Torta za Delovo priznanje

V slovenjgraškem domu starostnikov vnovič dobili tudi certifikat kakovosti

Objavljeno
22. november 2016 19.45
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – "E-Qalin je pri nas način življenja in dela, toplina doma pa naša vsakdanja skrb" je rekla Marjana Kamnik, vodja slovenjgraškega doma starejših na priložnostni slovesnosti, na kateri so se veselili kar dveh priznanj; vnovične pridobitve certifikata kakovosti E-Qalin, vseevropskega modela upravljanja kakovosti v domovih za starejše ter Delovega priznanja za najtoplejši dom.

Direktor Koroškega doma starostnikov Srečko Mlačnik je  rekel, da je doslej veljalo, da je dom starejših v Slovenj Gradcu dober, zadnja priznanja pa po njegovem govorijo o tem, da je vrhunski. "Za nas je vodilo vse tisto, kar stanovalci potrebujejo," je poudarila Kamnikova, ki dom vodi od njegovega odprtja. Tisto, kar jih dela drugačne od drugih slovenskih domov za starejše je projekt, ki so ga poimenovali Ključna oseba.  Vsak stanovalec ima med zaposlenimi ključno osebo, ki so jo izbrali z žrebom. Ključna oseba s stanovalcem doma v okviru delovnega časa preživi eno uro, mnogi pa se družijo tudi mimo tega časa. Skupaj gredo na sprehod, k maši ali pa se družijo v domu ob družabni igrici ali zgolj klepetu. Ključna oseba je morda še najbolj pomembna ob vstopu v dom, saj si takrat starejši ljudje težko zapomnijo vse informacije in ljudi, ki jo jim na razpolago. V projektu sodelujejo vsi zaposleni; od hišnika, kuharice do zdravstvnega osebja in vodstva doma.

Srečko Mlačnik je prepričan, da bi projekt Ključna oseba moral postati nacionalni projekt. V Slovenj Gradcu poudarjajo, da projekti, kakor so Ključna oseba, Odziv za osebe z demenco, medgeneracijski center in drugi niso standardi in normativi, ki jih določa država. Domovi za starejše, tudi slovenjgraški, delajo mimo nje, pri čemer imajo v ospredju predvsem socialni in ne medicinski princip dela s starejšo populacijo.

"V osmih letih je naš način dela od bliže spoznavalo kar 42 slovenskih domov za starejše, pa tudi domovi iz tujine," je rekla Marjana Kamnik.