Umrl je David Tasić

Vest o smrti člana četverice JBTZ so potrdili v njegovi družini.

Objavljeno
24. oktober 2019 09.13
Posodobljeno
24. oktober 2019 13.56
David Tasić leta 1990. FOTO: Tone Stojko
V. U.
V. U.
Umrl je nekdanji novinar Mladine in založnik David Tasić, član četverice JBTZ, ki jo je vojaško sodišče leta 1988 obsodilo na zapor. Novico o njegovi smrti so potrdili v njegovi družini.

Tasič je bil letnik 1962, rodil se je v Kruševcu. Bil je novinar in urednik pri časopisu Mladina od leta 1981 do leta 1989. Poleg spremljanja politične scene v Sloveniji in Jugoslaviji ter odpiranja tedaj tabuiziranih tem – objavil je feljton o Golem otoku – je spremljal tudi glasbeno novovalovsko rock in punk sceno.

Leta 1988 je bil aretiran skupaj z Janezom Janšo, Ivanom Borštnerjem in Francijem Zavrlom zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov, ki so pričali o neustavni in nelegitimni vlogi vojske v Jugoslaviji. Sodili so mu na vojaškem sodišču v Ljubljani.image
Delo Časovnica procesa JBTZ. Kliknite za povečavo. FOTO: Delo


image
FOTO: Aleš Černivec/Delo
Obsojen je bil na šest mesecev zapora, višje vojaško sodišče mu je kazen zvišalo na eno leto zapora. V samici vojaškega zapora je bival dva meseca leta 1988, naslednje leto pa še dva meseca v civilnem zaporu na Igu pri Ljubljani. V tem času je objavil nekaj knjig v samozaložbi, med drugim Trupla z Golega (tudi v srbo-hrvaščini kot Leševi s Golog) ter zbornik V imenu ljudstva v soavtorstvu z novinarjema Meto Roglič in Marjanom Horvatom.

image
Borštnar, Janša in Tasić na prostosti leta 1988. FOTO: Joco Žnidaršič/Delo


Leta 1989 je zapustil uredništvo Mladine in se poslovil od novinarstva. Ustanovil je eno prvih neodvisnih privatnih založb v Sloveniji, Založbo Karantanija, v kasnejšem obdobju se je veliko posvečal tudi faleristiki.

image
FOTO: Igor Zaplatil/Delo


image
David Tasić leta 1989. FOTO: Tone Stojko