Urad za demografijo bo vodil direktor

Prvotni odlok o ustanovitvi urada za demografijo je določal, da ga bo vodil minister brez resorja.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Urad za demografijo bo vodil direktor in ne minister brez resorja iz vrst stranke Desus, določa odlok, ki ga je vlada sprejela na današnji dopisni seji. 

Prvotni, že veljavni odlok o ustanovitvi urada za demografijo je določal, da akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v uradu sprejme minister brez resorja v desetih dneh po svojem imenovanju in ga pošlje vladi v soglasje. Tako je bilo sklepati, da bo urad z delom začel za tem, ko se bo vladi pridružil novi minister. V današnjem odloku, s katerim je avgustovski prenehal veljati, pa piše, da se bo začel uporabljati 15. januarja 2021.

image_alt
Prihajata nov minister in urad za demografijo


Ustanovitev urada za demografijo je koalicija predvidela v koalicijski pogodbi in določila, da odgovornost za njegovo vodenje prevzame Desus. Z avgusta sprejetim odlokom pa je vlada določila, da bo urad vodil minister brez resorja. S tem bi stranka Desus dobila še tretjega ministra v vladi Janeza Janše, pri čemer so predvsem v NSi opozarjali na po njihovem ne nujno najbolj pravično razdeljena razmerja moči med koalicijskimi partnericami.

Še več, po odhodu Aleksandre Pivec z vrha Desusa in funkcije kmetijske ministrice in podpredsednice vlade, se je govorilo o možnosti, da bi vodenje urada za demografijo kot minister prevzel novi predsednik Desusa. Znano je namreč, da si premier Janez Janša v vladi želi predsednike koalicijskih partneric.

V Desusu se sicer danes izteče rok za oddajo kandidatur za mesta predsednika stranke na prihajajočem izrednem kongresu. Do petka je bila vložena le kandidatura nekdanjega predsednika Karla Erjavca, pokrajinski odbor Podravje pa je napovedal podporo Srečku Felixu Kropetu

image_alt
V katero smer bi Karl Erjavec obrnil Desus?

Komentarji: