki so zdravi in ne kažejo simptomov bolezni ali prehlada. Starši, ki že imajo pravico do prevzema obrokov v programu javna kuhinja, bodo še naprej tam prevzemali obroke tudi za svoje otroke.

14.36 Vlažni robčki in drugi higienski pripomočki niso za v stranišče

Zaradi epidemije se je močno povečala poraba robčkov in krp za razkuževanje in čiščenje za enkratno uporabo, kar je opaziti tudi v kanalizacijskih sistemih in na čistilnih napravah. Komunalna podjetja uporabnike opozarjajo, da vlažni robčki in drugi higienski proizvodi ne sodijo v straniščno školjko, temveč med mešane komunalne odpadke. Ti lahko namreč povzročijo zamašitve in možnost izpada delovanja naprav ter dodatne stroške in obremenitve.

14.35 Na pomoč nemška vojska 

Nemška obrambna ministrica  Annegret Kramp-Karrenbauer je napovedala, da bo nemška vojska državi pristopila na pomoč v soočanju z epidemijo novega virusa. Nemški vojaki se bodo angažirali tam, kjer bodo civilnim strukturam pohajale moči. Za ta namen bodo mobilizirali tudi 75.000 rezervistov. Okoli 2300 se jih je že javilo na poziv sanitetnih služb. Vojska bi lahko pomagala pri namestitvi pacientov v kasarnah, pri skladiščenju in dostavi materialov. V vojski je tudi 3000 zdravnikov, ki lahko pomagajo kolegom v zdravstvu.

14.30 Nove številke okuženih 

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so opravili 9860 testiranj.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


14.11 Tesla bo delal respiratorje

»Mi bomo delali respiratorje, če jih primanjkuje,« je na twitterju zapisal Elon Musk, ustanovitelj Tesle in drugih tehnoloških podjetij. Respiratorji so ključna oprema za težje paciente, ki jih je prizadel virus korona.

14.02 Stopnja smrtnosti 

Smrtnost pri okužbi z novim koronavirusom v Wuhanu na Kitajskem, kjer bilo prvo žarišče bolezni, je bila nižja, kot so domnevali doslej, je pokazala najnovejša raziskava univerze v Hongkongu, ki jo objavlja revija Nature Medicine. Umrlo je 1,4 odstotka tistih, ki so razvili simptome koronavirusne bolezni 19, kaže raziskava.

13.57 Šivanje mask 

V kidričevskem podjetju Boxmark že v prihodnjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil.

13.48 Tudi v Franciji primanjkuje mask

​Kakor marsikje drugod po Evropi pandemija vse bolj razsaja tudi Franciji. Od torka so Francozi zatorej pozvani, da (razen izjemoma in z natisnjenim potrdilom, da zares morajo od doma) ostajajo med štirimi stenami. Kršitelji tvegajo do 135 evrov kazni. Medtem se tudi francoske bolnišnice skrb vzbujajoče polnijo: zdaj je hospitaliziranih že 3626 bolnih, kar 931 jih potrebuje reanimacijo, med najhujšimi primeri je, kot opozarjajo pristojni, polovica mlajših od 60 let. Včeraj so prešteli 264 mrtvih, kar je 89 več kot 24 ur prej, okuženih je najmanj 9130 ljudi. V pripravi je urgentni zakon, s katerim naj bi po vsej metropolitanski in prav tako čezmorski Franciji morda še danes razglasili izredne zdravstvene razmere in tako bolj ali manj popolnoma ustavili javno življenje. Besedilo ureja od preložitve lokalnih volitev na junij in podaljšanja dovoljenja za bivanje za pol leta do pomoči podjetjem ipd. Kakor pri nas je velika skrb zaščitna oprema, sploh maske, ki jih že množično primanjkuje po vsej Franciji, zaradi česar zdravstvo že svari pred množično tragedijo. A se je vse skupaj komaj začelo. 

13.40 Cepivo iščejo tudi slovenski znanstveniki 

Slovenski Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (Cobik) je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za koronavirus covid-19. Glavni cilj konzorcija je razvoj platforme, ki bo omogočila hiter odziv na pojav podobnih epidemij. Cobik je pridobil zasebna sredstva za razvoj cepiva in razvoj platforme, ki bo omogočala hiter odziv in stalno prilagajanje ob morebitnih pojavih novih virusov. Začetna investicija v razvoj znaša en milijon evrov, kar bo dovolj, da preverijo tehnologijo in pridejo do prvih rezultatov. Stroški razvoja so izjemno visoki, a ocenjujejo, da bodo po prvi fazi pridobili podporo novih partnerjev, kar bo omogočilo nadaljevanje dela.

13.17 Nobenega zbiranja več 

Nobenega zbiranja na javnih krajih ne bo več, je za nacionalni radio povedal Jelko Kacin, uradni govornik kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije. Vlada se je po njegovih besedah odločila za velik zasuk, potem ko je še včeraj napovedovala prepoved zbiranja več kot pet ljudi. Po novem naj bi bilo druženje na javnih krajih povsem prepovedano. Kot še navaja spletni portal MMC RTV, bodo državljanke in državljani od polnoči dalje v trgovino, službo in po opravkih morali hoditi eden po eden. O tem naj bi bili ljudje prek vseh mobilnih operaterjev obveščeni preko SMS-sporočil.

O razvoju cepiva smo se pogovarjali z dr. Romanom Jeralo s Kemijskega inštituta. 

13.13 Mercator s tretjinskim povišanjem plače za zaposlene v operativi

»Mercator je največji slovenski in regionalni trgovec. Tudi zato je delo zaposlenih toliko bolj pomembno in odgovorno do vseh. Naša naloga je, da zagotovimo varnost vseh zaposlenih in kupcev, da zagotovimo nemoteno preskrbo prebivalstva z osnovnimi živili in da zagotovimo nemotenega delovanja Mercatorja. Vsem sodelavkam in sodelavcem se iskreno zahvaljujem za izjemne napore, ki jih vlagajo v vsakodnevno delo,« so sporočili iz podjetja. Dodatek za delo v izrednih razmerah v višini 30 odstotkov bo veljal do preklica, so še sporočili iz podjetja.

13.08 Francozi se delajo Francoze 

V Franciji razmišljajo o podaljšanju obvezne samoizolacije in osamitve za zajezitev širjenja koronavirusa, kar naj bi trajalo 14 dni, saj se, kot se je izrazil notranji minister Christophe Castaner, nekateri idioti teh pravil ne držijo, hodijo okoli in izpostavljajo druge tveganju. Predsednik Emmanuel Macron je s torkom odredil, da morajo prebivalci Francije ostati na svojih domovih, razen v nujnih primerih, kot je recimo obisk zdravnika. Lahko tudi peljejo na sprehod psa. Prepovedano pa je vsako druženje. A prvi dnevi so pokazali, da se mnogi ne zavedajo pomena tega ukrepa. Po parkih je videti skupine družin, kako se sprehajajo v večjih družbah in se veselo družijo. Zato se krepijo pozivi, da bi bilo treba ukrepe še zaostriti. Poleg tega mnogi ne spoštujejo priporočila, naj imajo do drugih ljudi vsaj meter razdalje. To se dogaja predvsem pred trgovinami z življenjskimi potrebščinami, kjer se nabirajo dolge vrste.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


12.59 Delovni čas skrajšujejo tudi lekarne

V Lekarniški zbornici Slovenije so se v dogovoru z ministrstvom za zdravje odločili, da bodo skrajšali delovni čas lekarn, da bi te, kot pravijo v zbornici, lahko v zaostrenih razmerah zaradi epidemije še naprej zagotavljale vsakodnevno preskrbo z zdravili za prebivalce. V Sloveniji deluje 341 javnih lekarn, ki bodo glede na razpoložljiv kader samostojno določale svoj obratovalni čas, zato v zbornici naprošajo vse, da pred obiskom poslovalnic na njihovih spletnih straneh preverijo, kdaj so odprte.

12.53 Španska statistika 

V zadnjih 24 urah je v Španiji za novim koronavirusom umrlo še 169 ljudi, potrdili pa so 3431 novih primerov okužbe. Skupno je umrlo 767 ljudi, okužilo pa se jih je 17.147, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ozdravelo je 1107 ljudi, navaja španski časnik El País.

12.50 Kontaktna številka infrastrukturnega ministrstva 

Na ministrstvu za infrastrukturo so vzpostavili posebno kontaktno telefonsko številko za vprašanja, povezana z ukrepi glede koronavirusa s področja infrastrukture. Gre za ukrepe na področjih cestnega in železniškega prometa, zračnega, žičniškega in pomorskega prometa ter plovbe po celinskih vodah in na področju energetike. Kontaktna številka je 01/ 478 8512.

12.47 Pošta Slovenije s krajšimi delovnimi časi

Pošta Slovenije je z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in zaščite zaposlenih sprejela dodatne ukrepe. Uporabnike storitev znova pozivajo, da gredo v poslovalnice le, če je to nujno potrebno. Prav tako prosijo, da se vzdržimo spletnega nakupovanja nenujnih stvari. 

Pošta se že dalj časa spopada s kadrovskimi težavami. Zdaj jih je udaril še koronavirus. FOTO: Igor Mali
Pošta se že dalj časa spopada s kadrovskimi težavami. Zdaj jih je udaril še koronavirus. FOTO: Igor Mali


12.40 Za zaprtje gradbišč

»Gradbena dejavnost ni nujna za delovanje države v času epidemije. Delavci na gradbiščih (večinoma) nimajo ustrezne zaščitne opreme. Prihajanje delavcev na gradbišča je oteženo oziroma v skupnem prevozu ni poskrbljeno za ustrezno varno razdaljo in zaščito. Na gradbiščih so pomanjkljivi sanitarni pogoji, ki ne omogočajo ustrezne higiene, kot je priporočena v času epidemije,« so sporočili iz Sindikata gradbenih delavcev.



12.32 Priprave v bolnišnicah

V splošnih bolnišnicah Novo mesto in Brežice se pripravljajo na pričakovano povečanje hospitaliziranih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. V obeh bolnišnicah imajo zaščitne opreme dovolj za sproti, od države pa pričakujejo pravočasne dodatne pošiljke zaščitnih sredstev, so povedali.

12.06 Prevara z maskami

Minister za obrambo Matej Tonin: »Šofer se je javil, da je bil ob 17.30 izpuščen s carine in da bodo maske kmalu v Ljubljani. Po tem so izgubili stik z voznikom tovornjaka. Policija je ugotovila, da gre za klasično prevaro. Podjetje Global promet je obljubilo dobavo mask od švicarskega proizvajalca. Država ni še nič plačala za te maske in državni proračun ni bil oškodovan.« Ne tovornjak ne maske niso nikoli obstajale. Zakaj se je Počivalšek odločil za posel, Tonin ne ve.

12.02 V UKC Ljubljana sami šivajo maske



11.57 Mladi zdravniki zaskrbljeni 

Mladi zdravniki Slovenije se bojijo, da trenutni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso dovolj učinkoviti. Kot opozarjajo, je ključno, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi. Že en dan zamude namreč povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti.

11.49 Za zaščitno opremo kliči civilno zaščito

Iz kranjske občinske uprave sporočajo, da se v skladu z navodili ministra za obrambo Mateja Tonina podjetja, ki potrebujejo zaščitno opremo, obrnejo na občinske štabe civilne zaščite. Kontaktna oseb z kranjsko občino je Bojan Leskovar, podjetja, ki zaščito potrebujejo, pa naj  svoje potrebe sporočijo na telefonsko številko 041 692 842 ali elektronsko pošto bojan.leskovar@kranj.si. Kot pravijo na občini, jih bodo nato kontaktirali, ko jim bo država opremo dobavila. Do opreme so poleg bolnišnic, (zobo)zdravstvenih domov in ambulant ter domov za starejše upravičeni še taksipodjetja, pogrebna podjetja, centri za pomoč na domu, zavetišča za brezdomce, pralnice perila in čistilnice, osebje na Rdečem križu in Karitasu, pekarne, občinska uprava, upravne enote, prostovoljne in gasilske enote, komunalna podjetja, občinske javne gospodarske službe, šole in vrtci, zavetišča za brezdomce, lokalne in nacionalne novinarske hiše, trgovine z živili, prostovoljci za varstvo otrok na domu …

11.27 Ifo: Nemčiji zaradi koronavirusa grozi globoka recesija

Posledice pandemije novega koronavirusa lahko nemško gospodarstvo pahnejo v globoko recesijo, je danes opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Posledic trenutno podrobneje ni mogoče napovedati, zgovoren pa je podatek, da je kazalnik gospodarske klime v Nemčiji marca glede na februar doživel največji padec po letu 1991, so dodali.

11.26 Inšpektorji bodo poostrili nadzor nad delodajalci

Na inšpektoratu za delo pravijo, da so v zadnjih dneh prejeli več prijav, da delodajalci v delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za zaščito zaposlenih pred širjenjem okužbe s koronavirusom, zato napovedujejo, da bodo poostrili nadzor. Nadzirali bodo tako spoštovanje zakonodaje s področja varovanja zdravja kot zagotavljanja pravne varnosti delavcev. Na inšpektoratu pravijo, da so delodajalci kljub izrednim razmeram dolžni zaposlenim zagotoviti tako zdrave kot varne pogoje za delo.

11.08 Našli »pogrešane« maske

Minister za obrambo Matej Tonin je sporočil dobre novice: v skladišču imamo 500.000 mask. Ponoči so s policijo tudi ugotovili, kaj se je zgodilo s tremi milijoni mask. Spomnimo: sinoči je Tonin povedal, da bi morala v Slovenijo prek Italije priti še pošiljka s tremi milijoni mask, vendar po ministrovih besedah ne morejo vzpostaviti stika z voznikom, zato ne vedo, kje je. 

Tonin bo podrobnosti predstavil na novinarski konferenci. 



10.51 V Metliki ni novih okužb 

10.49 V Izoli se druženje seli na obrobje mesta

Z rednimi obhodi občinskih redarjev in tudi policije so v Izoli dosegli, da se ljudje ne zbirajo več na igriščih in rekreacijskih površinah v mestu. Zato pa pristojni opažajo, da se zlasti mladi selijo na obrobje in se tam še naprej družijo. V Komunali Izola bodo tako danes preverili tudi fitnese na odprtem ob kolesarski poti Parenzani.

10.48 V Srbiji že skoraj sto okužb s koronavirusom

V Srbiji so potrdili še osem novih primerov okužbe s koronavirusom, tako da jih imajo v državi že 97, je danes sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Število potrjenih okužb pa raste tudi v sosednji Črni gori, ki je bila dolgo brez koronavirusa. Potrdili so šest novih primerov in jih imajo skupno osem.

Na Hrvaškem so danes sporočili, da imajo 99 okuženih z novim koronavirusom, kar je 12 več kot v sredo zvečer. Preminuli 65-letnik v Istri je bil okužen z novim koronavirusom, ni pa potrjeno, da je umrl za covidom-19. Od polnoči so zaprli hrvaško mejo ter uvedli poostrene ukrepe družbene osamitve.

