Janez Janša na shodu: Slovenijo so spremenili v hišo laži in globoko državo

Na ulici so transparenti, ki so usmerjeni v različne zahteve, skupno pa je omenjanje aktualne vlade.
Fotografija: Janez Janša na protestnem shodu Rešimo Slovenijo. FOTO: S. K.
Odpri galerijo
Janez Janša na protestnem shodu Rešimo Slovenijo. FOTO: S. K.

Ob 16. uri se je z mašo za domovino v frančiškanski cerkvi začel shod Rešimo Slovenijo, s katerim želijo organizatorji celotni Sloveniji sporočiti, da bi morali v državi vladati pravica in poštenje. 

Frančiškanska cerkev je bila med mašo polna, nekaj ljudi je ostalo brez sedeža. V nagovoru vernikom je pater Edvard Kovač izrazil željo, da bi tisti, ki vodijo državo, to počeli modro. Hkrati pa tudi, da bi bila domovini vrnjena pokončnost, je povedal zbrani množici.



Na ulici so vidni transparenti, usmerjeni v različne zahteve, skupno pa je omenjanje aktualne vlade: Šarec, kdor visoko leta, nizko pade. Šarec in Zajc, volkove si peljita domov. Za Slovenijo, za poštenje. Edini program Serpentinškove vlade = ostati na oblasti. Obljuba še ni razvojna os.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Iz tega gre sklepati, da gre v prvi vrsti za shod, kjer se izraža nestrinjanje z vlado Marjana Šarca. Eden od protestnikov s Koroške je za Delo povedal, da poštenje pogreša vse, odkar so preganjali Janeza Janšo in Franca Kanglerja. Shoda ne vidi kot političnega, ampak se ga udeležuje kot nezadovoljen državljan. Shoda se udeležuje tudi prvak SDS, ki je povedal, da ne gre za zadnji protest. Prisoten je tudi Bernard Brščič, predsednik DOM.

Na shodu se je zbralo precej ljudi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Na shodu se je zbralo precej ljudi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Suzana Lara Krause iz SLS je takoj na začetku pozvala k mirnemu protestu in izogibanju nasilja. Dejala je, da oni ne rušijo vlade, pač pa se ta ruši sama. Tukaj smo zato, da opozorimo na težave in platformo, za reševanje težav, da Slovenija postane boljša, je dejala.

Marjan Podobnik je med prvimi prijel za mikrofon in z Rokom Sedminkom zahteval, da se slovenska zemlja da slovenskemu lastniku ter pozval k ureditvi zaščite živali pred divjimi zvermi. Poslala sta sporočilo kmetom in drugim s slovenskega podeželja: »Mi hlapci ne bomo. Pošteno moramo biti plačani za naše delo. Delo mora biti vrednota.«

Protestni shod Rešimo Slovenijo na Prešernovem trgu v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestni shod Rešimo Slovenijo na Prešernovem trgu v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo


​Janša vzel v roke mikrofon


Janez Janša se je zahvalil ljudem za množično udeležbo, pred nagovorom je bil dobro razpoložen in se fotografiral s prisotnimi. Preden je vzel v roke mikrofon, so se iz množice slišali vzkliki: Janša, Janša, Janša!

Med drugim je povedal, da je pred 29 leti koalicija Demos pod vodstvom Jožeta Pučnika prvič omogočila slovenskemu narodu, da si je spisal sodbo sam. In na plebiscitu si je ta s prepričljivo večino odprl pot k samostojni državi svobode, demokracije in enakosti pred zakonom.

Žal danes vemo, da tega plebiscitnega cilja še nismo dosegli, je še dejal Janša. Domovino Slovenijo so spremenili v peskovnik in v hišo laži. Podredili so si javno šolstvo, kulturo in upravo. Tranzicijska levica v Sloveniji niti enih volitev ni dobila na pošten način, je povedal prvak SDS. Slovenci imamo najlepšo državo na svetu, a žal danes ni to, kar smo pred 29 leti izglasovali na plebiscitu. 

Janez Janša na protestnem shodu Rešimo Slovenijo. FOTO: S. K.
Janez Janša na protestnem shodu Rešimo Slovenijo. FOTO: S. K.


Prvak SDS zahteval odstop direktorja Sove


Ponovno je prevladala delitev na prvo- in drugorazredne, danes smo se tukaj zbrali, da povemo, da je tega dovolj, je dejal Janša in požel navdušene vzklike. Naše sanje izpred 29 let bomo branili, vztrajali bomo, dokler bo treba, je dodal in še, da je v Sloveniji konec komedijanstva. Nič več ne prosimo in še manj moledujemo.

V imenu več kot 220.000 volivk in volivcev je Janša zahteval: »Revizijo vseh odpisanih kreditov prvorazrednim. Očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev. Popolno zaporo meje za ilegalne migrante in nobenega azilnega postopka za tiste, ki pridejo k nam iz varne države, kar je zloraba pravil. Zahtevamo lustracijo vseh skorumpiranih sodnikov in razbremenitev delavcev in podjetnikov, da bo dovolj plačanega dela tudi za mlade.« 



»Zahtevamo takojšen odstop direktorja tajne službe, ki zavrača parlamentarni nadzor in odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili,« je še dejal zbranim na Prešernovem trgu. Janša je zaključil svoj govor z obljubo, da se bodo naslednjič zbrali v še večjem številu tudi po ostalih slovenskih mestih. 



Zbrano množico je nagovoril tudi Franc Kangler. Dejal je, da so se v preteklosti borili za pošteno in pravično Slovenijo, in da mu ni vseeno, kam pluje država. »Srce me je zabolelo, ko sem sledil sodnim postopkom. Nekomu odpišejo 29 milijonov, nekoga pa preganjajo, ker je šel pomagati sosedu. Danes imamo predsednika vlade Marjana Šarca, ki nas ne sliši dobro in danes mu tu sporočam, da naš glas seže v deveto vas. Moral nas bo slišati, tudi mi smo del Slovenije.«

Kangler je še dodal, da je treba rešiti Slovenijo. Pred množico je dejal, da se leta 1990 niso borili za to, da bi sedaj ljudem kršilo človekove pravice in svoboščine. Ko je dovolj, je dovolj! Šarec naj v tem trenutku odstopi kot predsednik vlade, potrebujem premierja, ki bo spoštoval vsakega državljana republike Slovenije, je dejal Kangler. Zaključil je, da se bo še naprej boril za resnico in pravico in da resnica slej ko prej pride na dan. 

​»Pred tem spomenikom tu je začetek. Diši po pomladi. Vsi smo enaki. Rešimo Slovenijo!« je množico pozval Kangler.

Organizatorji shoda v središču Ljubljane pričakujejo protestnike iz vseh koncev Slovenije. FOTO: B. E.
Organizatorji shoda v središču Ljubljane pričakujejo protestnike iz vseh koncev Slovenije. FOTO: B. E.


Mikrofon so kasneje v popoldnevu v roke vzeli med drugim tudi Joško Joras, Vili Kovačič, Aleš Primc in Luj Šprohar. Kovačič je požel glasen aplavz, ko je dejal, da bo potrebno iti na protest tudi pred vlado. 

Iz Obale naj bi po besedah udeležencev prišli trije avtobusi, na katerih so bili člani in simpatizerji SDS in SLS. Eden od njih name je povedal, da pogreša svobodo in da ne vlada SDS. Ključno se mu je zdelo, da sliši nagovor prvaka opozicije Janeza Janše.

Na maši je bilo med vidnimi politiki zaznati le Marjana Podobnika. Vidni člani SDS, med njimi Eva Irgl in Anže Logar, pa so prispeli kasneje. S svojim programom sta shod začela glasbenika Domen Kumer in Oto Pestner. Nagovor je imel med prvimi tudi upokojeni gledališki in filmski igralec Tone Kuntner. Zahvalil se je vsem, ki so prišli in s povzdignjenim glasom citiral Cankarjeve Hlapce. 

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je sprejel pobudnike protesta in se zavzel za prioritetno obravnavo zahtev v okviru Državnega sveta. FOTO: Državni svet
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je sprejel pobudnike protesta in se zavzel za prioritetno obravnavo zahtev v okviru Državnega sveta. FOTO: Državni svet


Pobudnike protesta sprejel Alojz Kovšca


Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je že pred shodom sprejel pobudnike protesta »Rešimo Slovenijo« in se zavzel za prioritetno obravnavo zahtev v okviru Državnega sveta. S tem povabilom je želel pobudnikom in širši javnosti sporočiti, da so razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, tako posameznikov kot civilnih iniciativ, zlasti v izpostavljenih 15 zahtevah, argumentirano utemeljeni.

Prepričan je, da je protest legitimna oblika izkazovanja volje ljudi, ki jo je potrebno upoštevati z vso resnostjo in odgovornostjo, so zapisali v izjavi za javnost. Ob tem je kot pozitivno izpostavil predvsem težnje protestnikov, da svojo voljo izkažejo miroljubno, argumentirano in s pozitivno sporočilno vrednostjo.

Med nastopajočimi je bil tudi Oto Pestner. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Med nastopajočimi je bil tudi Oto Pestner. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Sogovorniki so zastopali stališča vseh 24 iniciativ, ki so jih predali predsedniku Državnega sveta ter v pogovoru izpostavili, da počasi izgubljajo potrpljenje in voljo v boljši jutri, saj politika, ki  vlada danes, po njihovem mnenju ne zna prisluhniti ljudem, svojim državljanom. Prav tako so bili enotnega mnenja v tem, da pogrešajo več politične volje za konkretne sistemske predloge rešitev. 

Alojz Kovšca je ob tem  povedal: »Prepričan sem, da bo prišel tudi 'dan po protestu', ko bodo ljudje primorani z dialogom poiskati prave, hitre ter učinkovite rešitve. Ena od možnih poti so vrata Državnega sveta, ki jih bomo kot vselej doslej na široko odprli civilni družbi in zainteresiranim posameznikom ter v sodelovanju z njimi pripravili najboljše možne zakonodajne rešitve na vrsto res urgentnih in problematičnih zadev, na katere so nas opozorili v svoji peticiji pobudniki tega shoda.«

Na shodu se je zbralo precej ljudi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Na shodu se je zbralo precej ljudi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Na današnji shod so sicer vabili Nova ljudska stranka Franca Kanglerja, SLS in SDS. Razlogov za organizacijo shoda je več – od problematike nedovoljenih prehodov meje, enakosti pred zakonom, zaščite pred divjimi zvermi do različnih gospodarskih in socialnih zahtev. Poleg tega so govorci pozvali tudi k vračilu 29 milijonov evrov dolga, ki so jih odpisali družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića



Po sveti maši so se protestniki ob 17. uri zbrali na Prešernovem trgu. Na shodu so podpisovali tudi posebno peticijo, ki ima 20 točk. Udeleženci so se po vzoru francoskih protestnikov ogrnili v rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo. 

Zahteve protestnikov na shodu Rešimo Slovenijo. Foto B. E.
Zahteve protestnikov na shodu Rešimo Slovenijo. Foto B. E.


Prvak SDS Janez Janša je na shod vabil z besedami, da imamo najlepšo domovino na svetu, a da se ta ne bi več smela deliti na prvo- in drugorazredne, Marjan Podobnik je dodal, da jim nihče ne more preprečiti vere v pravično Slovenijo in njeno gradnjo za vse njene državljane.

V koaliciji pa shodu ne posvečajo velike pozornosti, poroča STA. Opozarjajo, da je naloga političnih organizacij, da izzive rešujejo v državnem zboru, in ne na ulici. Da gre za shod propadlih politikov slovenske desnice, pa meni Levica.

Preberite še:

Komentarji: