(Totalno) katastrofalna protikadilska komedija

Po novem tudi liki v gledaliških predstavah ne smejo kaditi. Posledica? Močno osiromašen repertoar.

Objavljeno
14. marec 2017 20.20
Totalno katastrofalna večerja
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper, Ljubljana – »Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov bomo v teh dneh kršili, hkrati računamo, da bo zmagala treznost in bo sledil popravek zakona kot v Nemčiji in Italiji. Sicer smo na pragu velike teme, ki se nam približuje,« je pred drevišnjo predpremiero komedije (Totalno) katastrofalna večerja izjavila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Novi zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov od sobote prepoveduje kajenje v vseh prostorih tudi v gledališču in tudi na odrih. Prepoved velja tudi za elektronske cigarete brez nikotina, za zeliščne izdelke za kajenje, nadomestke cigaret in celo za neprižgane cigarete, cigare ali pipe. Naj namesto te razvade predstave adaptirajo tako, da bi namesto kajenja uporabili katero drugo, na videz »čistejšo« vrsto zasvojenosti? V slovenskih gledaliških hišah te dni vre od ogorčenja. Gledališčniki so prepričani, da je država zašla v mračnjaštvo in lov na čarovnice. V ljubljanskih gledališčih so zaradi katastrofalnega zakona že začeli spreminjati program, drugod pa še ne vedo, kaj naj s svojimi predstavami. Po eni strani to pomeni grožnjo finančnemu poslovanju, po drugi pa še večjo grožnjo svobodi umetniškega ustvarjanja in gledališki dejavnosti nasploh.

»Na odru lahko streljamo (seveda s ponarejenimi naboji), ubijamo (seveda ne zares), pijemo alkohol, posiljujemo, igramo prizore pedofilije, lahko snifamo kokain in njuhamo tobak, cigaret pa ne smemo držati v rokah. To je katastrofa,« je dejal igralec Gorazd Žilavec, ki nastopa v današnji prvi »nevarni« predstavi.

Katja Pegan je povedala, da so že pred letom vsi iz gledaliških vrst, tudi sindikat kulture Glosa poskušali prepričati zakonodajalce, a brez uspeha. »Za nas je popolnoma nemogoče, da bi zakon, ki je začel veljati prejšnji konec tedna, v celoti upoštevali. Iz predstave smo umaknili najprej predvidene tobačne nadomestke, nismo pa se mogli odpovedati rekvizitu – zeliščnemu zavitku (v njem ni tobaka niti trave, ampak zelišča), po katerem so osebe, podobno kot po alkoholu malo zadeti ali pijani, kar ti liki v tej igri morajo biti taki, če hočemo te bulvarne komedije pripeljati do uspešne premiere,« je pojasnila direktorica koprskega gledališča.

»To je poseg v ustavno pravico do svobodnega umetniškega ustvarjanja. Vrste predstav ne moremo več igrati. Ne le Kdo se boji Virginie Woolf, sploh večine tekstov iz 20. stoletja in tudi tistih z začetka tega stoletja ne. Ne gre za to, da bi koga ogrožali s tobačnim dimom. Zakon je napisan tako zato, da naj ne bi spodbujali kajenja. Mislim, da oder ni javni prostor, ampak je posvečen prostor, na katerega lahko stopijo le strokovnjaki, ki so za to poslanstvo plačani. Ne more neki zakon odločati, kaj se lahko dogaja na odru. Na odru ne simuliramo uporabe drog, pitja alkohola, ker bi to promovirali, ampak so v kontekstu življenjskih zgodb,« je dejala Peganova, ki pa se zaveda, da s takim nastopom gledališče tvega kar 33.000 evrov kazni.

Predstave s kajenjem niso namenjene promociji kajenja

Predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije Gašper Tič meni, da gre za farso brez primere, »češ da država tako skrbi za naše zdravje. Kako brez cigarete ali nadomestka cigarete odigrati kadilca, zgodbo o kadilcu, nešteto zgodb iz 20. stoletja? Kaj s predstavami, ki so že narejene? Že sedem let igram v uspešnici, mora zdaj ta predstava z repertoarja? Ali ni gledališče zrcalo svetu? Suženjstvo je prepovedano, pedofilija je zločin, narkomanija tudi, vendar o vsem tem uprizarjamo zgodbe, razkrivamo, ozaveščamo ... Igramo vojne, morilce, z nožem, pištolo ... Kako se kadi celo brez nadomestka? Lepo vas prosim – neumnost, mačehovstvo, hipokrizija, pesek v oči. Živimo v državi, ki nima drugih problemov kot tega, da nam je treba zakomplicirati delo na odru.«

Na ministrstvu za zdravje so nam pojasnili, da se neprižgane cigarete sme uporabljati kot rekvizit v predstavah, ki niso namenjene mladoletnim. Prepovedano pa je kajenje in uporaba elektronskih cigaret, zeliščnih izdelkov za kajenje in novih tobačnih izdelkov na odru gledaliških predstav. Prepovedano je tudi prikazovanje tovrstnih izdelkov v gledaliških predstavah, namenjenih mladoletnim.

In kazni za kršitelje? Za pravne osebe 4000 evrov, 800 evrov za odgovorno osebo pravne osebe in odgovorno osebo, ki samostojno opravlja dejavnost oziroma odgovorno osebo samostojnega podjetnika, 1600 pa za samostojnega podjetnika.