Brglez: Totalitarizem uspeva v času krize

Dan spomina na žrtve totalitarizma: Pahor se je udeležil spominske slovestnosti v Rovtah.

Objavljeno
23. avgust 2015 11.05
Milan Brglez predsednik državnega zbora v Ljubljani, Slovenija 23.decembra 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana  Predsednik Borut Pahor se je ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov ter 70. obletnici povojnih pobojev udeležil spominske slovesnosti v Rovtah. Pozval je, da naj nobena ideologija ne bo skušnjava, da bi se obrnili stran od demokracije in naj se nikoli več ne zgodi, da bi brat dvignil roko nad brata.

Pahor je v svojem nagovoru ob spravni kapelici v Rovtah pri Logatcu še spomnil, da bomo v kratkem praznovali 25. obletnico odločitve, da ustanovimo lastno državo, in da nas manj kot leto loči do 25. obletnice razglasitve te države, so sporočili iz predsednikovega kabineta.

»Slovenci smo skupaj v veliki enotnosti dosegli ustanovitev države in prevzeli odgovornost za našo usodo v svoje roke. Imamo eno državo in mislim, da ne moremo imeti dveh domovin. Slovenija je bila ustanovljena z evropsko idejo, idejo sprave, in želim si, da bi v takem stanju duha praznovali tudi odločitev za samostojno državo in razglasitev te države,« je dejal predsednik.

Na slovesnosti so se spomnili tudi 50. obletnice smrti Janeza Hladnika, človeka, ki je skrbel za preganjane primorske rojake pred drugo svetovno vojno in slovenske begunce po drugi svetovni vojni v Argentini, so še zapisali v kabinetu.

Današnjo slovesnost v Rovtah pri Logatcu so organizirali Spominski odbor farnih plošč Rovte, Občinski odbor VSO Logatec, Župnija Rovte in Krajevna skupnost Rovte.

Dan spomina je bil določen z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je leta 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi pri nas. Omenjeno resolucijo so v petek poslanci SDS že tretjič vložili v parlamentarni postopek.

Milan Brglez: Sprejeti je treba zgodovinsko razlago dejstev

Tako preteklost kot sedanjost nas učita, da totalitaristične ideje uspevajo v obdobjih krize. Ob ekstremističnih gibanjih ponekod po Evropi, predvsem pa ob »totalitarni noriji« na Bližnjem vzhodu je nujno opominjati na posledice totalitarnih in avtoritarnih režimov, je ob dnevu spomina na žrtve teh režimov zapisal predsednik DZ Milan Brglez.

»Obžalujem, da našo državo še 70 let po koncu druge svetovne vojne in četrt stoletja po vstopu na pot demokracije pretresajo travme, ki smo jih Slovenci in Slovenke doživeli v primežu različnih totalitarnih sistemov,« je v sporočilu ob današnjem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki je objavljeno na spletni strani SMC, zapisal Brglez.

Grozote vojne in povojnega časa, spomin na trpljenje in na svojce, ki jih je pogubilo nasilje totalitarizmov, po njegovih besedah v marsikateri družini še vedno pušča bolečo sled.» Te bolečine pa tudi naša politika, bodimo odkriti, tako leva kot tudi desna, vse do sedaj še ni znala in zmogla omiliti s skupnim, enotnim in dostojnim izrazom spoštovanja do vseh žrtev totalitarnih in avtoritarnih režimov ter poklonom vsem, ki so se borili proti okupaciji, tiraniji in zatiranju, temveč je pogosto s priložnostnim prilaščanjem pravice do interpretiranja zgodovinskih dejstev pri marsikom stare rane ponovno odprla in jih še poglobila,« je kritičen.

Treba je sprejeti znanstveno razlago zgodovinskih dejstev ter razširjati in poglabljati zavedanje, da svoboda, mir, sožitje, spoštovanje in nenasilje niso dani sami po sebi, temveč priborjeni in nikakor ne samoumevni. Prizadevanje za spoštovanje teh vrednot je po njegovih besedah odgovornost vseh. »Tako preteklost kot, žal, tudi sedanjost nas namreč učita, da totalitaristične in avtoritarne ideje uspevajo v obdobjih krize in se hranijo z občutki nezadovoljstva, negotovosti, strahu, apatije,« je zapisal predsednik DZ.

Dodal je, da je ob ekstremističnih gibanjih, »ki marsikje v Evropi že nevarno dvigajo glavo«, predvsem pa ob kruti realnosti totalitarne norije na Bližnjem vzhodu, »ki nas dnevno šokira s prizori nepojmljivega nasilja«, nujno na ves glas opominjati na tragične posledice totalitarnih in avtoritarnih režimov, predvsem pa si prizadevati za življenje v spodbudnem, spoštljivem in pravičnem okolju za vse.

Izrazil je upanje, da se bo 23. avgust v zavest Slovencev in državljanov Slovenije zasidral kot pomemben dan, ob katerem se bomo poklonili spominu na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov in »se zavedli, da smo mi tisti, ki zmoremo in moramo s spoštovanjem, sočutjem, razumevanjem, dobronamernim dialogom in ničelno toleranco do vsakršne oblike nasilja preprečiti, da bi se grozote totalitarizma in avtoritarizma ponovile, da bi jih doživeli na lastni koži«.