10.39 Zapleta se zaradi administrativnih ovir

Premier Janez Janša na twitterju pojasnjuje, da naročenih dobav zaščitne opreme ni zaradi administrativnih ovir, ker državne in tudi lokalne oblasti v EU in drugod v paniki blokirajo pretovore in transporte. 



10.33 V Hostel Pekarna se seli medicinsko osebje

Mariborski Youth Hostel Pekarna, ki deluje v okviru Popotniškega združenja Slovenije in je del mednarodne mreže mladinskih prenočišč Hostelling International, bo od danes namenjen kot nastanitveni objekt za medicinsko osebje UKC Maribor. Hostel se namreč nahaja v neposredni bližini mariborskega univerzitetnega kliničnega centra, kar bo zdravniškemu osebju močno skrajšalo pot v službo, še pomembneje pa je, da se bodo zdravstveni delavci na takšen način lahko izolirali od preostalih družinskih članov in s tem zmanjšali možnost širjenja okužbe s koronavirusom, pravi predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič, ki tudi druge nastanitvene objekte poziva, naj sledijo temu zgledu in prispevajo k reševanju nastalih izrednih razmer. 

10.19 Maske 

Minister Zdravko Počivalšek je tvitnil, da so civilni zaščiti predali 400.000 trislojnih mask v vrednosti 250.000 evrov. Prevzeli so tudi 100.000 mask, ki so jih zagotovile Slovenske železnice, 300.000 mask, ki prihajajo iz Belgije, pa je tudi že naloženih. Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovimo še več, zatrjuje.



10.12 Slovenci na poti domov

Več Slovencev se danes vrača iz Maroka, Češke in Srbije, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi epidemije koronavirusa. Iz Prage je že zjutraj odpeljal avtobus, pred kratkim je eden krenil tudi proti Beogradu, skupina Slovencev pa iz Marakeša leti proti Budimpešti, so povedali na zunanjem ministrstvu. V Maroku je za konzularno pomoč pri povratku zaprosilo 16 Slovencev. Ni še povsem jasno, ali so vsi na letalu, ki potuje v Budimpešto. Od tam bodo potem slovenske državljane v domovino peljali z organiziranim prevozom.
Zjutraj ob 6. uri je z letališča v Pragi odpeljal avtobus s slovenskimi potniki, ki so imeli zaradi zaprtih meja težave pri vrnitvi s Kanarskih otokov. Proti Srbiji je okoli 9. ure iz Ljubljane odpeljal avtobus s srbskimi državljani, ki se želijo vrniti v svojo domovino. Isti avtobus bo potem predvidoma popoldne iz Beograda odpeljal skupino slovenskih državljanov. 

10.09 Pomoč starejšim

V Kočevju so v podporo oskrbi starejših in rizičnih skupin oziroma za dostavo njihovih nujnih življenjskih potrebščin s sodelovanjem različnih ustanov in podjetij te dni vzpostavili prostovoljsko mrežo. Na telefonski številki 070 183 048, namenjeni izključno občanom z nujnimi potrebami, ki jim bližnji ne morejo priskočiti na pomoč, sami pa si drugače ne morejo pomagati, denimo pri naročilu v spletni trgovini, dostavi tople hrane in podobno, so od ponedeljka do petka prostovoljci na voljo med 8. in 12. uro.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


10.08 Okužbe v Rusiji

V Rusiji so danes potrdili prvi smrtni primer zaradi covida-19. Novi bolezni je podlegla starejša ženska v Moskvi, so sporočile tamkajšnje zdravstvene službe. V Rusiji so do srede potrdili 147 primerov novega koronavirusa.

9.40 Odvzem krvi v Mariboru

Z današnjim dnem iz UKC Maribor na začasno zunanjo lokacijo na Srednji zdravstveni šoli selijo lokacijo za odvzem krvi krvodajalcem. Krvodajalce bodo vabili prek SMS-vabila, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

9.34 V Avstriji s koronavirusom okuženih več kot 1800 ljudi

V Avstriji se je z novim koronavirusom doslej okužilo 1843 ljudi, to je skoraj 200 ljudi več kot v sredo. Žarišče izbruha ostaja Tirolska s 437 primeri. Pri naših severnih sosedih so za zdaj opravili več kot 13.700 testiranj.

9.33 Zaposlena v zreškem Mercatorju ni okužena

Zreška poslovalnica Mercatorja bo danes ponovno odprta, saj je test pri zaposleni v administraciji pokazal, da ta ni okužena z novim koronavirusom, so sporočili iz omenjene trgovske družbe. Kot so dodali, so vsi ukrepi preklicani, zato se bodo zaposleni lahko vrnili na delo.

9.19 Pozor pri letih domov

Z jutrišnjim dnem hrvaška letalska družba ukinja povezavo med Frankfurtom in Zagrebom. Pri letih so možne izredne spremembe, zato lete vedno preverite pri prevozniku. 



9.18 Ostanite doma

Mestna uprava Kranj je preložila odprtje nove sezone sistema KRsKOLESOM, ki še vedno velja za največji elektrificiran sistem za izposojo koles v državi. Kolesa bodo uporabnikom na voljo takoj, ko bodo razmere v državi to dopuščale. Viruse lahko namreč prenašamo tudi prek predmetov (med njimi koles). Zato je še toliko bolj pomembno, da se v teh dneh obnašamo odgovorno in ostanemo doma ter omejimo medosebne stike na javnih površinah.

9.06 Izredne razmere na Portugalskem

Tudi Portugalska je zaradi epidemije koronavirusa razglasila izredne razmere v državi, prvič odkar je Portugalska leta 1974 odpravila diktaturo in postala demokracija. Ukrep naj bi veljal najmanj dva tedna.
Razglasitev izrednih razmer je pred tem potrdil tudi parlament. Seja je potekala prek videokonference.
Vlada bo imela s tem možnost, da omeji pravice državljanov, usmerja poročanje medijev, podjetij in organizacij. Ukrep je začel veljati opolnoči.

8.36 Izredne razmere v Makedoniji

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski je razglasil izredne razmere v državi. Veljale bodo 30 dni, vlada pa bo po napovedih začasnega premiera Oliverja Spasovskega v tem času uvedla strožje ukrepe in nadzor za zaščito zdravja ljudi.
 
8.30 Telefonska številka za nosečnice
 
Ginekološka klinika UKC Ljubljana je vzpostavila nujno telefonsko številko za svetovanje nosečnicam in ženskam z ginekološkimi težavami. Na telefonski številki 01/ 522 93 93 jim je na voljo zdravnik specialist ginekologije in porodništva, ki jim bo bodisi svetoval glede njihovih težav bodisi jih napotil v nadaljnjo obravnavo. Telefonska številka je dosegljiva 24 ur na dan, zaradi velikega števila klicev prosijo za potrpežljivost pri vzpostavljanju zveze.


 
8.29 Jezni samozaposleni

Samozaposleni vlado pozivajo k ukrepom za pomoč samostojnim podjetnikom. Glavno sporočilo poziva je, da so rešitve interventnega zakona, ki za samozaposlene predvideva zgolj odlog plačila brez vsakršne finančne pomoči, nejasne, nepoštene in verjetno tudi protiustavne, so sporočili.


 
8.28 Zapiranje meja

Avstralija in Nova Zelandija bosta zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa s petkom zaprli svoje meje za prišleke iz drugih držav. Meje bodo prestopili lahko le njuni lastni državljani in tisti, ki imajo v državi stalno prebivališče.

8.16 Avtomobilska podjetja zapirajo vrata 

Ameriška avtomobilska podjetja General Motors, Ford in Fiat Chrysler, ki je sicer v italijanski lasti, so v sredo sporočila, da zaradi širjenja koronavirusa zapirajo tovarne v ZDA, Kanadi in Mehiki. Zaprtje je zahteval sindikat avtomobilske industrije, ki ima okrog 150.000 članov. Iz Forda so sporočili, da bodo tovarne zaprli za popolno čiščenje oziroma dezinfekcijo do 30. marca, pri General Motors so sklenili enako, v Fiat Chryslerju pa so dali rok do konca meseca. Delavci v avtomobilski industriji bodo v času zaprtja upravičeni do podpore za brezposelnost in tudi do nadomestila plače od svojih podjetij. Druga avtomobilska podjetja v ZDA, kot so nemški BMW, Daimler AG in Volkswagen, Volvo, Kia in Tesla, proizvodnje niso povsem zaprla.

8.15 Nadomestilo plače

S ponedeljkom sta po vladnem odloku, katerega cilj je zajeziti širjenje novega koronavirusa, obstala tudi javni železniški in avtobusni promet. To marsikateremu delavcu povzroča velike težave, nekateri zato celo ne morejo priti na delo. Če so izpolnjeni vsi pogoji, so upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače. Glede na pojasnila, ki so jih posredovali iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), morajo delavci, ki nimajo vozniškega dovoljenja in na delo sicer prihajajo z javnim prevozom, zdaj, ko ta ni na voljo, o zapletu pravočasno obvestiti delodajalca.



7.55 Prva smrtna žrtev na Hrvaškem 

Hrvaški mediji poročajo, da je zaradi posledic zapletov pri okužbi s koronavirusom umrl moški iz Brtonigle. Na okužbo ni bil testiran, menda je imel blage simptome, zato še ni jasen natančen vzrok smrti, navaja Glas Istre

7.36 Kitajska statistika

Kitajska prvič po izbruhu epidemije koronavirusa na dnevni ravni ni potrdila novega domačega primera okužbe. Potrdili so sicer 34 novih primerov, a vse pri tistih, ki so prišli iz tujine, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje. Imeli so tudi osem novih smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19. Vse v provinci Hubei, ki je bila z mestom Wuhan začetna točka širjenja tega virusa.

V Južni Koreji se je že tretji dan zapored povečalo število novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so od srede potrdili 152 novih primerov. Sedem ljudi je zaradi virusa umrlo, s čimer se je število žrtev povzpelo na 91.

Zaradi koronavirusa se je življenje ustavilo. FOTO: Blaž Samec/Delo

 
Zaradi koronavirusa se je življenje ustavilo. FOTO: Blaž Samec/Delo  


0.30 Kje je zaščitna oprema

Minister za obrambo Matej Tonin je v Odmevih na TVS opozoril, da je pomanjkanje zaščitne opreme »alarmantno kritično«. Glede pričakovane pošiljke je povedal, da se je zapletlo pri prevozu 1,5 milijona zaščitnih mask iz nemškega Hamburga v Slovenijo. Po ministrovih besedah se trudijo rešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo.

Stvari ne stečejo, tovornjaka čakata, problem so tudi zastoji na meji, je dejal minister. »Nemci poskušajo morda uveljaviti določbo, da ne dovolijo izvoza nobene opreme, ki jo sami potrebujejo,« je dodal. Včeraj se je po Toninovih navedbah zgodil še drug incident. V Slovenijo bi prek Italije morala priti še pošiljka s tremi milijoni mask, vendar po ministrovih besedah ne morejo vzpostaviti stika z voznikom, zato ne vedo, kje je. »Če bi kdo izkoristil to krizo za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, te pa bi izginile, bi bilo zelo hudo,« je dodal. Pričakuje, da bodo danes vedeli več.

0.30 Novi ukrepi 

Slovenija še naprej zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. S polnočjo se je še zmanjšalo število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo. Od danes bodo na cestnih povezavah z Italijo delovale le še štiri kontrolne točke, in sicer na mejnih prehodih Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije bodo odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo prednost pri nakupih imele ranljive skupine. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Preberite še:

Komentarji: