UKC je oškodoval za 40 letnih plač

Gregorja Cerkvenika pravnomočno obsodili na tri leta in deset mesecev zapora.
Fotografija: 460.000 evrov je znesek, za katerega je Gregor Cerkvenik oškodoval UKC Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
460.000 evrov je znesek, za katerega je Gregor Cerkvenik oškodoval UKC Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Višje sodišče v Ljubljani je v celoti potrdilo sodbo, s katero so Gregorja Cerkvenika, nekdanjega svetovalca generalne direktorice Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Darinke Miklavčič, obsodili na tri leta in deset mesecev zapora.

Cerkvenik je bil obsojen zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije, UKC je oškodoval za 460.000 evrov oziroma za, kot je izračunal sodnik Ciril Keršmanc, 40 letnih povprečnih plač. Štirikrat je s ponarejanjem žigov in podpisov Miklavčičeve izigral finančno službo, da so denar nakazali na račune podjetij v tujini. Prvič je konec leta 2007 vodji finančne službe v kliničnem centru predložil nalog, na katerem je bil žig s podpisom generalne direktorice, za nakazilo 100.000 evrov na račun podjetja na Tajskem. Januarja 2008 je uredil nakazilo enake vsote na račun še enega podjetja v tujini, tokrat z utemeljitvijo, da gre za plačilo sodelovanja v nekem projektu Nata. Junija in julija 2008 pa je, s sklicevanjem na domnevno sodelovanje v projektu EU, iz katerega naj bi pozneje bolnišnica dobila več kot milijon evrov, uredil še dve nakazili na račun podjetja v Franciji, prvo v znesku 110.000 in drugo v znesku 150.000 evrov.

Sredi julija 2008 je Miklavčičeva odredila nadzor in zadevo prijavila policiji. Cerkvenik je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi, podpisal je tudi dogovor o vračilu denarja, nato pa izginil. Po več letih iskanja so ga našli v Dominikanski republiki, kjer so mu junija lani odvzeli prostost in ga izročili Sloveniji. Pritožbo tožilstva, ki je predlagalo, naj mu kazen zvišajo za eno leto, je sodišče zavrnilo.

Komentarji: