V Brda ne samo na vino, tudi na poroko

Prvi korak k vpisu na poskusni seznam Unescove dediščine.
Fotografija: Turisti v Goriških brdih vse bolj iščejo možnosti za različna doživetja, med njimi je tudi enogastronomija. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Turisti v Goriških brdih vse bolj iščejo možnosti za različna doživetja, med njimi je tudi enogastronomija. Foto Jože Suhadolnik

Goriška brda s svojo lokacijo in ponudbo postajajo prepoznavni del slovenskega turizma, ki je v zadnjih letih dobil veter v jadra. V zadnjih štirih letih se je število turističnih prenočitev potrojilo, obeti na krilih aktivnega turizma, kulturne dediščine, enogastronomije in tudi porok so še boljši.

Razvoj briškega turizma. Foto Infografika Delo
Razvoj briškega turizma. Foto Infografika Delo


Čeprav slabih 45.000 lanskih prenočitev Goriških brd ne uvršča med gonilne sile slovenskega turizma, hribovito območje na naši zahodni meji izpolnjuje strateško usmeritev v butični turizem. »Za letos spet lahko napovedujemo odlično sezono, kar se že kaže v zasedenosti zmogljivosti. Opazno je tudi povečano povpraševanje po doživetjih,« našteva direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec in poudarja, da se na njihovih lokacijah hkrati povečuje število porok. Lani si je zakonski jarem nadelo 79 parov, letos jih pričakujejo še več. Zanimanja prihajajo iz Velike Britanije in tudi iz ZDA.



Brda bodo že spomladi gostila številne turistične, športne in kulturne dogodke ter festivale (Praznik rebule in oljčnega olja, Brda in vino, Pomladni festival pohodništva, Eco maratona Collio-Brda, Collio-Brda MTB Cup).

Piko na i prostoru želi postaviti osem lokalnih skupnosti z vpisom Goriških brd na Unescov seznam svetovne dediščine. Leta 2015 so podpisale pismo o nameri, trenutno pa pripravljajo dokumentacijo za vpis na poskusni seznam. »Upam, da jo bomo na sedež Unesca oddali še letos. Izjemna vrednost prostora je terasirana kulturna krajina. Terase sicer poznamo po vsem svetu, toda takšnih, kakršna so tu, ni. Posebnost je gradnja teras iz zemlje in tudi način obdelave,« je sklenila Tina Novak Samec.

Enogastronomija je adut Brd. Foto Blaž Močnik
Enogastronomija je adut Brd. Foto Blaž Močnik


Strokovno degustacijo avtohtone sorte rebula bodo čezmejno povezani vinarji, združeni v projektu Brda – Home of rebula, v torek pripravili in ponudili gostom na mednarodnem vinskem sejmu v Veroni, osrednji dogodek o rebuli pa bo konec avgusta letos v Brdih.

Komentarji: