Topla voda 2,5-krat cenejša

Zagorje - vzorčen primer izkoriščanja obnovljivega vira in učinkovitejše rabe energije v Sloveniji.

Objavljeno
13. junij 2017 20.45
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje - Medtem ko država sprejema energetski koncept, ki »grozi« samo z dvoodstotnim dvigom obnovljivih virov energije (OVE) in z le štiriodstotnim povečanjem učinkovite rabe energije v desetih letih, so v Zagorju z investicijo v toplotne črpalke učinkovito izpeljali »mali energetski koncept«, ki bo ljudem dvainpolkrat pocenil toploto.

Naložbo, ocenjeno na dobrih 91.000 evrov brez davka, bodo končali še ta mesec. V tri stanovanjske objekte na Polju in na Cesti zmage so vgradili toplotne črpalke za centralno pripravo sanitarne tople vode. V nov sistem je vključenih 207 stanovanj - vsa, ki so toplo sanitarno vodo dobivala iz sistema daljinskega ogrevanja oziroma so v mesecih brez ogrevanja sanitarno vodo grela v električnih grelnikih.

Cena tople vode bo za ta gospodinjstva okrog 250 odstotkov nižja. Cena je zdaj odvisna od porabe električne energije: pozimi znaša od 4,7 do šest evrov za kubični meter, poleti od 13 do 15 evrov. Poslej bo vse leto veljala zimska cena.

Nov ukrep bo zmanjšal izgube v daljinskem sistemu ogrevanja, ki jih je bilo doslej po podatkih Marka Kosa, vodje energetike, tudi več kot 1200 megavatnih ur na leto, zmanjšal pa bo tudi globalne emisije, saj bo prihranek elektrike celo 65-odstoten.