Zaradi korupcije obtoženi zdravniki, družinski člani, farmacevtki in komercialisti

Neuradno je obtoženih 15 ljudi, med njimi Vane Antolič in Miodrag Vlaović. Organi pregona so med preiskavo našli tudi gotovino in zlate palice.
Fotografija: Na ljubljansko sodišče so pripeljali obtožnico v 50 škatlah. FOTO: Marko Feist 
Odpri galerijo
Na ljubljansko sodišče so pripeljali obtožnico v 50 škatlah. FOTO: Marko Feist 

Specializirano državno tožilstvo je po poročanju spletnega portala 24ur.com zaradi podkupnin vložilo obtožnico zoper več zdravnikov. Neuradno je obtoženih 15 ljudi, med njimi ugledni zdravniki, kot sta predstojnik Ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič in travmatolog iz celjske bolnišnice Miodrag Vlaović.

Gre za osem zdravnikov, njihova družinska člana, farmacevtki in tri komercialiste. Tožilstvo sumi, da so trije prejeli podkupnine v višini okoli 100.000 evrov, dva pa še več. Zoper deset uslužbencev bolnišnic je bila obtožnica vložena zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, ki so jih dobili v povezavi z dobavo medicinskega materiala in zdravil bolnišnicam.

Od teh desetih oseb je bila zoper dve osebi vložena obtožnica tudi zaradi pranja denarja, zoper eno osebo pa še zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin in preprečitve dokazovanja. Obtožnica je bila vložena tudi zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in zoper dve osebi zaradi pranja denarja.


Antolič, Cirman, Kavčič, Vlaović, Milošević, Matela, Faganelijeva in Sončeva ... 


Med zdravniki, ki naj bi prejemali podkupnine, naj bi bili že omenjeni predstojnik ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Vane Antolič, pa ortoped iz Valdoltre Robert Cirman, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, intervencijski nevroradiolog iz UKC Ljubljana Zoran Milošević, radiolog iz UKC Maribor Jožef Matela ter tudi vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli in vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.



Na vrhovnem državnem tožilstvu so dejali, da so zadovoljni z uspehom specializiranega državnega tožilstva. Poudarili so, da je to zasluga specializiranega tožilstva in njihovega tožilca Iztoka Krumpaka.

Gradivo je bilo na sodišče dostavljeno s pomočjo tovornega vozila, kar samo po sebi govori o obsežnosti dostavljenega spisa skupaj z njegovimi prilogami vred, so izpostavili na sodišču. Spis ima preko 20.000 prilog, obtožnica pa obsega dobrih 500 strani.

Zaposleni v zdravstvenih ustanovah so si nagrado dobaviteljev pripomočkov in opreme zaslužili tako, da so poskrbeli za vzpostavitev določenega posla. FOTO: Matej Družnik/Delo
Zaposleni v zdravstvenih ustanovah so si nagrado dobaviteljev pripomočkov in opreme zaslužili tako, da so poskrbeli za vzpostavitev določenega posla. FOTO: Matej Družnik/Delo


Glede na obsežnost zadeve na sodišču predvidevajo, da bo zadevo nemogoče končati skladno s pričakovanimi časovnimi standardi reševanja zadev, povezanih s sojenjem v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj. Težko bodo končati tudi »po pričakovanjih različne javnosti, bodisi splošne bodisi politične in druge«, so navedli in dodali, da je v pol leta nemogoče predelati tolikšno gradivo.

Tako bo strankam najprej treba vročiti obtožbe, pri čemer je pričakovati ugovore, o katerih odloča zunajobravnavni senat. Po morebitni pravnomočnosti obtožbe bo mogoče razpisati predobravnavni narok in pozneje glavno obravnavo, pri čemer ne gre za priporno zadevo ali zadevo, v kateri je odrejen kakšen drug ukrep, in je torej sodišče ne bo obravnavalo kot prednostno, je pojasnil vodja specializiranega oddelka Srečko Škerbec.

Ob tem je opomnil tudi na »sistemsko neprilagojenost« za delo v tovrstnih zadevah oziroma na logistične in prostorske težave, s katerimi se na sodišču srečujejo že nekaj časa, prejem tako obsežnega kazenskega spisa pa jih bo le še povečal.

Današnja obtožnica je naslednji korak v preiskavi, ko so decembra 2013 po Sloveniji potekale obsežne hišne preiskave, bilo jih je kar 58. FOTO: Marko Feist
Današnja obtožnica je naslednji korak v preiskavi, ko so decembra 2013 po Sloveniji potekale obsežne hišne preiskave, bilo jih je kar 58. FOTO: Marko Feist


Šlo naj bi za korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor medicinskih materialov in zdravil, glede katere so kriminalisti 19. decembra 2013 opravili preiskave na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Kot so takrat pojasnjevali kriminalisti, naj bi dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Del strukture cene teh zdravstvenih pripomočkov je že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali med pet in 20 odstotkov. Javna sredstva naj bi s tem po takratnih podatkih kriminalistov oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Dobavitelji naj bi te nagrade nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice.

Komentarji: