V UKC donacija naprave za hitre teste, operaterji brezplačno širijo nabor TV-vsebin

Podjetji Labena in Mindray sta UKC donirali napravo, s katero hitro določajo virusno ali bakterijsko vnetje.

Objavljeno
13. marec 2020 13.51
Posodobljeno
13. marec 2020 14.47
»Z napravo za hematološke analize mindray bomo lahko v eni minuti ugotovili, ali gre za virusno ali bakterijsko vnetje,« je pojasnil prof. dr. Darko Černe (levo) s Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC. Desno je direktor Labene Borut Čeh. FOTO: UKC Ljubljana
Marjana Kristan Fazarinc, Vojko Urbančič
Marjana Kristan Fazarinc, Vojko Urbančič
Ljubljana – Podjetje Labena je skupaj s podjetjem Mindray Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana (UKC) danes doniralo unikatno napravo za hematološke analize mindray, s katero bodo lahko zdravstveni delavci v eni minuti ugotovili, ali gre za virusno ali bakterijsko vnetje. »S tem lahko ciljano ločimo, kdo je potencialno okužen s koronavirusom,« je pojasnil direktor Labene Borut Čeh.Naprava v eni uri obdela 60 vzorcev. Kri za testiranje se lahko vzame iz žile ali prsta, zato je naprava primerna tudi za otroke, rezultat namreč pokaže že zelo majhen vzorec krvi. Omenjeni analizator Mindray omogoča petdelno krvno sliko in analizo, kar lahko veliko pomeni v diferencialni diagnostiki bakterijskih in virusnih okužb. Naprava bo skrajšala delo in čas opravljanja analiz, je med drugim ob predaji dejal prof. dr. Darko Černe s Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC.

image
Hematološki analizator na uro naredi 60 testov, pravi direktor Labene Borut Čeh. FOTO: UKC Ljubljana


Telekomunikacijski operaterji brezplačno širijo nabor otroških in drugih vsebin


V Telekomu Slovenije, Telemachu, T-2 in A1 so uporabnikom brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin, piše STA. Za to so se odločili zaradi posebnih okoliščin, zaradi katerih bodo morali ljudje več časa preživeti doma.

Telekom Slovenije je uporabnikom za mesec dni brezplačno nadgradil vse televizijske programske sheme z otroškimi, dokumentarnimi, poljudnoznanstvenimi, filmskimi in športnimi vsebinami v slovenskem jeziku.

Brezplačen dostop je omogočen do kanalov Nickelodeon, Jim Jam, Minimax, Da Vinci Learning in aplikacije Da Vinci Learning. Vsebine so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.

V vse programske sheme so dodali še številne programe poučnih, raziskovalnih, potovalnih in sorodnih vsebin, namenjenih tudi odrasli populaciji. Do konca meseca so na voljo tudi vsi programi Šport TV.

Dodatne programe bo do 4. maja odklenil tudi Telemach. Brezplačno bo na voljo tudi njihova storitev Video klub, kjer bodo na voljo vsi katalogi in programi, za katere je podjetje lahko pridobilo soglasje za odklepanje, so sporočili.

Družba T-2 bo vsem naročnikom za nedoločen čas brezplačno ponudila celotno programsko shemo XL HD, so sporočili prek twitterja. V A1 pa so izjavili, da bodo za nedoločen čas brezplačno ponudili programsko shemo L.

 

Donacija tudi na Hrvaškem


»V podjetju Labena smo se skupaj s proizvajalcem Mindray odločili, da UKC Ljubljana kot osrednji zdravstveni ustanovi v Sloveniji doniramo unikatni hematološki analizator proizvajalca Mindray. V Labeni pa smo se odločili, da bomo aparat donirali tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem, na obeh trgih, na katerih delujemo,« je dodal Borut Čeh, direktor Labene, ki je bila leta 2018 nominirana za Delovo podjetniško zvezdo.

Donirana naprava je edinstven analizator za lažje odkrivanje virusnih obolenj, saj pri potrjenem virusnem vnetju petdelna krvna slika pokaže, da gre za indikacijo okužbe s koronavirusom. S hitrim testiranjem omogoča nižje stroške, saj se lahko bolj smiselno uporabijo tisti testi, ki so veliko dražji.

Podjetje Mindray je v hematološki panogi tretje na svetu in največje na Kitajskem. Je edino podjetje na Kitajskem, ki ima certifikat ameriške agencije za zdravila.

Malica, ki pomeni veliko


»Hvala za gesto in okrepčilo. Pomeni veliko.« Tako so se, denimo, v Univerzitetnem kliničnem centru zahvalili za podporo zaposlenim na najbolj obremenjenih deloviščih. Zahvalili pa so se Mercatorju. Ta je dostavil malico in kavo za infekcijsko kliniko.