Tudi v Postojnski jami in na Veliki planini s turističnimi rekordi

Z nihalko se je na Planino letos prepeljalo že 53 tisoč potnikov, Postojnska jama beleži presežke tudi gostinstvu in trgovinah.

Objavljeno
02. september 2017 18.38
Be. B., STA
Be. B., STA
Z obiskom Postojnske jame v letošnjih poletnih mesecih so v postojnski družbi zelo zadovoljni. Podrli so namreč vse rekorde, tako obiska v poletnih mesecih kot tudi obiska v posameznem dnevu ali mesecu. Direktor Postojnske jame Marjan Batagelj je za STA povedal, da so rekordne rezultate zabeležili tudi v trgovinski in gostinski dejavnosti.

Turistični obisk v Postojnski jami je bil v poletnih mesecih za 13 odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju, na vseh destinacijah, s katerimi upravljajo, pa je bil porast obiskovalcev 17-odstoten. Prihodki družbe so se v prvih osmih mesecih leta povečali za 20 odstotkov, letošnje leto pa naj bi zaključili z okoli 25 milijoni evrov prihodkov.

Na turistični vsip smo se pripravili zelo zgodaj

Batagelj je pojasnil, da so se na povečano število turistov začeli pripravljati že zgodaj spomladi, zato jih množica turistov ni presenetila. K povečanemu turističnemu obisku v Sloveniji je po Batageljevem mnenju prispevala dobra predstavitev na svetovni razstavi Expo v Milanu. To zagotovo velja za obisk in ogled Postojnske jame, kjer so doslej zabeležili kar 120.000 gostov iz Italije. Do konca leta naj bi si Postojnsko jamo ogledalo okrog 800.000 obiskovalcev, kar bi bil desetodstoten porast glede na leto 2016.

Velika planina: Več kot 20-odstotno rast obiskovalcev

Direktor družbe Velika planina Leon Keder na podlagi pogovorov z obiskovalci opaža, da Veliko planino prepoznavajo kot turistični biser in jo postavljajo ob bok ostalim bolj znanim turističnim destinacijam v Sloveniji.

Foto: Tomi Lombar

Po njegovem mnenju je to rezultat trdega dela zaposlenih v družbi Velika planina. »V zadnjih letih smo namreč res veliko naredili na promociji in tudi na izboljšanju ponudbe ter infrastrukture. Obiskovalci so zadovoljni in se radi vračajo k nam,« je pojasnil Keder.

Veliko planino vsako leto z nihalko obišče več obiskovalcev. Letos je prepeljala že 53.000 potnikov, letno povprečje prevoženih potnikov zadnjih 25 let do konca avgusta pa je sicer 32.000 potnikov.

Vožnja z nihalko, ki na Veliko planino na 1666 metrov nadmorske višine pripelje v petih minutah, je posebno doživetje predvsem za otroke in tuje goste, zagotavljajo upravitelji. Tujih gostov je več kot 60 odstotkov. Sicer beležijo več kot 20-odstotno rast obiskovalcev v primerjavi z lansko sezono, ki je bila rekordna.