V Domu upokojencev Ptuj škripa čedalje več vrat

Iz velikih dobičkov v čedalje globlje izgube, poslavljanje enote Koper, prepoved sončnih elektrarn ...

Objavljeno
19. september 2017 08.31
Posodobljeno
19. september 2017 10.30
fmi*Dom upokojencev
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – Domu upokojencev Ptuj (DUP) je v prvi polovici leta pri poslovanju zmanjkalo 350.534 evrov. S prihodnjim mesecem bodo cene oskrbnin okrog tri odstotke višje, a to primanjkljaja še ne bo odpravilo. Po včeraj sprejetem rebalansu poslovnega načrta mu bo konec letošnjega leta manjkalo 506.054 evrov.

Po predlogu letnega načrta je DUP nameraval oskrbnine povišati za 12,5 odstotka, a mu ministrstvo za socialne zadeve ni dovolilo tolikšnega povišanja in zahtevalo povišanje za največ pet odstotkov. Nazadnje je odstotek še znižalo do »največ tri odstotke«.

DUP ima na računu dobrih 14 milijonov evrov prihrankov iz prejšnjih let, a po lanski izgubi (97.099 evrov) in letošnjem polmilijonskem dopolnjevanju poslovanja so rezerve začele kopneti, povrhu bo letos plačal še 3.609.367 evrov investicijskih vlaganj. Po zadnjih informacijah DUP naj ne bi smel graditi gerontološkega centra z varovanimi stanovanji, čeprav je to sedanje vodstvo 2,5 leta ponavljalo kot glavno investicijsko mantro, zdaj pa nima več konkretnega projekta, za katerega bi zapravili prihranjene milijone.

DUP ima zdaj odprtih več front, ki nakazujejo njegovo nazadovanje. Od matičnega zavoda se hoče odcepiti dom Olmo v Kopru in se pripojiti k Obalnemu domu upokojencev. Laura Babič Rihter je dejala, da so tam razmere vedno bolj nevzdržne: premalo je zaposlenih, stanovalci pa so nezadovoljni, saj jim primanjkuje vsega. »Ko sem začela delati v novem domu, so si razmere zaslužile oceno devet, zdaj štiri. Primanjkuje tudi hrane. Popoldne varovancem ni kaj dati za malico. Za 22 ljudi sem imela le štiri kose kruha. V jedilnici zaposlenih sem na srečo našla še tri četrtine štruce. Takšno sadje pa zdaj vidim šele tu,« je dejala na seji sveta zavoda na Ptuju in dodala. Svet zavoda na Ptuju se zavzema, da bi koprska enota, zgrajena z denarjem ptujskih varovancev, ostala enota DUP. A vse je last ministrstva za socialne zadeve in to bo odločilo, formalna stališča sveta zavoda ga ne zavezujejo.

Ne dovoli spremembe ustanovnega akta

Ministrstvo, ki je ustanovitelj DUP, zdaj temu zavodu ne dovoli spremeniti ustanovitvenega akta tako, da bi med svoje dejavnosti registriral še proizvodnjo električne energije v sedmih sončnih elektrarnah na strehah vseh enot tega doma. Ko so te elektrarne gradili, je to isto ministrstvo potrjevalo njihove investicijske načrte tudi za te elektrarne. Zdaj pa naj bi bil izkupiček z njimi (okrog 80 tisočakov evrov na leto) nezakonit, čeprav ima DUP še vrsto drugih tržnih dejavnosti in tako od njih kot od elektrarn redno prikazuje zaslužke v letnih poročilih.

Služba vlade za zakonodajo pa v nepodpisanem in nežigosanem mnenju trdi, da je takšna proizvodnja elektrike nezakonita. Ministrstvo ji pritrjuje; le da se v DUP ne bodo pustili tako zlahka prepričati in elektrarn ne nameravajo niti ustaviti niti sneti s streh. A nekateri poznavalci opozarjajo, da gre le za igro, po kateri naj bi z elektrarnami poslej služilo neko zasebno za to zainteresirano podjetje. Dosedanjemu vzdrževalcu so že odpovedali sodelovanje in dejanje se je znašlo na sodišču.