Uršulinke za slovo podarjajo samostan v Mekinjah

Redovnice so neuspešno prodajale spomeniško zaščiten samostan štiri leta, zdaj bi ga podarile občini Kamnik.

Objavljeno
18. september 2015 21.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik – Sestre uršulinke so se v nedeljo z zahvalno mašo v mekinjski cerkvi po 113 letih poslovile od Mekinjčanov in samostana v Mekinjah. Več kot 5000 kvadratnih metrov velik objekt so pripravljene podariti občini Kamnik, toda ta še ne ve, ali naj ga sprejme.

»Res je, samostan smo ponudile v dar občini Kamnik. Julija so nam odgovorili, da bodo o tem razpravljali septembra,« je za Delo pojasnila sestra provincialna predstojnica Zorica Blagotinšek. Po njenih besedah so se za ta korak odločile v duhu spodbude papeža Frančiška, naj se samostane, ki niso v uporabi, da v dar.

»Doslej nismo našle primernega kupca, ki bi samostan vzel v celoti in imel v njem za nas sprejemljive dejavnosti v skupno dobro ter z upoštevanjem pogojev, povezanih s kulturno dediščino,« je pojasnila predstojnica uršulink. V samostanu so nazadnje bivale in delovale štiri redovnice, dve od njih sta odšli v skupnost v Sv. Duh pri Škofji Loki, ena v skupnost provincialiata na Pržan in ena v Ljubljano.

Občina bo odločala jeseni

Z občine Kamnik so potrdili, da je provincialat uršulink res obvestil župana Marjana Šarca, da so občini pripravljeni podariti stavbo mekinjskega samostana in zemljišče znotraj obzidja. Župan se je zahvalil za dopis in uršulinke obvestil, da bo o možnostih pridobitve nepremičnine jeseni seznanil člane kolegija občinskega sveta ter jih pozval, naj skupaj poskušajo najti rešitve.

»Do takrat občina Kamnik še ne more podati odgovora, ali je nepremičnino pripravljena prevzeti v last in posest,« je pojasnila odgovorna za stike z javnostjo na občini Kamnik Janja Zorman Macura. Prva seja kamniškega občinskega sveta je predvidena 21. oktobra in takrat bodo sprejemali občinski prostorski načrt in še nekaj prostorskih aktov, pomembnih za občino.

Redovnice so se leta 2011 odločile, da bodo samostan, ki je od leta 1998 tudi kulturni spomenik, prodale. Ljubljanska nepremičninska agencija ga je tako, denimo, leta 2012 ponujala za 4,7 milijona evrov, kupca pa so iskali tudi v tujini. Vse do prejšnje nedelje so uršulinke uporabljale slabo četrtino samostana, ki so ga dobile vrnjenega v naravi v začetku 90. let po denacionalizaciji. Vmes so obnovile streho, v samostanu so pred 13 leti uredile Marijin dom, v katerem so potekale duhovne vaje. Zamisli, da bi v samostanu uredili vrtec ali dnevni center, pa niso uresničili.

Sameva tudi samostan v Škofji Loki

Že več kot deset let so prazni tudi prostori nekdanjega Nunskega samostana v središču Škofje Loke, v katerih so imele nekoč uršulinke zunanjo šolo za dekleta. Ta je bil v denacionalizaciji vrnjen v naravi, leta 2008 pa je nepremičnina prešla v last ljubljanske nadškofije.

Ob nedavni razstavi v opuščenih prostorih samostana, posvečeni 70. obletnici konca druge svetovne vojne, je predstavnica redovnic sestra dr. Snežna Večko novinarjem povedala, da so se v preteklosti predstavniki občine Škofja Loka in nadškofije že pogovarjali, da bi lastništvo stavbe prevzela občina. »Me uršulinke bi bile tega vesele,« je poudarila.

Na občini Škofja Loka pa so nam včeraj pojasnili, da ljubljanska nadškofija doslej na občino ni naslovila nobene pobude o odkupu oziroma prenosu lastništva kompleksa nekdanjega Nunskega samostana. Je pa občina Škofja Loka letos od nadškofije oziroma lastnika samostana prevzela povezovalni trakt, ki je nekoč samostan povezoval s škofjeloškim gradom. Povezovalni trakt je bil v precej slabem stanju, zato ravno v tem času menjavajo strešno kritino in dotrajane lesene dele ter ostrešje žlebov.