Ustanovili so ESS obalno-kraške regije

Regijski ESS so sicer ustanovili že pred dvema letoma in pol, a do zdaj še ni zaživel.

Objavljeno
16. december 2013 12.48
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Koper - V Kopru je danes potekala ustanovna seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) obalno-kraške regije, na kateri so izvolili tudi vodstvo sveta. Za predsednika so izvolili koprskega župana Borisa Popoviča, za njegovega namestnika pa podžupana Danijela Cepa. Sekretar bo Peter Majcen. Na seji so se posvetili zlasti problematiki brezposelnosti v regiji.

Ekonomsko-socialni svet obalno-kraške regije sestavljajo občine Koper, Divača, Hrpelje - Kozina, Ilirska Bistrica, Izola, Komen, Piran in Sežana, sežanska območna obrtno-podjetniška zbornica in Primorska gospodarska zbornica iz Kopra ter Območna organizacija ZSSS Primorska ter Notranjska in Obalna sindikalna organizacija KS 90.

Tako bi ustvarili dodaten pritisk in potenciranje interesov

Regijski ESS so sicer ustanovili že pred dvema letoma in pol, a do zdaj še ni zaživel, je pojasnil predsednik KS 90 in po novem tudi sekretar ESS Peter Majcen. Kot je ugotavljal, obstaja veliko problematik, o katerih bi se morali skupaj pogovarjajo sindikati, delodajalci in lokalne skupnosti s tega območja.

Na ta način bi lahko ustvarili »dodaten pritisk ali potenciranje interesov, ki jih imamo na tem področju, proti centralizmu v Ljubljani«. Glede možnosti zaposlovanja v regiji, ki je bila osrednja tema današnjega srečanja, je Majcen kot eno od možnosti navedel ekonomsko cono, »za katero bi želeli in prav gotovo se strinjamo vsi na tem področju, da bi jo bilo vredno in potrebno ohraniti«. O preostalih problemih se bodo pogovarjali na naslednjih sejah, ki naj bi potekale v rednih presledkih.

»Pogoje in poslovno okolje moramo ustvarjati vsi«

»Funkcioniranje ekonomsko-socialnega sveta je pač pomembna zadeva za razvoj in tukaj mislimo, da vsi trije, predstavniki delodajalcev, delojemalcev in lokalne skupnosti, morajo najti konsenz na marsikaterem področju, da lahko boljše zastavimo program za naprej,« pa je ocenil direktor Primorske gospodarske zbornice Tomaž Može.

»Pogoje in poslovno okolje moramo ustvarjati vsi. Nekaj je v naši moči, drugo pa je v moči vlade in vladajočih struktur, ki ne ustvarjajo takih pogojev, da bi lahko tuji investitorji prišli k nam. Mislim, da bodo prišli v prihodnje in da se nam odpirajo svetlejši časi,« je povedal Može.

Zaposlenost v regiji je od 2008 strmo padla

Če gospodarske napovedi kažejo na ponovno rast gospodarstva šele v letu 2015, pa trga dela spremembam v gospodarstvu ne sledi tako hitro, zato bi se gospodarska rast na stanje na trgu dela poznala šele v letu 2016, je v svoji predstavitvi poudarila direktorica območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nevenka Bandelj.

Kot je spomnila, je zaposlenost v regiji vse od leta 2008 strmo padla, stopnja brezposelnosti, ki je sicer nižja od državnega povprečja, pa se bo v prihodnjem letu dvignila na 13,6 odstotka. Med izzivi za naslednje leto je še posebej izpostavila naraščanje dolgotrajne brezposelnosti, brezposelnost mladih, staranje prebivalstva ter poklicna neskladja na trgu dela.