V Franciji več kot 10.000 novih okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
17. september 2020 08.00
Posodobljeno
17. september 2020 21.10
V Franciji je situacija iz dneva v dan slabša. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Aljaž Vrabec, Mirt Bezlaj, STA
Aljaž Vrabec, Mirt Bezlaj, STA

Ključni poudarki

  • V BiH skoraj 400 novih okužb.
  • V Sloveniji spet več kot sto okužb.
  • Na Hrvaškem odkrili 250 okužb.


21.00 V Franciji ponovno več kot 10.000 novih okužb

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili 10.593 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ, odkar so začeli v državi izvajati množično testiranje na virus. Umrlo je še 50 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil francoski inštitut za javno zdravje. Doslej so v Franciji zabeležili 31.095 smrti, povezanih z novim koronavirusom. Od srede zvečer se je število bolnikov s covidom-19 v francoskih bolnišnicah povečalo za 247. V zadnjem tednu so skupaj v bolnišnicah sprejeli 3223 bolnikov s to boleznijo, od tega 535 na intenzivni negi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Medtem pa ostaja stabilen delež pozitivnih testov na novi koronavirus, znaša 5,4 odstotka.

17.00 Na Nizozemskem rekordno število okužb

V zadnjih 24 urah so na Nizozemskem zabeležili 1753 novih okužb s koronavirusom, kar je nov dnevni rekord v tej državi. Doslej so potrdili že 88.073 okužb s koronavirusom, število novih okužb pa strmo narašča že od začetka septembra. 

16.45 V domu starejših v Rogaški slatini še dve okužbi

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so v sredo odvzeli še nekaj brisov stanovalcem in zaposlenimi. Okužba z novim koronavirusom je bila potrjena pri dveh stanovalcih, kar pomeni, da je v domu okuženih že 15 stanovalcev in trije zaposleni, je danes za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru. Kampuševa je dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb. V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb. Medtem pa imajo v Domu starejših sv. Jožef v Celju okuženo eno zaposleno osebo, novih okužb ni, prav tako novih okužb ni niti v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo ljudje s težavami v duševnem zdravju. V tem domu je tako že od prejšnjega tedna okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

16.40 V BiH kar 394 novih okužb in devet smrti

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili nov pomemben porast okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še devet bolnikov. Po 2349 testih so potrdili 394 okužb. V BiH so v Federaciji BiH potrdili 297 novih okužb, v Republiki srbski 97. Povprečno so v minulih desetih dneh v BiH dnevno beležili okoli 300 novih okužb, toliko kot danes pa nazadnje v začetku avgusta, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

image
V Bosni in Hercegovini je okužb znatno več, v Srbiji upadajo. FOTO: Marko Djurica/Reuters


V Severni Makedoniji so po 1674 testih v zadnjih 24 urah potrdili 186 novih okužb, umrlo je še sedem bolnikov s covidom-19, skupno 675. Največ novih okužb - 56 - so potrdili v prestolnici Skopje. V državi je trenutno 1964 aktivnih okužb, od tega 564 v Skopju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Iz Srbije po 6877 testih poročajo o 82 novih okužbah, dva bolnika sta umrla, skupno 738. V bolnišnicah je trenutno 320 bolnikov, od tega 21 na ventilatorjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

16.15 Wuhan znova odprt za mednrodne lete

Kitajsko mesto Wuhan, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus, je po osmih mesecih znova odprto za mednarodne lete. Letalo južnokorejske nizkocenovne letalske družbe T'way je kot prvo po januarju v sredo s 60 potniki na krovu pristalo na tamkajšnjem mednarodnem letališču. Kitajska je mednarodne lete za vso državo ustavila marca med vrhuncem pandemije covida-19. Medtem so v državi večinoma vzpostavili nadzor nad okužbami z omejitvami potovanj, testiranji in karantenami. Dnevno sedaj beležijo le peščico novih okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Razkuževanje prtljage na prvem mednarodnem letu v Wuhan. FOTO: Str/AFP


Druga velika kitajska mesta, vključno s Pekingom in Šanghajem, so tako že dovolila direktne mednarodne lete, a zaostrila pogoje za izdajo vizumov in zdravstvene kontrole. Vsi potniki, ki bodo na mednarodnih letih prispeli v Wuhan, bodo morali imeti največ 72 ur star negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Letališče so sicer odprli že aprila, a le za notranje lete.
Kitajska sicer še vedno večini tujcev prepoveduje vstop v državo. Tisti, ki lahko vstopijo, pa imajo obvezno 14-dnevno karanteno v hotelu na svoje stroške, opraviti morajo tudi test na okužbo.,V Wuhanu je zaradi covida-19 umrlo skoraj 3900 ljudi, kar je več kot 80 odstotkov od 4634 smrtnih žrtev, ki jih je zahteval na Kitajskem.

13.45 WHO zaskrbljen zaradi skrajševanja karantene v Evropi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na alarmantno raven prenosa okužb z novim koronavirusom v Evropi in izrazila zaskrbljenost, ker več držav v regiji skrajšuje obdobje karantene za ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi.

13.40 Na sprejem bolnikov s covidom-19 se pripravlja tudi slovenjgraška bolnišnica

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so se danes tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec začeli pripravljati na vzpostavitev rdeče cone, kamor bodo lahko sprejeli bolnike s covidom-19. Medtem je zaradi potrjene okužbe v karanteni razred dijakov Šolskega centra Ravne na Koroškem.

13.10 V Avstriji imajo več kot 7000 aktivnih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 780 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je skupno število aktivnih okužb preseglo 7000. Največ novih okužb so spet potrdili na Dunaju. Nemčija je v sredo preventivno izdala opozorilo pred nenujnimi turističnimi potovanji v avstrijsko prestolnico.

12.40 »Zdravniki so spregovorili« – odgovor specializantov infektologije

Zdravniki specializanti infektologije UKC Ljubljana, ki od marca neposredno zdravijo bolnike s covidom-19, odgovarjajo na prispevek Zdravniki so spregovorili, kjer določeni člani stroke izpostavljajo pomisleke glede trenutne epidemije. Odgovor podajajo v luči kolegialnosti in z dobrimi nameni, da se čim učinkoviteje razčistijo nejasnosti in omejijo strokovno nepodkovane izjave, ki lahko predvsem negativno vplivajo na laično javnost. Več si preberite v izjavi na facebooku.12.30 Johnson opozarja na nujnost strogih ukrepov proti covidu-19, če hočejo rešiti božič

Britanski premier Boris Johnson je ocenil, da bodo morali biti zdaj na Otoku strogi z ukrepi za zajezitev drugega vala novega koronavirusa, če želijo uživati v božiču in preprečiti ponovno popolno zaprtje države, ki bo onemogočilo delovanje podjetij.

12.25 Položaj v mariborskem Domu Danice Vogrinec se še naprej umirja

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru je trenutno z novim koronavirusom okuženih 45 oseb, in sicer 28 stanovalcev in 17 zaposlenih. »Trendi so se umirili. Kaže, da nam je z ukrepi uspelo zajeziti širjenje epidemije v domu,« je v današnji izjavi za medije povedal direktor tega doma za starejše Marko Slavič.

12.22 Unicef: Pandemija v revščino pahnila dodatnih 150 milijonov otrok

Glede na najnovejšo analizo, ki sta jo objavila Sklad ZN za otroke (Unicef) in organizacija Save the Children, se je število otrok, ki živijo v revščini, zaradi posledic pandemije covida-19 povečalo za približno 15 odstotkov. To pomeni 150 milijonov revnih otrok več kot pred pandemijo, skupno število pa se je povzpelo na približno 1,2 milijarde.

12.15 Dva uvožena primera iz tujine

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pred današnjo sejo vlade, na kateri bodo tudi sprejemali ukrepe za zajezitev okužb, dejal, da sta med primeri okužb, potrjenimi v sredo, dva iz tujine – iz Avstrije in Gruzije. Med primeri, ki so jih epidemiologi preiskali do jutra, jih je dve tretjini izhajalo iz lokalnih prenosov, ena tretjina pa jih je neznanega izvora.

12.05 Oxfam: Bogate države vnaprej kupile več kot polovico zalog cepiva proti covidu-19

Študija dobrodelne organizacije Oxfam je pokazala, da so bogate države, ki predstavljajo le majhen del svetovnega prebivalstva, vnaprej kupile več kot polovico obljubljenih zalog cepiva proti covidu-19. Pri tem je predsednik ZDA Donald Trump že obljubil, da bodo v ZDA v nekaj tednih začeli cepljenje Američanov. Približno 51 odstotkov teh odmerkov naj bi si že zagotovil razviti del sveta, vključno z ZDA, Veliko Britanijo, Evropsko unijo, Avstralijo, Hongkongom in Macaom, Japonsko, Švico in Izraelom. Preostalih 2,6 milijarde so kupile ali rezervirale Indija, Bangladeš, Kitajska, Brazilija, Indonezija in Mehika.

11.00 Na Hrvaškem od srede še 250 okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 250 primerov okužbe z novim koronavirusom, dva človeka sta umrla, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za nekoliko nižjo številko kot v sredo, ko je bilo 280 novih okužb. Iz nacionalnega štaba so napovedali spremembo nekaterih epidemioloških ukrepov.

10.40 Uradno: 104 okužbe in 3070 testiranj

Z vlade so sporočili, da so včeraj pri nas potrdili 104 nove okužbe, testirali so 3070 ljudi. Hospitaliziranih je 62 ljudi, od tega na intenzivni negi 11. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo, ena oseba je umrla. V Sloveniji je tako več kot tisoč aktivnih okužb z novim koronavirusom, skupno število potrjenih okužb pa je preseglo štiri tisoč primerov.10.30 Virus zamaknil dokončanje španske bazilike Sagrada Familia

Dela na baziliki Svete družine (Sagrada Familia) v Barceloni ne bodo končana leta 2026, ker je epidemija koronavirusa omejila gradnjo in financiranje, so sporočili predstavniki Cerkve. Arhitekturna mojstrovina, ki jo je zasnoval Antoni Gaudi, je ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Španiji, gradijo pa jo že skoraj 140 let.

image
Dela na baziliki Svete družine (Sagrada Familia) v Barceloni ne bodo končana leta 2026, ker je epidemija koronavirusa omejila gradnjo in financiranje. FOTO: Pau Barrena/AFP


10.25 Portoroški turizem kljub covidu-19 poleti dosegel lanske rezultate

Epidemija covida-19 ni poslabšala poletne sezone v Portorožu in Piranu, saj so tako julija kot avgusta dosegli lanske rezultate. Avgusta so v piranski občini imeli več kot 94.000 prihodov gostov oziroma dva odstotka več kot avgusta lani. Turisti so ustvarili skoraj 356.000 prenočitev, kar je za odstotek več v primerjavi z lani.

10.20 V Nemčiji največ novih okužb z novim koronavirusom od aprila

Število okužb z novim koronavirusom v Nemčiji se je v enem dnevu povečalo za več kot 2000 in je doseglo najvišjo dnevno raven od aprila. V enem dnevu so namreč potrdili 2194 novih okužb, je danes sporočil pristojni Inštitut Robert Koch (RKI).

8.50 V Sloveniji spet več kot sto okužb

Včeraj do polnoči so v Sloveniji potrdili 103 nove okužbe, a vseh sredinih testov še niso pregledali, zato bo uradna številka verjetno še višja.

8.10 Trump s Centrom za nadzor nalezljivih bolezni na nasprotnem bregu glede mask in cepiva

Ameriški predsednik Donald Trump in direktor Centra za nadzor nad boleznimi Robert Redfield sta v sredo predstavila nasprotujoča si stališča tako glede mask kot cepiva proti covidu-19. Trump napoveduje možnost začetka cepljenja morebiti že za oktober, medtem ko Redfield splošne dostopnosti ne pričakuje pred sredino prihodnjega leta.

image
Donald Trump FOTO: Mandel Ngan/AFP


5.00 Začelo se je svetovno umetnostno tekmovanje o trdoživosti v času covida-19

Katarska Fundacija za izobraževanje, znanost in skupnostni razvoj (QF) ter Katarski muzeji so začeli svetovno umetnostno tekmovanje, ki se osredotoča na trdoživost med pandemijo covida-19. K sodelovanju so povabili umetnike, ki naj prek digitalnega tekmovanja in spletne razstave prikažejo človeško trdoživost v krizi. Kot poroča katarska tiskovna agencija QNA, QF in Katarski muzeji pobudo Neizrečene zgodbe trdoživosti (The Untold Stories of Resilience) ter razstavo organizirajo v okviru Leta kulture 2020 med Katarjem in Francijo (Qatar France 2020 Year of Culture). Razstavo bo gostil Pariški mirovni forum.

4.30 Vlada tudi o novih ukrepih proti epidemiji in noveli zakona o kazenskem postopku

Vlada bo na današnji seji obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev epidemije in morda o nekaterih tudi že odločala. Na dnevnem redu je tudi predlog novele zakona o kazenskem postopku.