V Dravogradu se je oglasila sirena in naznanila konec nevarnosti poplav

Okoli 14.30 so sprožili sireno, ki je oznanila konec nevarnosti poplav reke Drave. Gasilci in civilna zaščita bodo že danes začeli umikati protipoplavne vreče in prepreke.

Objavljeno
19. november 2019 08.38
Posodobljeno
19. november 2019 15.27
Tudi to noč so v Dravogradu dežurali prostovoljni gasilci, ki so spremljali razmere, prav tako je še vedno aktiven štab civilne zaščite, ki se bo sestal danes dopoldne. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
STA
Pretok reke Drave se znižuje, tudi napovedi so vsaj do petka ugodne, zato je štab civilne zaščite v Dravogradu okoli 14.30 sprožili sireno, ki je oznanila konec nevarnosti poplav. Gasilci in civilna zaščita bodo že danes začeli umikati protipoplavne vreče in prepreke, je za STA povedal dravograjski podžupan in član civilne zaščite Anton Preksavec.

Pretok Drave na meji z Avstrijo je po podatkih Arsa okoli 9. ure znašal 1100 kubičnih metrov na sekundo in je ustaljen, največji pa je v spodnjem toku, kjer je bil skupaj v strugi in kanalu hidroelektrarne (HE) Formin okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo.


 

Na območjih zgornje struge Drave opozorilo na možnost razlivanja rek


Pretok Drave bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, v zgornjem toku bo podoben današnjemu, v spodnjem toku pa se bo nekoliko zmanjšal. Predviden dotok iz Avstrije za prihodnje dni je 1100 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso, ki je za območje struge spodnjega toka Drave za danes izdal oranžno opozorilo, medtem ko je za območje zgornje struge Drave izdano rumeno opozorilo, ki opozarja na možnost razlivanja reke.

image
Prihodnji pretok Drave je odvisen od padavin in temperatur v Avstriji ter dinamike praznjenja tamkajšnjih akumulacijskih jezer, pretok Drave v Sloveniji pa regulirajo Dravske elektrarne Maribor (DEM). FOTO: Jure Eržen/Delo


Zaradi nevarnosti poplav so se v ponedeljek na najbolj ogroženih območjih oglasile sirene. Najprej so jih sprožili ob 5. uri v občinah Maribor, Duplek in Starše, ob 6. uri v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi ter nekaj pred 9. uro še na območju občine Dravograd. Na vseh teh območjih opozorilo za nevarnost ostaja v veljavi, ko bodo razmere to dopuščale, pa bodo konec nevarnosti pristojni ponovno sporočili s sproženimi sirenami.

Kot je za STA danes povedal vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, bo opozorilo za nevarnost v veljavi predvidoma do četrtka. Razmere redno spremljajo, po trenutnih podatkih je zaradi poplavljenega cestišča še vedno zaprta glavna cesta Ptuj-Zavrč med Stojnci in Borlom. Obvoz je preko prehoda Središče ob Dravi. V Stojncih je poplavljeno tudi igrišče.

image
Narasla reka Drava v Dravogradu. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po navedbah DEM ob narasli Dravi komunikacija s Verbundom zelo dobra


O povečanem pretoku reke Drave začne v skladu s protokoli in pravilniki avstrijski upravljavec Drave, družba Verbund, obveščati slovenskega, Dravske elektrarne Maribor (DEM), pri pretokih nad 800 kubičnih metrov na sekundo. Sodelovanje je zelo dobro, zgledno, zatrjujejo v DEM in navajajo, da protokol obveščanja od nekdaj deluje nemoteno.

Sodelovanje v primeru povišanih pretokov reke Drave poteka »na visokem kakovostnem nivoju v smislu proaktivnega komuniciranja«, so danes sporočili iz DEM, kjer poudarjajo, da brez tovrstnega sodelovanja in komunikacije, ki poteka po več kanalih in na različne načine, upravljanje vodotoka reke Drave kot celote ne bi bilo možno.


Po podatkih DEM se pretok Drave trenutno znižuje. Ob 10. uri je tako pri HE Dravograd znašal 870 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 978, največji pa je bil pri HE Formin, in sicer 1348 kubičnih metrov na sekundo.

Sicer pa se znotraj protipoplavnih nasipov razliva tudi reka Mura, ki počasi še narašča. Ljubljanica se razlivala na Ljubljanskem barju in počasi upada, povečujejo se ojezerjene površine kraških polj, opozarjajo hidrologi. Ostale reke po Sloveniji imajo veliko vodnatost, le v Pomurju je vodnatost srednja. Danes čez dan bodo po napovedih še nekoliko narasli posamezni vodotoki na zahodu države, v sredo pa se bo nekoliko povečala vodnatost vodotokov v vzhodni polovici države.

Sirena, ki je v ponedeljek dopoldne opozorila prebivalce ob Dravi in Meži v Dravogradu na nevarnost poplav, še velja, so pa razmere stabilne, je za STA davi povedal poveljnik dravograjske civilne zaščite Bojan Zavec.

Ob 5. uri so bile sirene javnega larmiranja sprožene v občinah Maribor, Duplek in Starše, ob 6. uri v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi ter ob 8.48 tudi na območju občine Dravograd, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.