Preminil je Albin Rogelj - Bine

V 94. letu starosti je umrl akademski slikar in dolgoletni reprezentant v smučarskih skokih.
Fotografija: Legendarni smučarski skalec Bine Rogelj. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Odpri galerijo
Legendarni smučarski skalec Bine Rogelj. FOTO: Vogel Voranc/Delo

V 94. letu starosti je minuli petek v Ljubljani umrl Albin Rogelj-Bine, akademski slikar in sloviti karikaturist nekdanjega satiričnega tednika Pavliha. Bil je dolgoletni državni reprezentant v smučarskih skokih, leta 1956 tudi olimpijec v Cortini d'Ampezzo.

Albin Rogelj se je še posebej proslavil s 110 metrov dolgim poletom na mednarodni prireditvi na Bloudkovi letalnici v Planici leta 1950. FOTO: Osebni Arhiv
Albin Rogelj se je še posebej proslavil s 110 metrov dolgim poletom na mednarodni prireditvi na Bloudkovi letalnici v Planici leta 1950. FOTO: Osebni Arhiv
Med drugim se je še posebej proslavil s 110 metrov dolgim poletom na mednarodni prireditvi na Bloudkovi letalnici v Planici pozimi 1950 ter z desetim mestom v skupni razvrstitvi 2. novoletne turneje štirih skakalnic (1953/54 – 5. v Oberstdorfu in 9. v Innsbrucku), ki jo je izboljšal šele 31 let pozneje Miran Tepeš (9.).

Rojeni Ljubljančan (20. februarja 1929) je bil športni otrok »skakalne« Verovškove ulice v Šiški. Po osvoboditvi je tekmoval za SK Enotnost, po končani športni poti pa je sodeloval na prireditvah v Planici kot tudi pri nastajanju SSK Ilirija, za katero je kmalu po ustanovitvi leta 1970 ustvaril njen prepoznavni znak. Leta 1970 je za svoje likovno ustvarjanje prejel nagrado Prešernovega sklada.

Preberite še:

Komentarji: