Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden

Pri SDS so v petek potekala sestankovanja o morebitni novi koaliciji pod vodstvom Janeza Janše.
Fotografija: Če bo Janez Janša dobil trdno zagotovilo, da bo izvoljen za mandatarja 14. slovenske vlade, predčasnih volitev ne bo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Če bo Janez Janša dobil trdno zagotovilo, da bo izvoljen za mandatarja 14. slovenske vlade, predčasnih volitev ne bo. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Prvak SDS Janez Janša je v petkovih popoldanskih urah sprejemal predstavnike NSi, Desus in SMC. Tema informativnih srečanj je bila morebitno sodelovanje pri oblikovanju nove vladne koalicije.

Janša je na pogovore povabil vse stranke, nekaj daljši od seznama strank, ki so se odzvale, je seznam tistih, ki so pogovore s SDS zavrnile. Na njem so LMŠ, SD, Levica, SAB in SNS.


 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
SMC bo pogovore najverjetneje nadaljevala


SMC se je pred pogovori s SDS zavila v molk, tudi v ostalih strankah ne napovedujejo izjav s konkretnejšnimi končnimi odločitvami. V SMC so se odločili, da ne pred pogovori in ne po njih ne bodo dajali komentarjev, je napovedal vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS glede morebitnega oblikovanja nove vlade dejal le, da so se odzvali povabilu, pogovori so bili konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. Več ni razkril.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v petek sicer opozoril, »da si Počivalšek s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši«. Počivalšek pa se je na Twitterju odzval na izjavo Šarca ter zapisal, da ima »Marjan Šarec še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja.«
 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
Za Desus volitve še vedno prioriteta


»Dogovor ni sklenjen, sestanek je bil bolj informativne narave, o tem ali obstaja pripravljenost ostaja za oblikovanje morebitne koalicije,« je po sestanku dejala predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec. »Glede na to, da so imele nekatere stranke pogovor pred nami ter da jih imajo nekateri še za nami, se nismo seznanjali z vsebino drugih pogovorov. Seveda bomo počakali na zaključek dneva, v kolikor bo načelna pripravljenost s strani drugih strank, ki so večje in pomembnejše v tem okviru, pa se bomo potem odločali, ali bodo pogajanja in pogovori potekali naprej. V kolikor bodo potekali naprej, potem prehajamo na vsebinsko raven,« je še dejala Pivčeva ter pojasnila: »Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati.«

»Načelna pripravljenost se je izkazala že s tem, da smo na ta pogovor prišli,« je po zaključenih pogovorih dejala Pivčeva ter poudarila, da so za Desus še vedno prioriteta volitve. O morebitnih nadaljnjih pogovorih jih bo obvestilo vodstvo stranke SDS. 

Predsednica Desusa je sinoči prejela pismo z neprimerno vsebino, ki je vsebovalo grožnje v primeru pogovorov o sodelovanju s SDS. Pivčeva je po petkovem pogovoru z Janšo dejala le, da verjame v ideološka razhajanja med posameznimi strankami, vendar moramo dopustiti vsaj možnost pogovora, če želimo iskati rešitve, ki bodo dobre za Slovenijo. 




Pogovori za morebitno oblikovanje nove koalicije se bodo nadaljevali prihodnji teden, so po pogovorih s SMC, DeSUS in NSi sporočili iz SDS. Drugih izjav v tej stranki ne nameravajo dati. V NSi po sestanku izjav niso dajali.

​Od petkovih srečanj naj bi bilo sicer odvisno, ali bomo državljani spomladi predčasno izpolnjevali volilne lističe ali pa bo prvak SDS svojo tretjo vlado oblikoval v tej sestavi državnega zbora. Če bo dobil trdno zagotovilo, da bo izvoljen za mandatarja 14. slovenske vlade, predčasnih volitev ne bo.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je po torkovem srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem, ki je v minulih dneh imel z vodji poslanskih skupin prvi krog pogovorov o postopkih po odstopu premiera Marjana Šarca, je za petek sicer napovedal objavo konkretnejših podatkov o odločitvi SDS glede korakov stranke v prihodnje.
 

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo
V SAB se bodo začeli pripravljati na predčasne volitve


Svet SAB je proti večeru potrdil predlog predsednice stranke Alenke Bratušek, da začnejo priprave na predčasne volitve. Na te so tako kadrovsko kot tudi finančno pripravljeni, so v petek sporočili iz stranke. Podprl je tudi pobudo za oblikovanje projektne vlade. Organi stranke SAB so zasedali v petek popoldne, na dnevnem redu pa je bila razprava o aktualnem političnem dogajanju in o tem, kako bo stranka po odstopu Marjana Šarca nadaljevala z delom.

Svet stranke je tako potrdil predlog Bratuškove, da stranka začne priprave na morebitne predčasne volitve, vzpostavi volilni štab in začne s postopki evidentiranja kandidatk in kandidatov, so v sporočilu za javnost zapisali v stranki. Vnovič so tudi izrazili prepričanje, da bodo svoj volilni rezultat glede na zadnje volitve leta 2018 še izboljšali in dobili sedem do osem poslanskih mandatov.

Svet stranke je podprl tudi pobudo za oblikovanje projektne vlade, ki bi do predčasnih volitev omogočila sprejem sprememb volilne zakonodaje, skrajšala čakalne vrste v zdravstvu, sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi in zagotovila pogoje za lažji dostop mladih do nakupa prvega stanovanja, so še sporočili.

Preberite še:

Komentarji: