Upokojitev ne sme pomeniti vstopa v revščino

Regionalna konferenca: Sindikati upokojencev bivše Jugoslavije zahtevajo minimalno pokojnino za dostojanstveno in kakovostno življenje
Fotografija: Ponovno je treba vrednotiti pokojnine glede na plače, saj so se pokojnine znižale zaradi večkratnih pokojninskih reform in varčevalnih ukrepov, so v izjavi opozorili sindikati upokojencev iz BiH, Hrvaške, Italije, Kosova, Makedonije, Slovenije in Srbije.
Foto Bakal Oste
Odpri galerijo
Ponovno je treba vrednotiti pokojnine glede na plače, saj so se pokojnine znižale zaradi večkratnih pokojninskih reform in varčevalnih ukrepov, so v izjavi opozorili sindikati upokojencev iz BiH, Hrvaške, Italije, Kosova, Makedonije, Slovenije in Srbije. Foto Bakal Oste

Ljubljana – »Zahtevamo minimalno pokojnino v višini, ki zagotavlja dostojanstveno in kakovostno življenje,« so v skupni izjavi zapisali sindikati upokojencev iz BiH, Hrvaške, Italije, Kosova, Makedonije, Slovenije in Srbije pred osmo regionalno konferenco sindikatov upokojencev bivše Jugoslavije, ki bo v sredo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Na konferenci, ki jo organizira Sindikat upokojencev Slovenije, ob podpori italijanskega SPI CGIL, bodo sodelovali udeleženci vseh omenjenih držav in tudi iz Črne gore. Med drugim bodo predstavili položaj upokojencev v teh državah in njihove potrebe ter ukrepe za doseganje najnižje pokojnine.


Naraščanje števila starejših ni naravna katastrofa, temveč civilizacijski dosežek


V skupni izjavi so zapisali, da so starejši v preteklosti s svojim delom in ustvarjanjem prispevali k družbenemu razvoju in napredku. Zato si zaslužijo spoštovanje in ustrezne rešitve, ki bodo zagotavljale, da vstop v pokoj ne pomeni tudi vstopa v revščino. Odločno naspotujejo, da različne analize, ki so povezane predvsem z vprašanji vzdržnosti javnih financ, velikokrat prikazujejo naraščanje števila starejših kot naravno katastrofo; doseganje višje starosti prebivalstva je civilizacijski dosežek, so zapisali. Prepričani so, da je staranje obdobje življenja, ki je lahko prav tako bogato, koristno in produktivno, če zanj zagotovimo potrebne pogoje.

Kot poudarjajo v izjavi, morajo vladne politike za dostojno življenje v starosti zagotoviti dostopno javno zdravstvo, krepitev prvega pokojninskega stebra iz javnih sredstev in ustrezno stanovanjsko politiko, prilagojeno tudi potrebam starejših. Poskrbeti morajo tudi za kvalitetne in dostopne storitve dolgotrajne oskrbe, z določitvijo standarda bivanja in oskrbe ter omogočiti delo starejšim, ki to želijo.


Višina minimalne pokojnine ne sme biti pod pragom revščine


Opozarjajo, da je potrebno za ugotavljanje realne vrednosti potrebne višine minimalnih pokojnin v posameznih državah določiti vrednostno košarico življenjskih potrebščin in storitev za starejše, stare 65 let in več. Pri določanju minimalnih pokojnin pa je potrebno opredeliti takšen sistem socialnih kazalnikov, ki bo uporaben tudi kot osnova za razvijanje meril uspešnosti v boju proti revščini in socialni izključenosti. Ob tem pa višina minimalne pokojnine ne sme biti pod pragom revščine. Med drugim tudi menijo, da je treba ponovno vrednotiti pokojnine glede na plače, saj so se pokojnine znižale zaradi večkratnih pokojninskih reform in varčevalnih ukrepov.

Sindikati upokojencev bodo v okviru evropske feredarcije upokojencev in starejših FERPA skupaj iskali rešitve za oblikovanje izhodišč za uveljavitev minimalne pokojnine v svojih državah. Pozivajo tudi organe EU, da z izvedbo ocene primernosti in vzdržnosti sistemov socialnega varstva in pokojninskih sistemov prispevajo k uresničevanju zaveze o odpravljanju revščine.

Komentarji: