Vitranc in Planica brez gledalcev

Svet za nacionalno varnost je sprejel več ukrepov. Med drugim bodo temperaturo začeli meriti potnikom na brniškem letališču, šole in vrtci se bodo zapirali po potrebi.
Fotografija: Prizor s seje sveta za nacionalno varnost o aktualnem stanju glede koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Prizor s seje sveta za nacionalno varnost o aktualnem stanju glede koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, kjer so se seznanili s trenutnimi razmerami. Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku pa so se prav tako danes sestali predstavniki slovenskih podjetij in razpravljali glede vplivov razmer na gospodarstvo.



Minister za zdravje Aleš Šabeder je povzel sklepe današnje seje sveta za nacionalno varnost. Zdravstvene ustanove v Metliki, Črnomlju in Novem mestu bodo obravnavale le nujne primere, obiski osebnih zdravnikov pa se bodo odvijali po predhodnem naročilu po telefonu. Na tem območju Metlike, Črnomlja in Novega mesta ter Bele krajine delodajalcem svetujejo sprejetje ukrepa dela od doma, če je to le mogoče.

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bodo potnikom pričeli meriti temperaturo, morda bodo podobni ukrepi uvedeni tudi na kopenski meji z Italijo. ​Šole in vrtci se bodo zapirali po presoji, gospodinjstva pa bodo prejela letake o ukrepih glede ravnanja ob širjenju novega koronavirusa.​

Športne prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 obiskovalcev – tudi pokal Vitranc in svetovno prvenstvo v smučarskih skokih v Planici – se bodo odvile brez gledalcev. Javne prireditve v zaprtih prostorih bodo po novem odpovedane, če bo število udeležencev višje od 100 (in ne več 500). Vladni in državni organi bodo delovali normalno, tudi petkovo potrjevanje vlade v državnem zboru.

Ministrstvo za finance je sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

​Trenutno smo v prvi fazi, gre za fazo zadrževanja


Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je povedala, da se število okužb z novim koronavirusom povečuje počasneje kot na tujem. Doslej so pri nas našteli 25 okužb, testiranih je bilo več kot 1200 ljudi. V Sloveniji imamo 15 tako imenovanih uvoženih primerov, največ se jih je okužilo v Italiji, in deset tako imenovanih sekundarnih primerov. Osem ljudi se je okužilo ob stiku z metliškim zdravnikom, je na današnji novinarski konferenci povedala Nina Pirnat. Vsi okuženi se počutijo dobro, hospitalizirani pa so v UKC Ljubljana, UKC Maribor in v Splošni bolnišnici Novo mesto. NIJZ je priporočila karanteno za približno petdeset oseb. 

Trenutno smo v tako imenovani prvi fazi, fazi zadrževanja, kjer se ugotavlja, kdo so okuženi in s kom so bili v kontaktu, je pojasnila direktorica NIJZ. V drugi fazi, ki se bo v Sloveniji gotovo zgodila, se virus širi v skupnosti. Tretja faza pomeni prehod od izbruha v epidemijo, ki se je ne da več obvladovati zaradi visokega števila obolelih. V tretji fazi se implementirajo ukrepi, kot so zapiranje izobraževalnih ustanov, nadzor javnega prometa. Pri razglasitvi epidemije se ne upošteva absolutnih števil okuženih, ampak število okuženih na število prebivalcev določenega območja, je še pojasnila direktorica NIJZ. 



INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo





Šarec: Vlada je pri ukrepih upoštevala stroko


O današnjem svetu za nacionalno varnost je Šarec spregovoril na včerajšnji novinarski konferenci. »Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem,« je v nedeljo pojasnil Šarec. Ocenil je, da se resorna ministrstva ustrezno koordinirajo. Zavrnil je kritike, ker svet ni bil sklican že prej in ker niso bili sprejeti ostrejši ukrepi za obvladovanje virusa. »Vsi smo v istem čolnu, ni čas za politiko,« je poudaril. Zagotovil je, da poslušajo in upoštevajo stroko ter da so v tem hipu vsi sprejeti ukrepi učinkoviti za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Po njegovih navedbah so ob prvih podatkih o pojavu novega koronavirusa v Metliki že razmišljali tudi v smeri razglasitve epidemije, a glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje epidemije še ne morejo razglasiti. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da lahko tudi sami razglasijo epidemijo, brez sveta za nacionalno varnost, če bi razmere to terjale.

»Nobena od sosednjih držav še ni zaprla šol,« je poudaril. »A pomembno je, da z ukrepi ravnamo sorazmerno. Samo Italija je doslej sprejela take ukrepe,« je še dodal.


Skoraj milijarda evrov za nujno pomoč gospodarstvu


Koronavirus je sicer močno prizadel tudi (svetovno) gospodarstvo. Pri gospodarskem ministru Počivalšku so se zato danes sestali predstavniki slovenskih podjetij, da bi se posvetovali o pojavu novega koronavirusa in njegovem vplivu na gospodarstvo. Na težave zaradi širjenja koronavirusa je začelo opozarjati vse več podjetij, predvsem v turizmu, gostinstvu, logistiki, storitvah, trgovini.

Minister za gospodarstvo je po seji strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, kjer je bila glavna tema pojav koronavirusa in njegov vpliv na gospodarstvo, predstavil sedem ukrepov v vrednosti 998 milijonov evrov za pomoč gospodarstvu in podjetjem, ki so se v zdajšnjih razmerah znašla v težavah (od česar je za 600 milijonov evrov že obstoječih virov SID banke). 

Preberite še:

Komentarji: