Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo v primeru Kengurujčki

Posnetki spornega dogajanja v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, so v javnosti zakrožili v začetku lanskega oktobra.

Objavljeno
19. april 2019 13.55
Posodobljeno
19. april 2019 14.33
Vrtec Kengurujčki FOTO: Marko Feist
STA
STA
Državno tožilstvo je v četrtek na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo v primeru Kengurujčki, so sporočili za STA. Policisti so januarja namreč ovadili 67-letnico zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok v zasebnem zavodu Kengurujčki.

Posnetki spornega dogajanja v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, so v javnosti zakrožili v začetku lanskega oktobra. Primer je sprožil tudi številna vprašanja o primernosti sistemske ureditve in nadzora.

V kriminalistični preiskavi so nato ugotovili, da je osumljenka nekatere otroke hranila na silo, pri pripravi na počitek pa jih povijala v rjuho. Osumljenka je med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za takšno delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Osumljena je tudi tega, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo.

Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijanje v rjuho.

Delovanje zavoda Kengurujčki je pod drobnogled vzelo tudi več inšpektoratov.