Turisti začutili Slovenijo tudi z bodečo žico

Kljub krizam uspešno turistično leto. Obisk vsaj tako dober kot lanski. Turistični podobi nagajajo begunci in žice.

Objavljeno
23. december 2015 21.12
žica
Boris Šuligoj, Blaž Močnik, Blaž Račič
Boris Šuligoj, Blaž Močnik, Blaž Račič

Portorož, Kranjska Gora, Bovec – Vse kaže, da bodo tudi zadnji praznični dnevi potrdili uspešno turistično letino, ki jo je spodbujal uspešen nastop na svetovni razstavi v Milanu. Toda prijazno geslo I Feel Slovenija so vsaj malce načeli begunci in bodeča žica, obisk zimskih središč pa zaradi zelene zime ni občutno okrnjen.

Iz skoraj vseh slovenskih turističnih krajev poročajo o uspešnem iztekajočem turističnem letu in hkrati napovedujejo dober praznični obisk, ki se v večini krajev začenja danes. Največ turistov bodo gostili v 14 slovenskih naravnih zdraviliščih – v desetih prazničnih dneh bodo ustvarili okoli 85.000 prenočitev. »Nekateri hoteli so že zdaj polno zasedeni in v večini primerov bodo rezultati v tem času boljši kot lani. Zamudniki pri rezervacijah se bodo morali bolj potruditi, da bodo dobili primerno hotelsko namestitev,« pravi direktor Skupnosti naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. V zdraviliščih so lani imeli 2,6 milijona prenočitev, letos je bilo v 11 mesecih gostov 4,5 odstotka več, prenočitev pa samo slab odstotek več. To je uspeh, saj je število prenočitev ruskih gostov padlo za kar 41 odstotkov. Na prvem mestu počitnikujejo v zdraviliščih Slovenci (1,4 milijona), na drugem Avstrijci (209.000), na tretjem Italijani (185.000), četrti pa so zdaj Nemci (88.000), ki so prehiteli petouvrščene ruske goste (86.000 prenočitev).

Obisk v zdraviliščih se kljub vsem kriznim dogodkom v svetu in Evropi ni veliko spremenil. Gostje iz Evrope morda res ne potujejo več toliko na dolga čezmorska potovanja, a niti gostov iz oddaljenih celin ni več toliko v Evropo. »Najbolj nas skrbi, ker Evropa niti med azijskimi in ameriškimi gosti ni več med najvarnejšimi destinacijami. V nekaterih naših zdraviliščih smo dobili nekaj odpovedi, pri katerih so gostje priložili fotografije beguncev ali žičnate ograje in so begunsko krizo ponudili v opravičilo za odpoved v zadnjem trenutku. K sreči je takšnih primerov malo,« je povedal Altbauer.

Portorož vztraja pri preverjenih gostih

Portorož bo letos ustvaril predvidoma 1,122 milijona hotelskih in približno 250.000 prenočitev v drugih turističnih namestitvah. Po hotelskih statistikah sodeč je letošnja rast prenočitev v Portorožu dvoodstotna. Portoroški turistični delavci trdijo, da bodo imeli kljub dvema zaprtima hoteloma med prazniki več gostov kot lani. Pa so že decembra lani v hotelih s 54.000 prenočitvami dosegli 17-odstotni skok.

Predsednik uprave Hotelov Bernardin Kristjan Staničić je optimist. »Za božične praznike bomo imeli v Bernardinu, strunjanski Salineri in izolskem San Simonu od 1000 do 1100 gostov na dan. Med novoletnimi prazniki, ko bodo vsi naši hoteli odprti in polno zasedeni, pa po 2000 gostov na dan. Izplen bo nekoliko boljši kot lani, ker prazniki sovpadajo s podaljšanim vikendom. Praznične cene v hotelih so skoraj tako visoke kot najvišje cene v prvi polovici avgusta, poleg tega prodamo tudi lepo število silvestrskih večerij. Cene večerij znašajo od 80 do 130 evrov,« pravi Staničić. Hoteli Bernardin pričakujejo, da bodo imeli v vsem letošnjem letu 472.000 prenočitev, to je štiri odstotke prenočitev več kot lani in štiri odstotke več prihodkov. »Potem ko smo lani poslovali z več kot 20 milijonov evrov izgube na račun slabitev kapitala, bomo letos poslovali pozitivno. Letos smo stroškovno učinkovitejši, dosegamo višje povprečne cene in prihodke. Boljša zasedenost je posledica optimizacije v prodaji, saj smo uporabili nova orodja na področju spletne prodaje. Odpovedi zaradi beguncev in žice nismo obravnavali. Se pa vse bolj zavedamo, kako pomembna prednost je varnost države v naši turistični ponudbi,« je dejal Staničić.




Zgornja Gorenjska skoraj polna

V turističnih središčih na zgornjem Gorenjskem rezervacije za zdaj kažejo, da bodo hoteli v vseh centrih skoraj polni, več prostora je pri zasebnih ponudnikih. Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora, pravi, da tuji gosti iz Italije, Hrvaške in Velike Britanije ter Slovenci med božično-novoletnimi prazniki, ki predstavljajo prvi vrhunec zimske sezone, smuki ne posvečajo posebne pozornosti. Za zdaj le del zasneženega smučišča v Kranjski Gori zadošča za sedanje potrebe. »Sneg v času praznikov nima velikega vpliva na obisk. Če ne bo snega januarja, ko gosti pridejo predvsem zaradi smučanja, pa lahko nastanejo težave,« pravi Žerjavova.

Tudi na Bledu bodo hoteli čez praznike skoraj polno zasedeni, pravi Jaka Ažman, direktor Turizma Bled, sneg na smučiščih pa v tem obdobju ni bistvenega pomena za turiste. V času praznikov pričakujejo več dnevnih obiskovalcev.

Turistične zmogljivosti v Bohinju bodo po napovedih direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa, med božičnimi in novoletnimi prazniki od 80 odstotno do 90-odstotno zasedene. Ker je snega malo, v Bohinju gostom za praznični čas ponujajo različne druge dejavnosti za rekreacijo in zabavo. Na smučišču Vogel poleg nihalke obratujeta le otroški park in štirisedežnica Brunarica, vendar za zdaj odpovedi za praznike v njihovih namestitvenih kapacitetah ni, pravi Matej Kandare s smučišča Vogel, kjer upajo, da bo po novem letu le zapadel sneg in omogočil smuko.

Za cenejše smučanje v Bovec

Na nekdanji zimski utrip v Bovcu bo treba počakati do zadnjih dni prihodnjega leta. »Glede na razmere sta zasedenost in obisk Bovca solidna, nikakor pa ne primerljiva z normalnimi zimami,« priznava direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar. V primerjavi s poletno sezono ostaja najmanj četrtina turističnih postelj zaprtih, rok za rezervacije se skrajšuje in povpraševanje se gosti okrog zadnjih dni, dodaja: »Občutno se je zmanjšala dolžina bivanja, rezervacij za pet dni ali več je relativno malo. Na silvestrovo bodo zmogljivosti kar polno zasedene, polne so tudi počitniške zmogljivosti in konci tedna, po novem letu pa bo zasedenost hitro upadla.« Lahko pa tamkajšnji gosti tudi letos uporabljajo brezplačni smučarski avtobus za smučišči na Trbižu in Nevejskem sedlu, medtem ko morajo v Kranjsko Goro z lastnim prevozom. Z vsemi tremi smučišči pa ima LTO sklenjen dogovor, ki gostom zagotavlja od 20 do 30 odstotkov nižje cene smučarskih vozovnic od tistih v redni prodaji.