Tretjina zaposlenih iz Dani AFC od danes na cesti

Odpovedi bo dobilo 98 zaposlenih, večinoma žensk. Med tistimi, ki so izgubili službo, tudi 11 invalidov.
Fotografija: Med odpuščenimi je skoraj večina žensk, ki si bodo na Koroškem težko našle drugo zaposlitev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Med odpuščenimi je skoraj večina žensk, ki si bodo na Koroškem težko našle drugo zaposlitev. FOTO: Leon Vidic/Delo

V slovenjgraškem podjetju Dani AFC, ki za italijanskega lastnika kroji odkrojke za sestavne dele usnjenih sedežnih prevlek za avtomobile višjega cenovnega razreda, danes in jutri vročajo odpovedi. Prejelo jih bo 98 delavcev oziroma tretjina zaposlenih, od tega enajst invalidov.

Direktor podjetja Jože Horvat je izjavil, da je do zadnjega upal, da ljudi ne bo treba odpustiti. V podjetju ostaja 200 zaposlenih, ki ne bodo več delali dva ali tri dni v tednu v dveh izmenah, pač pa vse delovne dni v tednu v eni izmeni.

Podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov David Ažnoh je povedal, da sindikat zaradi premajhnega števila članov v podjetju ni imel nobene moči v pogajanjih z vodstvom družbe, ki je zato skupaj z lastnikom preslišalo vse njihove predloge za mehko različico odpuščanja.

Za odpravnine skupaj le 80 tisočakov

 »V podjetju imamo le deset članov, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa komaj dva,« je rekel Ažnoh in dodal, da se odpuščanja v Dani AFC zato ne morejo primerjati z nedavnimi odpuščanji v slovenjgraški izpostavi ameriške multinacionalke Adient, kjer so si sindikati za delavce izborili največ, kar se je dalo.

»V primeru Dani AFC je po naših podatkih skupni znesek za odpravnine le 80.000 evrov,« je rekel Ažnoh. Direktor Dani AFC Jože Horvat trdi, da bodo izplačane po zakonu, sindikate pa je obtožil, da širijo neresnice, obsodil jih je celo populizma. Prepričan je, da bodo odpuščeni delavci brez težav dobili drugo delo (sam naj bi osebno posredoval pri štirih do petih zaposlitvah), medtem ko se sindikalisti bojijo, da bo to zelo težko, saj se za ženske v regiji težje najde delo.  

V družbi AFC zaradi svetovne krize v avtomobilski industriji letos niso več dodatno zaposlovali, prav tako petdesetim zaposlenim niso podaljšali pogodb zaposlenim za določen čas.   

Preberite še:

Komentarji: