Ob Putinovem obisku predvidena najvišja stopnja varnosti

Policija voznikom svetuje, da v soboto pot v smeri Gorenjske načrtujejo v dopoldanskih urah in jo zaključijo do poldneva.

Objavljeno
28. julij 2016 15.38
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana - V času sobotnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina je predvidena najvišja stopnja varovanja, pričakujemo pa lahko tudi občasne popolne zapore cest na območju Gorenjske in Ljubljane, so na novinarski konferenci povedali predstavniki policije. Pri tem obljubljajo, da bodo zapore trajale le toliko časa, kolikor bo treba.

Novinarska konferenca Generalne policijske uprave, Darsa in Avto-moto zveze, na fotografiji Robert Sušanj in Boštjan Smolej Foto: Leon Vidic/Delo

Kot je pojasnil vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj, lahko v prvi polovici sobotnega popoldneva - ko bo Putin potoval z Brnika na Vršič - pričakujemo popolno zaporo ceste in avtoceste med letališčem Jožeta Pučnika in izvozom Hrušica, v drugi polovici dneva pa popolno zaporo avtoceste od Naklega proti Šentvidu in ljubljanskim Žalam. Del dneva bo zaprt tudi predor Karavanke, predvidoma ga bodo zaprli ob 11. uri. Že od petka zvečer bo delno onemogočen promet preko Vršiča.

Na splošno na policiji voznikom priporočajo, da v soboto pot v smeri Gorenjske načrtujejo v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah in jo zaključijo najpozneje do poldneva. Enako velja za smer z Gorenjske proti Ljubljani.

Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na Družbi za avtoceste v RS (Dars) Ulrich Zorin dodatno opozarja, da bo v soboto vroče, zato je treba imeti s seboj zadostno količino vode.

Za večji prikaz zemljevida klinike na skico. Vir: Dars

Turiste, ki so nameravali potovali preko Slovenije, že nekaj časa obveščajo o možnih alternativnih poteh, enako bo na sam dan obiska. Močno bo oviran tudi promet do letališča, zato vsem, ki bodo potovali z letalom, svetujejo, naj se na letališče odpravijo prej kot običajno.

Dostop do Ruske kapelice le z vabilom

Po besedah Sušnja bodo v času obiska veljali strogi varnostni ukrepi, ki jih iz varnostnih razlogov ne morejo povsem razkriti. Že zdaj pa je znano, da se območjem, kjer bodo potekali osrednji dogodki (Ruska kapelica, Žale, Brdo), ne bo mogoče približati. Dostop do teh krajev bo mogoč le z vabilom ali akreditacijo in poprejšnjim varnostnim pregledom, pri čemer bodo pregledovali tudi avtomobile.

Koliko policistov bo varovalo dogodek, na policiji iz varnostnih razlogov ne morejo razkriti, bodo pa policistom policijskih uprav Kranj in Ljubljana pomoč nudili policisti iz vseh preostalih policijskih uprav. Pomagala bo tudi Slovenska vojska. Policija tudi natančno spremlja vse informacije o morebitnih protestnih shodih, za kar je vpoklicala tudi del posebne policijske enote, je povedal Sušanj.

Na dan obiska bo med 7. uro in 23.30 nad določenimi območji veljala omejitev prometa v zračnem prostoru, na območju Gorenjske in Ljubljane pa do preklica prepoved prometa s tovornimi vozili, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.

Tudi v Avstriji v soboto poseben prometni režim

V Avstriji bo zaradi pričakovanega večjega navala turistov iz Nemčije in Nizozemske ob začetku počitnic ter obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji v soboto veljal poseben prometni režim, piše na spletni strani avstrijskega upravitelja avtocest Asfinag. Okrepili bodo tudi obveščanje voznikov.

Avtocesta proti predoru Karavanke na avstrijsko-slovenski meji bo pri razcepu Beljak za ves promet zaprta od 9. ure dalje. Tako želijo zagotoviti, da ob 11. uri, ko je predvidena zapora predora, pred predorom ne bo nobenega voznika.

Za večji prikaz zemljevida kliknite na skico. Vir: Asfinag

Na mejnem prehodu blizu Salzburga na meji med Nemčijo in Avstrijo že od srede s premičnimi opozorilnimi tablami opozarjajo na sobotno zaporo karavanškega predora ter predlagajo obvoz preko Podkloštra na avstrijsko-italijanski meji, Vidma in Trsta ali pirinske avtoceste (A9) ter mejnega prehoda Šentilj.

Na območju razcepa Beljak bodo sodelavci Asfinaga pripravljeni deliti vodo tistim, ki bodo obtičali v prometnih zastojih. Tam in tudi na območju Tur bodo v pripravljenosti tudi avtovleke, ki bodo lahko hitro posredovale v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.