Tudi idrijsko-cerkljanske smeti bodo končale v Ljubljani

Občini Idrija in Cerkno bosta prihodnjih 30 let vozili komunalne odpadke v regijski center (RCERO) Ljubljana.

Objavljeno
11. februar 2016 09.46
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Idrijčani so med prvimi spoznali, da iz severnoprimorskih smeti ne bo regijskega centra v Stari Gori pri Novi Gorici, zato so se začeli s Cerkljani dogovarjati z največjim RCERO v državi. Občinski odbor za gospodarske javne službe je imel zadržke, da je 30 let predolga doba, in je idrijskim svetnikom predlagal možnost prekinitve pogodbe po desetih letih, s čimer so se kot upravljavci RCERO načeloma strinjali tudi v ljubljanski Snagi.

Toda župan Bojan Sever je vztrajal, da je treba ostati mož beseda. »Moramo ostati pošteni do tistega, ki nam odlaganje sploh omogoči. Vemo, kaj se lahko zgodi, če kdo k projektu pristopi s figo v žepu, nato pa začne postavljati svoje pogoje. Takšno politiko moramo v Sloveniji prenehati,« je Sever spomnil na neslavni propad projekta RCERO Stara Gora.

Svetnike je prepričal s trditvijo, da se cene ne bodo pomembno povišale. Točnega izračuna še nimajo, ker bo treba k ceni odlaganja prišteti še stroške zbiranja in odvoza. Toda občini zdaj že več let smeti odvažata na vzhodni konec države in poleg tega plačujeta še stroške zapiranja dveh nekdanjih odlagališč.

V Idriji so se odpovedali sovlagateljstvu v ljubljansko regijsko odlagališče, ki bi občino stalo 336.000 evrov, in se raje odločili za pet odstotkov višjo ceno. Za primerjavo: Idrija bi morala za center severnoprimorskih občin prispevati 1,6 milijona evrov. »Pa tudi cena odlaganja bi bila višja. Zdaj pa je tudi od našega ločevanja odvisno, kako bomo vplivali na količino smeti in s tem tudi na ceno,« pravi župan, ki je prepričan, da je državna politika odlaganja smeti zgrešena: »Potrebovali bi največ tri odlagališča ali pa še to ne.«

Zaradi zmanjševanja količine odpadkov z ločevanjem in koristnejšo predelavo lahko državi grozi tudi vračilo denarja za RCERO. Tri zgornjeposoške občine trajnejšo rešitev z odlagališčem še iščejo. »V dogovoru z občinama Bovec in Kobarid bomo letos izpeljali postopke, da bomo lahko izbrali najugodnejšega ponudnika za obdelavo in odlaganje odpadkov, pri čemer bo ključni kriterij cena storitve,« pravi tolminski župan Uroš Brežan.