Tožilstvo s pritožbo na odvzem premoženja Kanglerju

Specializirano tožilstvo se ne strinja z odločitvijo ljubljanskega okrožnega sodišča, da je tožba proti Kanglerju in njegovi hčeri neutemeljena.
Fotografija: Kangler je na družbenem omrežju Facebook potrdil, da je dobil sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča.  FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Kangler je na družbenem omrežju Facebook potrdil, da je dobil sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča.  FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana - Specializirano državno tožilstvo napoveduje pritožbo na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, da je tožba zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in njegovo hčer Mašo Kangler za odvzem premoženja nezakonitega izvora neutemeljena. Z zavrnitvijo tožbenega zahtevka in argumentacijo sodišča se ne strinjajo, so pojasnili za STA.

Stranke so pisno sodbo prejele v ponedeljek. Dokazni postopek se je sicer zaključil konec marca letos. Specializirano državno tožilstvo je zoper Kanglerja vložilo tožbo za odvzem domnevno nezakonitega premoženja v višini dobrih 256.000 evrov.
V sodbi je sodišče zapisalo, da »po oceni vseh izvedenih dokazov ugotavlja, da je tožena stranka uspela dokazati, da v celotnem preiskovanem obdobju od leta 2002 do 2014 ni imela premoženja nezakonitega izvora«. Tožilstvo svojih trditev o obstoju nezakonitega premoženja po mnenju sodišča ni dokazalo. »Te ugotovitve so narekovale zavrnitev tožbenega zahtevka v celoti,« se glasi sodba sodišča.



Kangler je na družbenem omrežju Facebook potrdil, da je dobil sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. V izjavi za STA je pojasnil, da je zaradi odločitve sodišča razumljivo zadovoljen, hkrati ga žalosti, da je sploh prišlo do te tožbe. »Žalostno je, da lahko nekdo prireja dokumente ter zlorablja policijo in tožilstvo za politični obračun. Že od prvega dneva se je vedelo, da je moje premoženje čisto,« je dejal. »Žalostno je, da je moj 38 let stari traktor bolj pomemben od nekaterih gospodov v Ljubljani, ki danes združujejo levico, in so po domače povedano spravili 16 milijonov na neznanem kraju na neznani kraj. Tega nihče ne preganja, mene pa so preganjali, ker sem leta 2010 moji hčerki nakazal 500 evrov mojega denarja. Sramota za pravno državo in pravni red,« je dodal.
 

Kangler je moral dokazovati izvor premoženja


Specializirano državno tožilstvo je sprva vložilo tožbo za odvzem nezakonitega premoženja v vrednosti 121.840 evrov - 61.546 evrov premoženja v lasti Franca Kanglerja in 60.294 v lasti Maše. Kasneje je tožbeni zahtevek še zvišalo - Franc in Maša Kangler sta morala na sodišču dokazovati, od kod jima premoženje v vrednosti 256.652 evrov. Po mnenju tožilstva naj bi bil nezakonit izvor denarja, namenjenega za nakup parcel na Zgornjem Slemenu in v Zimici pri Zgornji Koreni ter za nakup dobrih 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Pohorski ulici v Zgornjem Radvanju v Mariboru. Kangler je moral dokazovati tudi, od kod mu denar za nakup več kot 30 let starega traktorja in avtomobila znamke Mercedes, še povzema spletni Večer.
 

Komentarji: