Türkova vila še vedno čaka na rušenje

Odločba upravne enote v zadevi še ni dokončna, zato ta ne vpliva na nadaljevanje inšpekcijskega postopka.

Objavljeno
12. januar 2015 16.17
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Upravna enota Piran je zavrnila zahtevo družine Vitoslava Türka za spremembo gradbenega dovoljenja za nelegalno gradnjo na Parecagu, poroča spletni portal RTV Slovenija. Odločba upravne enote v zadevi še ni dokončna, zato ta ne vpliva na nadaljevanje inšpekcijskega postopka, pa so pojasnili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Na upravni enoti so ugotovili, da so Türkovi gradili na črno oz. da je gradnja neskladna z veljavnimi prostorskimi akti občine Piran. Na območju kmetijskih zemljišč take gradnje, kot jih imajo Türkovi, niso dovoljene, navaja RTVS.

Türkovi bi morali vili z bazenom porušiti do 30. oktobra

Z zahtevo za spremembo gradbenega dovoljenja so Türkovi poskušali ustaviti rušenje, kar jim je za nekaj mesecev tudi uspelo. Inšpekcija jim je novembra odobrila odlog za čas, dokler upravna enota ne bo odločila o gradbenem dovoljenju, spominja portal.

Türkovi bi morali vili z bazenom porušiti do 30. oktobra, vendar tega niso storili. Gradbena inšpekcija bi lahko objekte že pred zahtevo za odlog porušila sama. Odločba gradbene inšpekcije za rušitev je bila namreč kljub vsem pritožbam Türkovih pravnomočna in izvršljiva. Razkošne nezakonite posesti pa še niso porušili, ker še ni prišla na vrsto. Türkovi sicer vztrajajo, da ne gre za nezakonit objekt, ker gradbeno dovoljenje imajo in so ga zdaj želeli le dopolniti.

Potem ko jim je upravno sodišče tožbe zavrnilo, pa še vedno čakajo na odločitev vrhovnega sodišča, kamor so se obrnili zaradi revizije glede inšpekcijskih odločb, še navaja RTVS.

UE odločila preteklo sredo

Na inšpektoratu so za STA pojasnili, da sta gradbena inšpektorja v inšpekcijskih postopkih, ki se vodijo v zvezi z omenjenimi nelegalnimi gradnjami izdala sklepa, s katerima je bila izvršba v zadevah odložena do dokončnosti odločbe o zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja v zvezi s podano zahtevo za izdajo odločbe o spremembi gradbenega dovoljenja.

Inšpektorat je prejšnjo sredo prejel odločitev piranske upravne enote v zvezi s podano zahtevo, so navedli ter dodali, da odločba upravne enote v zadevi še ni dokončna, zato ta ne vpliva na nadaljevanje inšpekcijskega postopka.