UKC Ljubljana ob polletju domnevno z 12 milijoni evrov izgube

To pomeni, da so porabili dvakrat več denarja kot v celotnem lanskem letu.

Objavljeno
19. avgust 2016 19.41
vidic klinični center
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - UKC Ljubljana je v prvih šestih mesecih letos zabeležil za 12.367.446 evrov več odhodkov kot prihodkov, kar je dvakrat več kot v celotnem lanskem letu in petkrat več kot v istem obdobju lanskega leta, je razkril portal  Portal Plus.

Da bi preverili podatke, smo se obrnili na UKC Ljubljana, kjer pa nam podatka niso ne potrdili ne zanikali. Dejali so nam, da finančnih rezultatov še niso predstavili svetu zavoda, pričakujemo pa lahko, da jih bodo prvi teden septembra.

Če navedbe portala držijo, je rezultat poslovanja UKC Ljubljana tako najslabši v zadnjih letih. Razlogi so po pojasnilu iz UKC menda posledica preveč realiziranega dela, da so torej pregledali več bolnikov, kot jih bodo dobili plačanih.

Iz polletnega poročila, ki ga je objavil portal, je sicer razvidno, da so v UKC Ljubljana v prvem polletju letošnjega leta hospitalno zdravili 59.539 bolnikov, kar je 5,4 odstotka več, kot je bilo načrtovano za to obdobje. Program hospitalne dejavnosti, za katerega sredstva zagotavlja ZZZS, je bil prekoračen za 5,5 odstotka oz. 3081 bolnikov. V specialistično-ambulantnem programu so skupno načrtovano število obiskov presegli za 7,8 odstotka, opravili so namreč 28.487 obravnav na napotnico več, kot so načrtovali.

Klinike, ki so v prvih šestih mesecih letos zabeležile največ izgube, so interna, kirurška in pediatrična. Največji minus ima kirurška klinika, in sicer skoraj 6,4 milijona evrov.

Nekdanja vršilka dolžnosti UKC Ljubljana Brigita Čokl je v začetku leta sicer poudarila, da naraščajo stroški tudi za zdravila, medicinske materiale in storitve.

UKC Ljubljana je v letu 2015 posloval z 6,3 milijona evrov izgube, leta 2014 pa okoli 10 milijonov evrov izgube.