Tožilci bodo preverili odločitve v zadevi Baričevič

Predstavniki državnega tožilstva se ne bodo udeležili današnje seje odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Kot je zapisala generalna državna tožilka Barbara Brezigar, bodo odločitev o zavrženju kazenskih ovadb v zadevi Baričevič ponovno preverili.

Objavljeno
21. december 2010 15.58
Tanja Starič, Matjaž Albreht , notranja politika
Tanja Starič, Matjaž Albreht , notranja politika
Ljubljana - Odbor za notranjo politiko državnega zbora je na zahtevo opozicije razpravljal o razmerah v pravosodju. Po večurni razpravi, v kateri je minister za pravosodje Aleš Zalar zavrnil vse očitke, je odbor zavrnil tudi vse predlagane sklepe. Razpravo o zavrženih kazenskih ovadbah v zadevi Bulmastifi pa so preložili, saj je generalna državna tožilka sporočila, da se tožilci razprave ne bodo udeležili, ker so zadevo ponovno odprli.

Čeprav je SLS zahtevala razpravo tudi o zavrženih kazenskih ovadbah proti Milanu Pogačniku, Sonji Bukovec, Vidi Čadonič Špelič, Romanu Pečkaju in Tanji Hofman v zadevi Baričevič, tožilcev včeraj v parlament ni bilo. Je pa generalna državna tožilka Barbara Brezigar sporočila, da bodo »glede na nove podatke o zadevi, ti so drugačni od podatkov, ki jih je imela na voljo državna tožilka«, znova preverili odločitev o zavrženju kazenskih ovadb v zadevi Baričevič.

Hrastarjeva piše Brezigarjevi

Zaradi izjave generalne državne tožilke Barbare Brezigar za TV Slovenija, da zaradi napak v preiskavi »nikoli ne bomo vedeli«, kaj se je v resnici zgodilo v aferi Baričevič, je - po naših neuradnih informacijah - državna tožilka Branka Zobec Hrastar napisala Brezigarjevi pismo. Hrastarjeva je zaradi ravnanja svoje predstojnice, ki je brez njene vednosti dajala navodila policistu specializiranega oddelka prav v preiskavi zadeve Baričevič, pred časom odstopila z mesta vodje skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala. V pismu je po naših informacijah Hrastarjeva spomnila Brezigarjevo, da je sama posegla v preiskavo, med drugim pa je zanikala, da je »v osebnem poznanstvu« s sestro pokojnega Baričeviča.

V imenu predlagateljev je Vinko Gorenak poudaril, da ne oporekajo neodvisnosti sodstva pri sprejemanju odločitev, izvajanju postopkov in dokazov ter izrekanju sodb. Ne sprejemajo pa tega, da sodstvo samo sebi določa plače. Izpostavil je nerazumna zastaranja zadev in nerazumne roke. Ministru za pravosodje pa je očital, da predvsem skrbi za lobije; notarje, odvetnike, stečajne upravitelje. Opozoril je še na naraščajoči gospodarski kriminal in korupcijo, čemur se pravosodje ne zna postaviti po robu.
Minister za pravosodje Aleš Zalar je zavrnil očitke in predstavil podatke iz sodne statistike. Izpostavil je, da je bil lani pripad zadev največji, odkar smo samostojni. Hkrati pa so sodišča skrajšala roke obravnav, ki so v povprečju 6,1 meseca za posamezno zadevo. To kaže, da sodni sistem deluje, je poudaril minister.