V domovih manjka bolničarjev, kuharjev, čistilk ...

Pomanjkanje kadrov: Na ministrtvu za delo pravijo, da bodo v obeh ministrstvih iskali možnosti za povečanje kadrovskega normativa, nič pa o tem, kako bodo te poklice naredili privlačnejše 
Fotografija: Konkretnejših ukrepov, kako deficitarne poklice pri oskrbi starejših narediti privlačnejše, na ravni ministrstev ni. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Konkretnejših ukrepov, kako deficitarne poklice pri oskrbi starejših narediti privlačnejše, na ravni ministrstev ni. Foto Voranc Vogel

Ljubljana – V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) so pred kratkim opozorili, da razpisi za manjkajoče kadre v domovih za starejše niso uspešni, zato je ponekod ogroženo izvajanje storitev. Manjka predvsem bolničarjev negovalcev in delovnih inštruktorjev, dietnih kuharjev in njihovih pomočnikov, varuhov, čistilk, gospodinj oskrbovalk in servirk.

V SSZS so povedali, da sta ministrstvi za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ter za zdravje (MZ) že večkrat pozvali k sprejetju nujnih ukrepov, a brez uspeha. Na vprašanje, kakšne ukrepe pripravljajo na tem področju, na ministrstvu za delo niso pojasnili. Odgovorili so, da se zavedajo težav, ki nastajajo zaradi pomanjkanja kadra in prenizkega kadrovskega normativa. Ob spremembi pravilnikov, ki jih popravljajo tudi v povezavi z ugotovitvami računskega sodišča, bodo na obeh ministrstvih iskali možnosti za povečanje kadrovskega normativa.



Poudarili so, da se dvig kadrovskega normativa na področju socialne oskrbe takoj pozna tudi pri dvigu cene za uporabnika. Dodali so, da v zadnjih letih prihajajo v domove starejši s potrebo po večji zdravstveni in socialni oskrbi. To zahteva tudi več razpoložljivega kadra.


Premalo cenjeni in vrednoteni


S povečanjem kadrovskega normativa ne bodo rešili ničesar, če ne bo ljudi, ki bi bili pripravljeni delati. Nič niso povedali o tem, ali na ravni ministrstva pripravljajo ukrepe, s katerimi bi v te deficitarne poklice privabili ustrezno usposobljene kadre, predvsem mlajše. Razlogi za nezanimanje za te poklice so jasni. Študije na inštitutu za socialno varstvo so pokazale, da je delo socialnih oskrbovalcev premalo cenjeno in ovrednoteno. Plače in dodatki so prenizki. Delo poteka v zahtevnih razmerah, tudi konec tedna in ob praznikih. Podobno velja za druge poklice na tem področju.

Ta zaposlitev je precej neprivlačna in treba bi bilo razmisliti, kako jo narediti bolj privlačno, morda tudi tako, da bo delo plačano zahtevnosti primerno. Razmisliti bi bilo treba tudi o boljši organiziranosti dela, da se zaradi preobremenjenosti in bolniških odsotnosti ne bi vrteli v začaranem krogu odhajanja kadrov iz teh poklicev.

Preberite še:

Komentarji: