TTIP: Slovenija ima precej zadržkov glede posameznih področij

Sporazum niti slučajno še ni v takšni obliki, da bi bil za nas kot evropske državljane sprejemljiv, meni Dejan Židan.

Objavljeno
03. maj 2016 14.54
reu-BELGIUM-PROTEST/
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana − Slovenija podpira pogajanja o sklenitvi ambicioznega in uravnoteženega sporazum TTIP, saj med Slovenijo in ZDA obstajajo še neizkoriščene možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja, so sporočili iz gospodarskega ministrstva.

»Slovenija se zavzema za previdnost pri pogajanjih in daje vsebini sporazuma absolutno prednost pred hitrim zaključkom pogajanj, hkrati pa si želi transparentnih pogajanj,« so poudarili. Prav tako Slovenija vztraja pri tem, da bo TTIP moral potrditi tudi slovenski parlament.

Stališča Republike Slovenije se zaenkrat ne bodo spreminjala, saj so oblikovana v sodelovanju z ostalimi resorji in zainteresirano javnostjo na podlagi uradnih pogajalskih dokumentov, še dodajajo. Slovenija ima kar precej zadržkov glede posameznih področij sporazuma, predvsem na področju investicij, regulatornega sodelovanja, sanitarnih in fitosanitarnih zahtev ter kmetijstva.

Prve analize, ki jih je opravil Jože P. Damijan s svojo ekipo, ne kažejo velikih učinkov za slovensko gospodarstvo, je priznal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. A ob približevanju zaključku pogajanj bo ministrstvo naročilo še eno študijo. »Verjamem, da bo pokazala ne le učinke, ampak tudi priložnosti in to, kar mora slovensko gospodarstvo narediti, da ta sporazum, ko bo seveda v celoti ali skoraj v celoti znan, izkoristimo.«

Kdo bo izvajal novo študijo, še ni znano - izvajalca bodo iskali z razpisom. »Profesor Damijan s svojo ekipo je ena od možnosti, ni pa edina,« je pojasnil Cantarutti. Osebno sicer med drugim priložnosti v okrepljenem sodelovanju z ZDA vidi za avtomobilsko industrijo oziroma dobavitelje, TTIP bi lahko okrepil tudi ameriške investicije pri nas na tem področju.

Slovenija nasprotuje tudi kakršnem koli nižanju standardov, je zagotovil Cantarutti. »Tako se odločno zavzemamo za zaščito občutljivih kmetijskih proizvodov ter ohranitev možnosti uporabe previdnostnega načela. Ohraniti želimo stopnjo varstva potrošnikov ter vsaj obstoječo raven standardov v EU, kar velja predvsem za področja gensko spremenjenih organizmov, trgovanja s proizvodi iz kloniranih živali, prepovedi uporabe rastnih hormonov pri reji živali ter področje prepovedi razkuževanja mesa s klorovimi pripravki ter ostanki pesticidov, antibiotikov in drugih kontaminantov (MRL).«

Do dokumentov, ki jih je razkril Greenpeace, se na ministrstvu ne morejo opredeliti, ker jih še niso videli. »Iz javnih objav domnevamo, da gre dokumente, ki so del pogajalskega procesa in vsebujejo zahteve ter predloge ZDA, do katerih se mora Evropska komisija še opredeliti. Ti dokumenti pa ne predstavljajo samega sporazuma, saj so besedila v veliki meri še vedno neusklajena. Vsekakor si želimo vse dokumente videti tudi sami, zato smo Evropsko komisijo, kateri smo zaupali mandat pogajalca, že zaprosili za pojasnila glede omenjenih dokumentov,« so še zapisali na ministrstvu.

Židan: Pomembnejši temeljit premislek kot hitrost sprejemanja

Objavljeno gradivo iz trgovinskega sporazuma TTIP med EU in ZDA kaže na potrebo po dodatni pozornosti pri njegovem sprejemanju, poudarja prvak SD Dejan Židan. V SD zahtevajo javnost in transparentnost pogajanj, pa tudi večjo pristojnost parlamentov držav članic EU. »Temeljit razmislek je bistveno pomembnejši kot hitrost sprejemanja,« je dejal.

Foto: Leon Vidic/Delo

Židan je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil, da osnutek sporazuma dokazuje, da je bila njihova izjemna previdnost v zvezi s tem povsem upravičena. »V tem trenutku sporazum niti slučajno še ni v takšni obliki, da bi bil za nas kot evropske državljane sprejemljiv,« je poudaril.

Kot je prepričan predsednik SD, je vsebini sporazuma treba dati prednost pred hitrostjo njegovega sprejemanja. Trenutno dogajanje pa po njegovih besedah tudi dokazuje, da so povsem upravičene zahteve po sprejemanju tovrstnega dokumenta v nacionalnih parlamentih, in ne le v evropskem parlamentu.

Drugačno razumevanje standardov

Prav tako v EU in ZDA po Židanovih besedah različno razumemo standarde na področju varovanja okolja in hrane ter zaščite delavskih in socialnih pravic. »Očitno naši partnerji na drugi strani oceana te standarde razumejo predvsem kot oviro pri trgovanju,« je opozoril in dodal, da mora EU storiti vse za zaščito svojih standardov.

Evropski sistem je sicer zgrajen na previdnostnem principu, kar pomeni, da se določena hrana ne sme uporabljati, dokler ni dokazano, da je varna, je pojasnil.

Dodatno Židana skrbijo tudi nekatera druga področja, ki gredo v smeri, da »Evropa v prihodnje ne bi več smela sprejemati svojih standardov, ampak bi morala biti usklajena z ZDA«. Prav tako opozarja, da trenutni zapis kaže na to, da bi bilo nekatere nove regulative tako rekoč nemogoče izvajati.

Potencialne posredne koristi za Slovenijo

Sporazum Sloveniji po Židanovih besedah prinaša le nekatere potencialne posredne koristi, neposrednih pa sodeč po študiji ekonomske fakultete ne. Na drugi strani pa največja tveganja prinaša pri nekaterih osnovnih izdelkih, kot so jajca ter piščančje in goveje meso, je povedal.

Da tovrstni sporazum ne more biti sprejemljiv, dokler tveganja niso odpravljena, se sodeč po pogovorih predstavnikov SD s kolegi v evropskem parlamentu strinjajo tudi evropski socialisti, je še povedal Židan.