Umrl je Janez Stanovnik

V letih od 1984 do 1988 je bil član predsedstva Socialistične republike Slovenije, od 1988 do 1990 pa predsednik predsedstva SR Slovenije.

Objavljeno
31. januar 2020 14.24
Posodobljeno
31. januar 2020 21.55
Janez Stanovnik FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
A. Ž., S. S.
A. Ž., S. S.
Umrl je Janez Stanovnik. Star je bil 97 let. Poslovil se je politik in državnik, ki je kot predsednik predsedstva Republike Slovenije pripeljal na prag parlamentarne demokracije. Z umirjeno in trezno držo je v zgodovinsko zapletenih razmerah zagotovil prehod v parlamentarizem.

Kdo je bil Janez Stanovnik? Borec za zmeraj


Največji del poklicne kariere je preživel na sedežih Združenih narodov v New Yorku in Ženevi. Kot izvršni sekretar Ekonomske komisije OZN za Evropo je v Ženevi preživel poldrugo desetletje in se na tej funkciji leta 1982 tudi formalno upokojil. Pred tem je med letoma 1952 in 1956 deloval kot ekonomski svetovalec jugoslovanske misije pri Združenih narodih.
 

Med letoma 1988 in 1990 vodil predsedstvo Slovenije


Po vrnitvi iz Ženeve je leta 1984 postal član predsedstva SRS, leta 1988 pa je bil nepričakovano postavljen na funkcijo predsednika predsedstva.

Predsedstvo SRS je vodil v času, ko je bila Slovenija po eni strani pod pritiskom jugoslovanskih centralističnih struktur, zlasti jugoslovanske vojske, po drugi strani pa je bilo samo predsedstvo tudi pod pritiskom demokratičnih gibanj, ki so zlasti ob aferi JBTZ, ob sojenju štirim državljanom (Janša, Borštner, Tasić, Zavrl), vzniknila v drugi polovici osemdesetih let.

V času, ko je vodil predsedstvo, je slovenska skupščina dopolnila ustavo in postavila temelje za ustanavljanje političnih strank ter izvedbo večstrankarskih volitev. Zaradi trezne drže, ki je slonela na zgodovinskem spominu in izkušnjah, se je Janeza Stanovnika oprijel vzdevek »oče naroda«. Sprva je imel vzdevek v sebi tudi nekaj nepotrebne pikrosti.

Od leta 2003 do 2013, ko je odstopil iz zdravstvenih razlogov, je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Nato je bil njen častni predsednik.

Bil je nosilec partizanske spomenice 1941 in več odlikovanj ter častni meščan Ljubljane.

image
Stanovnik je kot predsednik Zveze borcev s svojim vehementnim in gostobesednim slogom poskrbel, da je ta ostala relevanten družbeni dejavnik. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Janez Stanovnik je vodenje borčevske organizacije prevzel leta 2003. Ko je vodil organizacijo, se je ta iz Zveze združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije preimenovala v Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Razlog za preimenovanje je bil, da je bilo članov iz borčevske generacije vse manj, organizacija pa je v članstvo vabila pripadnike mlajše generacije in vse tiste, ki se jim tudi zdaj zdijo vrednote partizanskega gibanja pomembne.

Stanovnik je kot predsednik Zveze borcev s svojim vehementnim in gostobesednim slogom poskrbel, da je ta ostala relevanten družbeni dejavnik.

image
Med letoma 1988 in 1990 je vodil predsedstvo Slovenije, po letu 1990 pa se je iz osebnih razlogov umaknil iz javnega življenja. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Kučan: Poslovil se je velik človek


Po besedah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki jih povzema STA, se je poslovil velik človek. »Z Janezom Stanovnikom je odšla ena najsvetlejših osebnosti njegove generacije, ki se je v vseh prelomnih trenutkih razburkanega 20. stoletja brez omahovanja postavila za svobodo slovenskega naroda, za pravico, enakopravnost in solidarnost, za spoštovanje dostojanstva človeka,« je zapisal Kučan.

Za obrambo teh vrednot je po Kučanovih besedah žrtvoval svojo mladost in vse svoje zrelo življenje, ustvaril je trdne temelje, na katerih je bilo mogoče zgraditi samostojno slovensko državo. »Janez Stanovnik je bil eden poslednjih pričevalcev, udeleženec in aktivni snovalec prelomnih dogodkov na tem preizkušenj in zahtevnih odločitev polnem potovanju svojega naroda skozi čase, v katerih se je odločalo o njegovem obstoju in prihodnosti. Bil je iskalec in borec, ni se vdal in ni se umikal pred težavami in nevarnostmi. Bilo mi je v čast delati z njim,« je zapisal.
 

Pahor: Pomembna osebnost njegovega časa


Aktualni predsednik države Borut Pahor je družini Janeza Stanovnika poslal sožalno pismo. »Slovencem bo ostal v spominu kot pomembna osebnost njegovega časa, kot partizan, močno značajna osebnost, zvesta svojim prepričanjem, a odprtega duha in srca,« je zapisal v tvitu.Izraze sožalja je v imenu Socialnih demokratov izrazil predsednik stranke in predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Še en nekdanji predsednik ZZB NOB, ki je zvezo vodil za Stanovnikom, Tit Turnšek, je za STA povedal, da se ga bo spominjal kot prijatelja, kot predsednika zveze in kot človeka, ki je bil zelo inteligenten.

Sožalje je predsedniku ZZB NOB Marijanu Križmanu in preko njega Stanovnikovi družini izrazila tudi predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila. Kot je zapisala predsednica ene od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, smo z njegovim odhodom izgubili velikega človeka, enega poslednjih pričevalcev grozot nacifašističenega zatiranja.

»Za seboj pušča neizbrisno sled. Njegova pokončna drža in zvestoba plemenitim vrednotam odporništva ter ljubezen do svojega naroda naj bodo za svetel zgled vsem nam,« je zapisala.