Urgenco bodo zidali sami, brez državne pomoči

Gradnja nove urgence v Kočevju, ker so obstoječi prostori premajhni in dotrajani. Pričakujejo simbolično pomoč države.

Objavljeno
13. januar 2017 19.12
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Kočevje – Zaradi prostorske stiske nujne medicinske pomoči in dotrajanih prostorov objekta zdravstvenga doma v Kočevju, namerava občina temeljito obnoviti zdravstveni dom in zgraditi še t. i. satelitski urgentni center. Projektantska vrednost naložbe je dobra 2,5 milijona evrov, odpiranje ponudb za gradnjo pa bo konec tega meseca.

V kočevski občini se pripravljajo na spomladanski začetek gradnje in obnovo zdravstvenih prostorov, pri čemer računajo vsaj na simbolično finančno pomoč države. Naložba bo potekala v treh sklopih vse do leta 2018, ko bodo predvidoma vsi novi prostori tudi nared. Po besedah pomočnika direktorice kočevskega zdravstvenega doma Primoža Velikonje, bodo morali najprej izprazniti vse prostore nujne medicinske pomoči in dejavnost preseliti v bližnji objekt, ki je v lasti republiškega zavoda za blagovne rezerve. Sledila bo adaptacija in dograditev urgence ter nato še temeljita obnova kletnih prostorov zdravstvenega doma. Celoten projekt je bil novembra lani predstavljen tudi ministrstvu za zdravje, kjer niso imeli pripomb.

Nove zaposlitve v urgenci

»Za gradnjo nove urgence smo se odločili, ker so obstoječi prostori premajhni in dotrajani. V enem prostoru se zdaj izvaja oskrba življenjsko ogroženih ljudi, mali kirurški posegi, kontinuirane infuzije in tudi inhalacije,« je povedal Velikonja. Nova urgenca bo razdeljena na dva dela, in sicer na urgentni del, kamor bodo imela dostop samo reševalna vozila, in na neurgentni, kamor se bodo bolniki pripeljali z osebnimi vozili in se sami zglasili pri triažni medicinski sestri. Zdaj je v zdravstvenem domu zaposlenih 73 oseb, predvsem v urgentni službi pa nameravajo po končani naložbi tudi na novo zaposlovati.

Župan Vladimir Prebilič je povedal, da gre za naložbo stoletja, ki jo njihovi občani, Kostelci in Osilničani nujno potrebujejo, saj so denimo Kočevci od najbližjega urgentnega centra v Ljubljani oddaljeni skoraj 60 kilometrov, iz obeh obkolpskih občin pa še nekaj deset kilometrov več. Pravi, da se zaveda se, da gre skladno s predpisi izključno za občinsko naložbo, kljub vsemu pa pričakuje vsaj simbolično državno finančno pomoč do okoli 300.000 evrov pri satelitskem urgentnem centru, ki ga je zdravstveno ministrstvo odobrilo kot strokovno nujnega. »Država bi nam lahko pomagala vsaj pri nakupu opreme za novo urgenco in pri začasni preselitvi nujne medicinske pomoči v objekt blagovnih rezerv,« je povedal Prebilič.

Kaj je obljubila Tušarjeva?

Medtem ko župan pravi, da je državna sekretarka z ministrstva za zdravje Sandra Tušar, ki je v okviru vladnega obiska v začetku novembra lani obiskala Kočevje, takšno simbolično pomoč tudi obljubila, je Tušarjeva za Delo povedala, da denarja za gradnjo satelitskega urgentnega centra ni obljubila. Pojasnila je, da ministrstvo lahko vlaga v infrastrukturo na primarni ravni le na podlagi razpisov za sofinanciranje, saj država ni ustanovitelj oziroma lastnik zdravstvenih domov. Neposredno financiranje gradnje oziroma obnove prostorov na primarni ravni ni mogoče, saj gre za prostore, ki so v lasti občine, pravi Tušarjeva: »V zadnjih letih zneski iz državnega proračuna, namenjeni tovrstnemu sofinanciranju, niso visoki, zato ministrstvo teži k temu, da razpisuje sofinanciranje na način, da zajame čim večje število mogočih upravičencev, hkrati pa sledi svojim razvojnim dokumentom. V letu 2016 smo tako sofinancirali nakup terminalov za povezovanje reševalnih ekip z dispečersko službo. Da bi bilo sredstev v naslednjih letih več, je ob zdajšnjem stanju proračuna zelo malo verjetno,« je za Delo povedala Tušarjeva.