Usoda Pivčeve nejasna tudi po srečanju poslancev Desusa z Janšo

V Desusu pričakujejo, da Pivčeva ne bo več podpredsednica vlade. »V tem trenutku ne zastopa nikogar razen sebe,« je izjavil Tomaž Gantar.
Fotografija: Po Gantarjevem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa Desusa prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Po Gantarjevem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa Desusa prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado. FOTO: Jure Eržen/Delo

Premier Janez Janša se je glede na nove razmere v vrhu DeSUS danes sestal s poslanci te stranke in začasnim zastopnikom Tomažem Gantarjem. V Desusu pričakujejo, da Pivčeva ne bo več podpredsednica vlade, prav tako se jim ne zdi primerno, da ostane ministrica. A se bodo o tem po Gantarjevih navedbah še pogovorili na srečanju koalicije v ponedeljek.



Desus je danes predsednika vlade obvestil o odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke in o tem, da ima Gantar pooblastilo zastopanja Desus do novembrskega kongresa. »V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu Desusa in sodelovanju v koaliciji,« je po srečanju z Janšo v izjavi v DZ medijem povedal Gantar.
 

Gantar želi biti vezni člen med Desusom in vlado


Danes so izmenjali izkušnje glede sodelovanja Desusa v koaliciji, ki je po njegovem mnenju dobro. Tudi po spremenjenih razmerah v vrhu stranke so usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez, kar predsednik vlade tudi pričakuje, je povedal Gantar.

Medtem pa v Desusu pričakujejo, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bili kriteriji za to jasno določeni v začetku dela te koalicije. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank. »V tem trenutku Pivčeva ne zastopa nikogar razen sebe,« e ugotavljal Gantar, sicer minister za zdravje.

Po njegovem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa Desusa prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado.

Aleksandra Pivec je z mesta predsednice Desusa odstopila v sredo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleksandra Pivec je z mesta predsednice Desusa odstopila v sredo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



 

Za Desus sporno tudi ministrovanje Pivčeve


Zaradi vseh nerazčiščenih očitkov na račun Pivčeve po mnenju Desusa tudi ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. A Gantar priznava, da to ni v njihovih rokah, pač pa mora biti dogovor koalicije in predsednika vlade, ki se mora o tem na koncu odločiti.

O tem se bodo pogovorili na koalicijskem sestanku tudi s predsedniki drugih strank, ki bo predvidoma v ponedeljek. »To je zdaj zadeva vseh sodelujočih v vladi. Mislim, da je korektno, da se pogovorimo, kako bomo delali naprej glede na nove okoliščine,« je povedal Gantar. Obenem je pojasnil, da Desus danes z ničemer ne pogojuje sodelovanja v koaliciji. Po njegovem mnenju je potrebno, da vlada deluje dobro in da izpolnjujejo programske zaveze.

Prav tako se je treba v koaliciji pogovoriti o novem resorju oziroma uradu za demografijo, ki ga bo vodil Desus, je še povedal Gantar in ob tem spomnil, da bo to spremenilo ravnovesje v vladi in število resorjev glede na velikost poslanskih skupin. A je obenem zatrdil, da o rekonstrukciji vlade niso govorili. Na vprašanje, ali je temu sam naklonjen, je odgovoril, da si želijo obdržati resorje, a ni bilo izrecno rečeno, ali urad za demografijo vodi direktor ali minister.

Tomaž Gantar je še pojasnil, da se bo Desus v primeru interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa držal koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprl. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Gantar je še pojasnil, da se bo Desus v primeru interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa držal koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprl. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Interpelacije Hojsa ne bodo podprli


Gantar je še pojasnil, da se bo Desus v primeru interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa držal koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprl. Ali bo morda kakšen poslanec le ravnal drugače, ne ve, a »načeloma se v stranki in poslanski skupini zavedamo obveznosti v zvezi s sodelovanjem v tej vladi«.

Pivčeva je z mesta predsednice Desusa odstopila na sredini seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi. Do napetih razmer so pripeljali očitki na njen račun glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji.

Preberite še:

Komentarji: