Upravno sodišče pritrdilo društvu Alpe Adria Green

V AAG menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja.
Fotografija: Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Društvo Alpe Adria Green (AAG) je po odločitvi upravnega sodišča lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Zadevo je zato vrnilo v ponovni postopek. V AAG tako menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Agencija RS za okolje v tej zadevi društvu AAG ni priznala statusa stranskega udeleženca. Zato se je pritožilo na ministrstvo za okolje in prostor, ki je kot drugostopenjski organ njegovo pritožbo zavrgel, češ da ni dovoljena. AAG je sprožil upravni spor, v katerem je upravno sodišče na začetku januarja njegovi tožbi ugodilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek, so sporočili iz mednarodnega društva za varstvo okolja in narave AAG.

Pritožbe AAG ne bi smelo zavreči kot nedovoljene

»V AAG menimo, da predhodni postopek za gradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete (gre za oklep okoli cevi tega kanala) med revizijskima jaškoma 142 in 166 v dolžini 2129 metrov (v delu med Črnučami in Brodom) nosilca projekta Mestne občine Ljubljana še ni končan in da za ta del kanala C0 občina še nima okoljevarstvenega dovoljenja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so povzeli, je sodišče ugotovilo, da ministrstvo pritožbe AAG ne bi smelo zavreči kot nedovoljene, saj se je imel ta na odločitev agencije za okolje pravico pritožiti. »Če tožnikova pritožba ni utemeljena zaradi razlogov, ki jih je navedel drugostopenjski organ in se nanašajo na pravni interes v zvezi z vodenjem predhodnega postopka, bi moral organ o pritožbi odločiti po vsebini in jo iz navedenega zavrniti, ne pa zavreči,« je zapisalo sodišče.

Umeščanje na vodovarstveno območje

Ministrstvo je tako po mnenju sodišča kršilo pravila postopka, kar je vplivalo na odločitev v tej zadevi. Sodišče glavne obravnave ni opravilo, saj je bilo na podlagi tožbe, izpodbijanega akta in upravnih spisov očitno, da je treba tožbi ugoditi in upravni akt odpraviti, so še odločitev upravnega sodišča povzeli v AAG.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v občinah Medvode in Vodice končana, v Ljubljani pa se zatika zaradi nasprotovanja njene gradnje na vodovarstvenem območju v ljubljanskih Klečah. AAG se od začetka tega projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje.

V Mestni občini Ljubljana so sicer danes napovedali, da se bo župan Zoran Janković na odločitev sodišča odzval v torek na novinarski konferenci.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: