Ugotovitve nadzora niso skladne s pričakovanji

Vodstvo policije išče rešitve, kako obiti sodbo upravnega sodišča. Poročilo o nadzoru nad delom NPU, naj ne bi bilo po okusu politike.
Fotografija: Darko Muženič se še vedno ni vrnil na staro delovno mesto. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Darko Muženič se še vedno ni vrnil na staro delovno mesto. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Vse od nastopa vladajoče koalicije, predvsem pa od majske razrešitve direktorja Darka Muženiča je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vroča tema tako politike kot tudi medijskega poročanja. Olja na ogenj očitkom diskreditacije kriminalistov in poskusa vpliva nanje je z odrejenim nadzorom dodal še minister Aleš Hojs.

Konec minulega meseca se je iztekel rok, do katerega je morala nadzorna skupina pregledati nekatere primere NPU, ki jih je osebno izbral sam notranji minister Hojs. Ker je šlo po večini za primere, ki se niso izšli po pričakovanjih vladajoče SDS, se je vsul plaz kritik, da si želi ta podrediti NPU oziroma vplivati na neodvisno delo kriminalistov.

Da gre za nedopusten poseg v strokovnost in neodvisnost kriminalistov, je opozarjalo več strokovnjakov. Gospodar kazenskega postopka je namreč pristojno tožilstvo, v primerih NPU je to navadno specializirano državno tožilstvo, zato gre takšne zahteve lahko pripisati politični motiviranosti, nikakor pa ne strokovnosti, da bi se odkrilo morebitne odklone pri vodenju preiskav.
 

Revizija končana, poročila še ni


S policije so nam odgovorili, da se je nadzor zaključil 30. oktobra, poročilo pa še ni pripravljeno. Zanj imajo 15 dni časa.
Vendar, kot poroča spletni portal 24ur.com, poročilo razkriva, da se na NPU v pregledanih primerih naj ne bi dogajalo ničesar neobičajnega, na kar je opozarjal Hojs. Predvsem pa naj bi poročilo razkrilo, da ni razlogov, da bi se kakšna od zadev premaknila v smer, ki si jo želi politika.

Minister Aleš Hojs se ne more znebiti očitkov, da si želi NPU povsem podrediti politiki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Minister Aleš Hojs se ne more znebiti očitkov, da si želi NPU povsem podrediti politiki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot smo že poročali, so sicer nad delom NPU v pol leta izvedli več nadzorov kot prej v desetletju skupaj.

Očitki o politični podrejenosti letijo tudi na nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja, ki je 6. maja podpisal odločbo o Muženičevi razrešitvi, kot tudi na zdajšnjega vršilca dolžnosti Andreja Juriča, saj se ne postavi po robu nenavadnemu kadrovanju in drugim pritiskom na NPU. Precej blizu SDS naj bi bil tudi direktor uprave kriminalistične policije Vojko Urbas.

Sodba upravnega sodišča je na prvi pogled resda prekrižala načrte Hojsu in vodstvu policije, koga si želijo na vrhu NPU, a tokratni manevri kažejo celo na to, da policija, ki bi morala biti v prvi vrsti varuh zakonitosti in upoštevanja odločb uradnih institucij, razdira delovanje pravne države. Namesto, da bi sodbo spoštovali, so prejšnji teden pohiteli z razpisom za direktorja NPU.
 

Nov razpis, stari direktor pa pred vrati


Glede spoštovanja sodbe so nam z generalne policijske uprave sporočili, da »preučujejo različne možnosti za realizacijo sodbe in da v tej zvezi odločitev še ni bila sprejeta.« Dodali so še, da aktivnosti v zvezi z realizacijo sodbe upravnega sodišča potekajo ločeno od postopka javnega natečaja za zasedbo delovnega mesta direktorja NPU.



Muženič bi se moral zaradi nezakonite razrešitve vrniti na mesto šefa NPU, a se zdaj išče stranske poti, kako se ga (dokončno) znebiti in na direktorskem mestu obdržati Petro Grah Lazar, ki je v Juričevih očeh najprimernejša za vodenje najstrokovnejše enote kriminalistov. Ni pa skrivnost, da je Grah Lazarjeva že nekaj časa tudi prva izbira stranke SDS. Z njo naj bi lažje izpeljali zastavljene cilje, in sicer bi radi, kot vse kaže, na NPU, ki je pri svojem delu neodvisen organ znotraj uprave kriminalistične policije, imeli večji vpliv.

A kot je slišati znotraj NPU, gre pri takšni ideologiji za precej ozkogledno razmišljanje, saj se več kot očitno ne Jurič ne politika ne zavedata, da je vpletanje v delo kriminalistov težko neopaženo, predvsem pa bodo, tako naši viri, vodje preiskav prvi, ki se bodo poskusu kakršnega koli vpletanja v njihovo strokovnost in avtonomnost uprli.
 

Pričakovane poteze politike


Da bo Hojs prek izbranega generalnega direktorja policije naredil vse, da si ukroji NPU po svojih merilih, je bilo sicer za pričakovati, saj je že sam premier Janez Janša brez zadržkov večkrat izpostavil, da se z delom in vodenjem ne strinja.

Niti Hojs ni skrival razočaranja, ko so navkljub drugačnim pričakovanjem zaradi domnevnih kaznivih dejanj pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev za zdravljenje bolnikov s covidom-19 konec junija izvedli hišne preiskave, med drugim tudi na domu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Sledil je nepreklicni odstop z ministrskega mesta, a si je pozneje premislil, zaradi nezaupanja v delo v lastnih vrstah, pa je odstopil tudi takratni generalni direktor policije Travner.

Komentarji: