Umrl je dobrotnik Vincenc Draksler

Njegova dediščina bo živela naprej. Za pomoč ranljivim družbenim skupinam v 18 letih podaril 2,5 milijona evrov.
Fotografija: Dobrotnik Vincenc Draksler je vedno hotel pomagati ljudem v stiski in za to mu nikoli ni bilo žal denarja. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Dobrotnik Vincenc Draksler je vedno hotel pomagati ljudem v stiski in za to mu nikoli ni bilo žal denarja. FOTO: Uroš Hočevar

Kranj – V Švici je v 89. letu starosti umrl dobrotnik Vincenc Draksler, ki je od leta 2000 prek fundacije, ki nosi njegovo ime, pomembno zaznamoval humanitarne dejavnosti v Kranju. Pomagal je številnim odvisnikom, mladim materam in njihovim otrokom ter skupaj podaril kar 2,5 milijona evrov.

Ko je lani fundacija Vincenca Drakslerja s 443.000 evri podprla ureditev materinskega doma v Kranju, je Vincenc Draksler za Delo svoje humanitarne vzgibe in izdatno finančno pomoč materam in otrokom strnil v misel, da bi »rad pomagal materam z otroki, da bo narod napredoval«.

Poleg mater z otroki se ga bodo spominjali tudi številni odvisniki, ki so s pomočjo fundacije našli življenjsko pot brez drog in odvisnosti. Nada Bogataj Kržan, predsednica uprave fundacije, je dejala, da si je Vincenc Draksler v Kranju že za časa svojega življenja postavil živi spomenik. »Všeč mi je bilo, da je s takim žarom pomagal ljudem v stiski. Živel je skromno, čeprav bi si ob svojem premoženju lahko privoščil precej več,« je dejala in dodala, da je vedno spremljal dogajanje, saj je to čutil kot obveznost. »Njegov največji prispevek je v tem, da ni le daroval, ampak je vedno hotel pomagati ljudem v stiski,« je še povedala Nada Bogataj Kržan.


Vincenc Draksler je podaril 443.000 evrov za materinski dom v Kranju, ki so ga odprli lani. FOTO: Blaž Račič
Vincenc Draksler je podaril 443.000 evrov za materinski dom v Kranju, ki so ga odprli lani. FOTO: Blaž Račič


Ljudem z roba pomagal, da so spet našli dostojanstvo


V okviru fundacije so zaživeli in se razvijajo socialno podjetje z dejavnostjo ponovne uporabe, reintegracijski center za pomoč odvisnikom, pomagal je pri ustanovitvi medgeneracijskega centra in zagotovil sredstva za materinski dom. V letih 2000–2018 je bil v okviru dobrodelne športno-rekreacijske prireditve Županov tek največji donator. Mestna občina Kranj je Vincenca Drakslerja leta 2014 imenovala za častnega meščana.

Župan Boštjan Trilar je dejal, da bo Vincenca Drakslerja ohranil v spominu kot osebo, ki je bila vedno dober gospodar, ki je izžarevala življenjsko modrost in ki ji nikoli ni bilo žal denarja za lepe namene. Po smrti bodo na željo pokojnega v okviru fundacije ustanovili poseben sklad za pomoč otrokom staršev, ki imajo težave z odvisnostjo, je povedal župan.

Kot je dejala Nada Bogataj Kržan, v socialnem podjetju skupaj dela 26 ljudi, od tega 21 nekdanjih odvisnikov in invalidov. Draksler je ljudem z družbenega roba s finančno pomočjo pomagal najti delo in s tem človeško dostojanstvo, v socialnem podjetju pa so predelali in za ponovno rabo obnovili za več kot 200 ton različnih predmetov. Fundacija bo ostala dejavna tudi naprej, saj jim je pokojni zagotovil razmere za delo, preživetje in nadaljnji razvoj.

Vincenc Draksler se je rodil v številni družini na Orehku pri Kranju, ki je kmalu ostala brez očeta. V Nemčijo ga je v 60. letih prejšnjega stoletja popeljala ljubezen do izvoljenke Rite in tam je nadaljeval poslovno pot. Razvil je trgovsko obrt in nato tovarno mesnih izdelkov, ukvarjal se je tudi z nepremičninami. Po smrti prve žene se je vnovič poročil, z drugo ženo Margit pa je živel v Kreuzlingenu ob Bodenskem jezeru, kjer je tudi umrl.

Vincenca Drakslerja bodo pokopali v Kranju, pogreb pa bo predvidoma prihodnji mesec.

Preberite še:

Komentarji: