Turnšek: Desne ekstremne skupine se urijo v Slovenski vojski

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek je na Trnovem opozoril na vzpone fašizma in se dregnil ob aktualno prodajo državnega premoženja.

Objavljeno
18. januar 2015 21.47
brez naslova
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

V teh dneh pred 70 leti je IX. korpus narodnoosvobodilne vojske (NOV) v Trnovem nad Novo Gorico izbojeval pomembno zmago proti fašističnim enotam, zato so se tam v nedeljo na slovesnosti spomnili preteklih dogodkov.

»Prodajamo Telekom. To se ne bi smelo zgoditi, mi smo ta podjetja ustvarjali, mi smo jih gradili. Pravijo, da nas silijo v to. Ko gre Cerar v Nemčijo in ga Merklova vpraša, kdaj boste končno prodali Telekom. Ali je to še suverenost? Je to tista suverenost, za katero smo v vojni dali toliko žrtev? Ni. To je hlapčevstvo,« je na politike, ki da so dajali neverodostojne izjave v tujini ne da bi prej vprašali ljudi, pokazal Tit Turnšek.

Pred sodišče novinarje namesto politikov

Predsednik zveze borcev je bil neposreden glede vzpona fašizma pri nas in dejal, da naše desne oborožene skupine vadijo v Slovenski vojski: »Prvi smo okusili, kaj fašizem pomeni. Prvi smo začeli z njimi boj in tudi zadnji v Evropi smo z njimi končali ta boj. Zgodovina je pač takšna, kakršna je, zato ne smemo dopustiti, da se ponovi. Ne smemo dopustiti ponovnega vzpona fašizma. Fašizem se poraja pri nas. Imamo desne ekstremne oborožene skupine, ki vadijo na vadbiščih Slovenske vojske. Politiki, ki so za to odgovorni, ne reagirajo. Ko pa novinar na to opozori, ga dajo pred sodišče, namesto da bi postavili pred sodišče tiste, ki niso reagirali, ki to dopuščajo.«

Trnovo je bilo okno za pot proti Trstu

Decembra 1944 so Trnovo zasedle italijanske enote X.MAS, ki so tudi po kapitulaciji fašistične Italije še enkrat prisegli Mussoliniju in njegovi takratni Salojski republiki. Pod nemškim poveljstvom so »varovale vzhodno italijansko mejo«. Nemci so takrat želeli počistiti zaledje, da bi se čim bolje pripravili na spopad z zavezniškimi silami, ki so prodilare po Apeninskem polotoku. Na Trnovem so Masovci zgradili 12 bunkerjev, vas pa obdali z bodečo žico in minskim poljem, postojanko pa zastražili z 214 vojaki.

Okupirana vas je motila preskrbo partizanskih enot na strateško pomembni točki na obrobju Trnovskega gozda in njihov prodor proti Gorici in morju. Napad na Trnovo je začela Kosovelova brigada in v težkih bojih 19. , 20. in 21. januarja 1945 skoraj v celoti uničila postojanko. Masovce so na koncu rešili Nemci, ki so se takoj skupaj umaknili s Trnovega.

V bojih je padlo 14 partizanov, ranjenih pa je bilo še 24 borcev Kosovelove brigade, Gradnikova brigada, ki je sovražnike odbijala na Škabrijelu, pa je imela 11 padlih in 16 ranjenih. Po italijanskih podatkih je na Trnovem padlo 86 masovcev, 56 je bilo ranjenih. Enote X.MAS so nato na zahtevo Nemcev zapustile Julijsko krajino. Znameniti IX. korpus je nato nadaljeval svoj pohod za osvoboditev Primorske in Trsta.

Na slovesnosti so se poklonili padlim žrtvam s položitvijo venca, prisotne pa je pozdravil še vojaški ataše veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Mihail Glagazin. Med trnovskimi partizanskimi soborci so se namreč znašli tudi ruski in italijanski vojaki, zato so se na Trnovem zbranim pridružili tudi predstavniki italijanske borčevske organizacije.

***

Odziv Ministrstva za obrambo

Desne ekstremne skupine se ne urijo v Slovenski vojski

V članku novinarja Blaža Močnika, objavljenem v spletnem Delu v nedeljo, 18. januarja, ki povzema govor predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška na spominski slovesnosti na Trnovem, je med drugim povzeta tudi izjava gospoda Turnška, da desne ekstremne oborožene skupine vadijo na vadiščih Slovenske vojske ter da politiki, ki so za to odgovorni, ne reagirajo in to dopuščajo. Omenjene trditve gospoda Turnška so neresnične.

Vsa tovrstna namigovanja o urjenju ekstremnih skupin ali posameznikov v vrstah Slovenske vojske in na njenih vadiščih so se skozi dosedanje preiskave pristojnih služb izkazala za neosnovana in neresnična, s čimer je bila večkrat seznanjena tudi pristojna nadzorna komisija Državnega zbora Republike Slovenije. 

Ljubljana, 19. januar 2015